.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 18 от общо 18

Hybrid View

Русия прави флотилия от плаващи АЕЦ

Днес в Северодвинск, Русия, се състоя символичната "първа копка" на първата в света плаваща атомна електро- и топлоцентрала, съобщава money.bg, цитирайки руски медии.

Плаващият енергоблок "Академик Ломоносов" се очаква да бъде завършен през 2010 г и ще е с мощност 70 мегавата.

Предвидено е основната част от електроенергията й да снабдява местно предприятие, а около една пета от произведеното електричество ще се продава.

Стойността на проекта е 200 млн.долара, планираният срок за възвръщаемост на инвестицията е не повече от 7 години.

До 2016 г се планира да се създаде флот от 7 подобни електроцентрали, някои от тях с по-голяма мощност, отбелязва Интерфакс.

Плаващите АЕЦ могат да се базират, в който и да е крайбрежен район и да се използват както за електричество и топлина, така и за пречистване на морската вода.

Този тип електроцентрали могат да се експлоатират без презареждане с гориво в продължение на 12-15 години и имат по-висока степен на радиационна безопасност от останалите.

АЕЦ-ът ще представлява плавателен съд с дължина 144 метра и ширина 30 метра. Водоизместимостта му е 21.5 хиляди тона.

По данни на Росэнергоатом, от проекта са заинтересовани повече от 12 държави по света, сред които е и Китай.

Интересът към реализация на проекта е свързан с растящия недостиг на питейна вода в много региони от света.

През 1995 г. недостигът на пазара е бил за около $3 млрд., а през 2015 год., по прогнози на МААЕ, ще достигне $12 млрд. годишно.

Анализатори твърдят, че подобни енергоопреснителни комплекси са най-ефективният начин за решение на "водния" проблем в много райони на Африка и Азия.

Създаването на плаваща АЕЦ на стойност $150 млн. би могла да произвежда70 Мвт електроенергия на час, както и 50 Гкал топлина.

В случай на необходимост инсталацията може да преработва и 240 хил. куб. м. вода на денонощие.

Какво мислите за този проект? Ще ни донесе още по-голям Чернобил или ще направи Русия водеща в света по добив на петрол ?

Чернобил не е в Русия. Какво общо има петрола? 70мегавата е НИЩО. Предвид че кочините блок 3 и 4 бяха по 410мегавата всеки... смятай. А за пречистване не вода, може да се мине и без ядрена централа в морето...

Lupus in fabula

http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php - Онлайн кирилизатор!

Град
    Екатеринбург, Русия
    Грегъри Хаус ще си позволя да те коригирам, от 1 до 4 блок не са 410, а 440 МВт.

При новите плаващи АЕЦ трябва да се вземе предвид, че има ограничения за масата и размерите на реактора, вероятно след време ще се увеличи мощността. А и това не е някаква новост, практически всяка ядрена подводница може да прави това. Даже при Акулите мощността на реакторите е 2х190, което е много за подводница.

А относно пречистването на вода, просто с ядрен реактор е по-евтино.

70 mV за плаващ съд е нещо много мощно, не знам дали някой може да си го представи това... :/

Чернобил може и нарочно да го гръмнаха руснаците. Те се опитаха да уморят украинците от глад и нищо чудно.

Цитирай Първоначално написано от mechobackbaby
    Чернобил може и нарочно да го гръмнаха руснаците. Те се опитаха да уморят украинците от глад и нищо чудно.
    100 на 100
    "Националист - това е естественото ми агрегатно състояние" (Н.Хайтов)

Голям фен Аватара на Dyany10000
    Град
    София , Бели Брези
    Цитирай Първоначално написано от Patriot
    100 на 100
    Абе, вие гледате ли кво пишете? Мислите ли преди да пишете?
    Славься, Отечество наше свободное,
    Дружбы народов надёжный оплот!
    Партия Ленина—сила народная
    Нас к торжеству коммунизма ведёт!

Ех, ты, Волга, мать река!
    Широка и глубока!

Цитирай Първоначално написано от Dyany10000
    Цитирай Първоначално написано от Patriot
    100 на 100
    Абе, вие гледате ли кво пишете? Мислите ли преди да пишете?
    На теб явно не ти достига интелектуалното ниво, за да разбереш иронията ми.
    И какво си тръгнал да защитаваш Русия, ти си най-големия русофоб в тоя форум, след като имаш на аватара си човек, който е виновен за смъртта на 66 милиона руснаци.

Град
    София , Бели Брези
    1.Ти май наистина не праиш разлика м/у създателя на СССР и Сталин
    2.Аз си имам причини да съм русофоб. Ти като си националист аз кво казвам?

