напълно съм съгласна с теб...но аз лично не мога да се лишавам от сладкото и не само от него ами и от всички неполезни и калорични храни (не че някой ме питаПървоначално написано от chokolate_girl
)
ем не съм го изчислявала, но гледам примерно да имам винаги протеин, въглехидат и мазнина (уф, че гадно звучи мазнинаПървоначално написано от lcl
) на хранене и горе-долу имам представа от съотношонията на храните и тн...са до точност естествено е, че не са по равно, днес може да имам малко повече въглехидрати, утре малко повече протеин, но не се вманиячавам до толкова
друга полезна храна, за която се сетих е чистия, поне 75% какаов шоколад, но по около двайсетина грама на ден, не цял огромен шоколад, имам в предвид шоколад без мляко, с мноооого какао...той действа добре на мозъка, заради кофеина и другите полезни неща в какаото...и преди да ме нападнете, това са ми го казвали лекари и даже гинеколожката ми ми каза (понеже имах проблеми с цикъла) да ям такъв шоколад и от него не се и пълнее, но като ядеш в малки количества ест.![]()
също и зеления чай е полезен, въпреки, че аз чай мразя![]()
Шоколадът съдържа фитостерини, който укрепва съдовете, леко разширява коронарните съдове и нормализира артериалното налягане. За налягането помагат и калия и магнезия. Какаовите въглехидрати и мазнини се усвояват веднага и поддържат дейността на сърцето.
Айде сега урок по ензими (copy-paste)
"Без ензими нашият организъм не може да разгради и усвои приетата храна. Ензимите, витамините, минералите и аминокиселините са необходими за безпрепятственото функционииране на тялото и здравословния начин на живот. Природни източници на ензими са суровите зеленчуци, яйцата, непреработеното месо и рибата. Нито един ензим не може да се замени с друг, поради това, че всеки има конкретна роля в преработката на храната. Недостигът на някой ензим може да доведе до проблеми с храносмилането (чувство за подуване, газове, нередовно изхождане) и поява на различни заболявания. Белтъците попадат в храносмилателния тракт и с помощта на ензимите се разграждат до аминокиселини, абсорбират се и отново се синтезират лесно усвоими за организма белтъци. Пепсинът е ензим, необходим за храносмилането, той разлага белтъците от храната до по-малки части, наречени полиептиди. Той подготвя белтъците за разграждане до аминокиселини."
Ензимите:
— превръщат скорбялата в обикновени захари (глюкоза, фруктоза);
— позволяват синтез на значителни количества витамини (особено А, В и С) и на други ценни биологични вещества;
— превръщат протеините в аминокиселини и улесняват синтеза на някои аминокиселини, които не се съдържат в зърното;
— превръщат мазнините в мастни киселини.
За да се асимилира, скорбялата трябва да се сведе до прости захари. Простите натурални захари се комбинират с някои елементи, необходими за тяхното асимилиране, докато рафинираните захари са лишени от естествени допълнения. Покълналите зърна са богати на прости захари, които се асимилират напълно, с което до голяма степен улесняват храносмилателната дейност на организма.
Ето ти историята с белия хляб - някъде обясняваше някви глупости за него.
Превръщането на протеина в аминокиселини и синтез на нови аминокиселини
По време на покълването натрупаните протеини се превръщат в аминокиселини(техни основни съставни елементи). Под влияние на ензимите в зърното се синтезират аминокиселини, които то не е съдържало. Следователно покълналите семена са прекрасен източник на аминокиселини. Те нямат недостатъците на протеините от животински произход(месо, млечни продукти, яйца), съдържащи наситени масти, влошаващи здравословното състояние. Известно е, че ние приемаме протеините в естествен вид, за да може организмът да ги абсорбира, те трябва да бъдат преработени в аминокиселини.
Понеже не си наясно с ензимите - вземи 1 учебник по Физиология, та са ти обяснени по подробно.
Мускули първо ползват за гориво глюкозата. В случай че в чрез храната не е получено достатъчно гориво, организмът започва да черпи от мускулната тъкан.
Въглехидратите са гориво - да. Именно за това преди тренировки се приемат въглехидрати, за да се избягва белтъчините да бъдат използвани за енергийна цел. Тяхната основна функция е градивна.
И това го има в учебниците по Физиология.
Заради условията на живот на ескимосите им трябват много калории, за да поддържат постоянна телесна температура. Организмът използва енергията първо от разграждането на мазнините, следват въглехидртатите и накрая белтъците. И поради условията им като няма от къде да си набавят гориво - ето ти причините за консумацията на такава храна.
Не се бях изразил точно за въглехидратите и го поправих.
Ако научни сайтове няма какво да ти ровя - намери си учебник по Физиология.
Западен сайт момко не съм отварял. И не съм жена, че да ми пишеш "преписала". Жив и здрав.
развалихте темата пффффф, всеки да каже какво според него е полезно и хората сами ще си направят изводите
1. кисело мляко
2. бадеми
3. ябълки
4. яйца
5. риба
6. мюсли
7. чисто месо
8. грейпфрути