Цитирай Първоначално написано от global
Общата култура си идва сама, а не трябва да правиш някакво неприятно усилие като учене например, така че в този смисъл може да се каже, че е дошла свише (а не "свисше"). Още на 6 години, преди първи клас, можех да чета и пиша, както и знаех основните граматически правила (и това за И и Й), така че това не съм го научил в училище. Часовете по български (не по литература - това са два различни предмета) ми бяха най-лесните. Мисля обаче, че само четенето на вестници или само Интернет, е достатъчно, за да се научиш да пишеш грамотно ако имаш нужната средна интелигентност. Ако не - тогава и ученето няма да ти помогне.
На 5 прочетох първата си книга и в първи клас знаех таблицата за умножение, и к'во, голямо важно.
Макар че идеята, че в първи клас съм била прочела повече книги сигурно, отколкото ти досега трябва да те попритесни.
Общата култура не си влиза просто ей така от нищото. В училище се насъбира, защото дори и да не учиш наистина, а само да присъстваш ти си в среда, в която се обменят знания- факти и съждения на други хора. От това се натрупва обща култура.
Кое точно те мори? Че ако си учил повече математика и по- малко руски си щял да пишеш вече учебници?
Чувстваш ли се по някакъв начин по- тъп, защото не си учил само математика и т.н. а и други неща?
Всъщност с руския само си си подпирал прозореца, да разбирам си имал време да си наваксаш с математиката :_)
По- олекотените програми и специализираните паралелки изваждат деца- идиоти с обща култура, която се побира в капачка от бира.
И сега си има езикови, математически, хуманитарни и т.н. гимназии, професионални училища и т.н., както и в много от останалите училища. Пълното изключване на общообразователни предмети те прави тъп.