- Форум
- По малко от всичко
- Наука, Култура, Изкуство
- Психология
Физическата агресия е ясно какво е. По интересно е какво е психическата агресия. Това е да мачкаш по-слабите или по-силните психически, да потъпкваш достойнството им,морала,културата..да ги караш да се чувстват нищожни. Лесно можеш да нараниш човек психически с лоши думи, още по лесно с добри думи...(зависи как си използвате речниците). При психическата агресия е много важно да можеш да влезнеш на човека под кожата познат или непознат (МАНИПУЛАЦИЯ, върбална и невърбална комуникация). Всичко това са козове, който ако знаеете как да използвате няма да имате проблем. Аз лично съм агресивна личност...не толкова физически колкото психически. Това не ми е слабост!!! Характера ми е такъв, че повечето ми приятели не ми знаят слабите черти, това е мой плюс и когато реша да "тъпча" някой го правя много качествено. Нямам навика да тъпча хора, които са с по лабилна психика от моята...не е интересно....обичам да тъпча хора с силна психика...с високо самочувствие и без покритие...Накратко обичам да защитавам по слабите(да си гледам моите интересени). Това едва ли ме прави лош човек ? Как мислите ?
Аз се интересувам от психология от мнооого време. Насочила съм се към нея..
Във пяната на муле със самар,което е скопено със ритници,във лигите на котарака стар,без кьорав зъб, със белнали зеници,(затуй лови насън маймуни с трици!)...
Всяко нещо е полезно в умерени количества.Агресията е слабост ако неможеш да я контролираш и не знаеш как да я използваш.
"Митът за Христос ни свърши много добра работа..."Папа Лъв Х
"Верните слова не са красиви, красивите слова не са верни." Лао Дзъ
"Това което не ме убива,ме прави по-силен"Ницше
http://bezbog.blogspot.com/
тази година ще уча психология за първи път
интересно ми е![]()
Психологията винаги ми е изглеждала като науката за литературните родове.Като се започне - епос,лирика,драма примесена с малко епос и с малко по-малко лирика,лирическа епопея и ода с отенъци на химн ...направо ти прилошава.Прав е колегата Бенедето Кроче - литературните родове са като рафтовете в библиотека.Не можеш да принизяваш индивидуалното като го класифицираш.А и няма смисъл от това.
Та същото си помислих и за агресията.
Според мен може да съществуват безброй причини...
Агресията е човешки вроден инстинкт , който си ни е вроден и няма как да го няма . Аз съм на мнението , че както казаха по-горе , всяко нещо е полезно , но в умерени количества . Щом на човек му е необходимо да изпитва любов , гняв и т.н , значи е нужно да изпитва и агресия ... или просто това е вроден инстинкт на хомосапиенса хах
който търси - намира . ^^
Супер е .. и учителката като разказва някви интересни истории ..Можеш да научиш доста неща за човешката душа и не е като другите науки : история ,география или математика .Все пак това са нещата от живота : ) )
Всичко ,което виждам-си ти!![]()
Събираш целият ми свят в себе си. Събираш целият ми свят.. ♥
Според мен всичко се корени в детството.Ако като си бил малък родителите ти са се карали и биели много,това ще нанесе сериозни поражение върху психиката на дедено и той когато тръгне на училище ще започне да се бие,защото родителите му така са постъпвали.Те са мислели че това е най-добото за него и така ще го научат на ред.Но това е много грешно..
Кръв,черва и хруптящи вокали!
Факт- психологията трябва да се учи без учебник. Трябва да се практикуват игри, да се търси личностно осъзнаване. Учебниците са невероятно тежки и тромави- изискват само да се зубри теория.
Това- от един даскал по психология и логика))
Хората имат пример за подражание и ги имитират. Ако видят че някой се държи по някакъв начин и получава 'награда'; пример: Някой тиин вижда че някой негов приятел ограбва магазин и не го хващат, наградата на приятеля ще е каквото е взел от магазина.
Хората които се имитират май много са: родителите (като деца гледаме от тях); съученици и приятели на същата възраст; известни звезди/личности; също и познати и семейни приятели.
Ако някой се държи агресивно и хората се страхуват от него, виждат го като голямата клечка, получава внимание и каквото иска...хората имитират.
Агресията може и да е генетична. Изследването на Mednick et. al. (1984) показва че ако генетичния баща има криминални провинения процентът и синът да бъде арестуван е по голям, а ако и бащата който е осиновин момчето е имал провинения процентът се увеличава. И в крайна сметка психолозите се съгласили че гените имат нещо общо с агресията, но това не е всичко което я причинява. (Пример: Околната среда има пръст в държанието ни.)
![]()