Широка и глубока!

1.Ти май наистина не праиш разлика м/у създателя на СССР и Сталин
    2.Аз си имам причини да съм русофоб. Ти като си националист аз кво казвам?
    1. Не Сталин е избил 66 милиона души, 66 милиона са загинали през всичките години от 1917 до 1992, когато античовешката комунистическа върхушка беше на власт. А кой направи възможно това? Отговорът е Ленин.
    2. Какво да казваш, в това да си националист няма нищо лошо, но виж това да си привърженик на терористи вече е лошо.

Град
    София , Бели Брези
    В това да си НАЦИОНАЛИСТ няма нищо лошо. Но, шом си привърженик на АТАКА, това твойто не е национализъм. Национализмът е опазване на национални символи, блага, история, език.... Избиването/изгонването на хора от различна етническа принадлежност НЕ Е национализъм. Това е УЛТРА-НАЦИОНАЛИЗЪМ, граничещ с НАЦИЗЪМ/РАСИЗЪМ.

Широка и глубока!

В това да си НАЦИОНАЛИСТ няма нищо лошо. Но, шом си привърженик на АТАКА, това твойто не е национализъм. Национализмът е опазване на национални символи, блага, история, език.... Избиването/изгонването на хора от различна етническа принадлежност НЕ Е национализъм. Това е УЛТРА-НАЦИОНАЛИЗЪМ, граничещ с НАЦИЗЪМ/РАСИЗЪМ.
    И кой е "избила" Атака?

Град
    София , Бели Брези
    Абе като подкрепяш някоя партия трябва поне да и знаеш възгледите.
    /изгонването на хора от различна етническа принадлежност
    towaa са намеренията на АТАКА. по дяволите, това е дори в техния ЛОЗУНГ. Него знаеш ли го? "България за Българите"

Брат, ай стига сме се ръфали като правителство и опозиция. Спираш да говориш за Ленин като за терорист и аз спирам да говоря за АТАКА и за тебе като за ултра-националисти, нацисти и нататък по алгоритъма. ОК? Мир?

Широка и глубока!

Абе като подкрепяш някоя партия трябва поне да и знаеш възгледите.
    /изгонването на хора от различна етническа принадлежност
    towaa са намеренията на АТАКА. по дяволите, това е дори в техния ЛОЗУНГ. Него знаеш ли го? "България за Българите"
    Първо този лозунг не е издигнат от Атака, той беше много популярен и преди Атака да се появи на политическата сцена и второ той означава не непременно изгонване на хората от други етнически общности, а по-скоро българите да се чувстват наистина като у дома си, защото в последните 20 години българите сме тероризирани от други някои малцинствени прослойки.

А като си такъв хуманист искам веднага да коментираш изказванията на Ленин, които цитирах в една друга тема и най-вече това:
    "За обновление на обществото, ще напълня цялата река с кръв и ще превърна всичко в пепел!"

Град
    София , Бели Брези
    Брат, ай стига сме се ръфали като правителство и опозиция. Спираш да говориш за Ленин като за терорист и аз спирам да говоря за АТАКА и за тебе като за ултра-националисти, нацисти и нататък по алгоритъма. ОК? Мир?
    Tи от добро не разбираш ли? а?

А за това което каза, не съм запознат по какъв повод го е казал и нищо чудно да ми правиш изрез от контекста. + това сигурно си чел "Ледоразбивачът" на Суворов нали? Ми що се учудвам и аз...

Широка и глубока!

Като нямаш какво да кажеш и усещаш, че си губещ в спора "Ами айде да се помирим". Аз така го приемам.

Хахахха, извадено било от контекста и какъв може да е този контекст, дето да оправдае подобна реплика .

Може би е говорил за някой компютърна игра

Мега фен Аватара на NomNomNom
    Айде малоумните ви спорове на ЛС, ще направите "Политика"-та същата кочина като "Философия и Религия".

Инак, и аз чакам автора да каже какво общо имаше добива на петрол.
    Девет кули дзидини,
    девет враке железни.
    Никой немой да отоври
    да прерила, ей ей...

Зад високи дзидини
    девет темни одаи
    едно сърце те люби
    заплетено, ей, ей...

Цитирай Първоначално написано от NomNomNom
    Айде малоумните ви спорове на ЛС, ще направите "Политика"-та същата кочина като "Философия и Религия".

Инак, и аз чакам автора да каже какво общо имаше добива на петрол.
    Ако не знаеш форумите са за да се водят дискусии, респективно спорове, това им е смисъл. Теб като не ти е приятно имаш пълното право да не ги гледаш.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си