.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 8 от общо 8
 1. #1

  Регистриран на
  Sep 2008
  Град
  Burgas
  Мнения
  55

  Жаргоните....

  Здравейте,търся есе на тема: "За или Против" отностно твърдението "Жаргонът е мода,която цели оригиналност,но фактически е конфекция,създадена от други"
  Специално за мен тази тема е...защото имам две мнения и немога ги съчетая така че да се получи нещо добро.Давайте идеи
  Мерси предварително.
  People always have a second chance!!

 2. #2
  Виж това:

  “Жаргонът е мода, която цели оригиналност, но фактически е конфекция, създадена от други” / Михаил Виденов /

  Есе

  Жаргонът като вид социален диалект има за цел постигането на две основни цели – изразява експресия, привличаща вниманието на събеседниците и подчертава принадлежността на говорещия към определена общност от хора. Първата от тези две основни цели превръща жаргона в мода, а втората го прави конфекция, която се употребява от всички. Ако се постигнат и двете цели жаргонът се оказва както мода, така и конфекция. Това се дължи, на смесената му природа на социален и на стилистичен феномен.

  За това, че жаргонът е мода говори фактът, че неговият лексикален състав непрекъснато се променя и обогатява. Жаргонните думи, които са използвали нашите връстници през миналия век са съвсем различни от тези, които ние днес използваме. А непрекъснатите промени са характерна черта на модата. Това, което е било актуално вчера, не е актуално днес. Някои жаргонни думи от миналия век дори съвсем са изчезнали. Например зуне – селянин. Други бихме нарекли “последен писък на модата” днес – например фен – почитател на артист, певец или други неща.Днес израза играя на компютъра в разговорната реч може да срещнем като геймя - /Когато гейми, предпочита да не го закачат. /, цъкам - / …то аз ще си цъкам с кеф конзолата…;/, джиткам - …и в свободното си време обичам да джиткам игри. жицам - /Не мой да жицаш до откат, бе момче. /

  В същото време ако разгледаме общия произход на някои жаргонни думи и словосъчетания, ще видим, че жаргонът е вид конфекция. Например от социални жаргони, базирани на дейност с компютри - най-вече геймъри и чатъри, се оформя зона, в която попадат често употребяваните езикови единици и модели. По-нататък те се разпространяват сред компютърните потребители, а чрез медиите стигат и до неангажираните с компютърна дейност членове на езиковото общество. Срещаме още контекстовите синоними на (персонален) компютър в следните примери: “Тая игра няма да тръгне на тва дърво.”, “Къв е тоя динозавър?”, “…седнал пред сандъка и го мъчи.”

  Използването на думи от чужди езици като жаргони показва общност на лицата, използващи този език. В момента актуален е английският език и думи като френд – приятел, фадър – баща. Конфекция бихме нарекли и жаргоните, които навлизат в речта от териториалните диалекти. Такъв жаргон е плямпам – говоря..

  Жаргонът едновременно разделя и приобщава хората. Разгледан от една страна като мода, от друга като конфекция, жаргонът има както своите предимства, така и своите недостатъци. За да се възползваме само от предимствата на тази двустранност, ние трябва правилно да определяме и оценяваме речевата ситуация. Има ситуации, където наистина ще изразим нашите емоции, а има и други, където употребата на жаргонни думи е неуместна. Ако се вгледаме в творчеството на известни наши писатели/Чудомир, Елин Пелин/ ще се убедим в това.  Увлечени от динамиката на живота,ние,младите хора,все повече забравяме за своята езикова култура.Днес нашата лексика е изпъстрена с много жаргони.Погрешно би било схващането,че жаргоните са негативно явление в езика ни.Има различни видове жаргони,които се разграничават,определени от професионалната насоченост-лекарски,строителен,ученич ески и дори уличен.
  Ученическият жаргон,както и уличният,често граничи с циничното.Точно заради това той често се асоциира с профанното и дори просташкото.Определянето на жаргонните думи и изрази единствено като негативно явление в езика ни е твърде несправедливо.Във всички езици жаргонът се разпространява много бързо,благодарение на масмедиите и модерните комуникативни средства-основно Интернет.Добрата страна на това е,че той обогатява и разнообразява езика,главно чрез новата лексика,която интегрира.
  Симптоматичен е фактът,че речникът на младежтавсе по-често включва именно този наборот думи.Точно в тово е проблемът, който притеснявя всички езиковеди и филолози.Това ограничаване на лексикалния запас води до неспособността на младежите да се изразяват,което принизява тяхната езикова култураВ днешно време степента на познание на езика,както и на правилна кнежовна реч демонстрира нивото на интелигентност на човека.В това отношение повечетомлади хора изостават сериозно,което всъщност е тревожното.Именно този широка разпространеност на жаргона пречи на младите да се изразяват и да пишат правилно.
  Безспорно,обаче,тенденцият а към постепенно опростяване на книжовния български език е продиктувана от именно тази честа употреба на жаргона.В това няма нещо учудващо,поради факта,че ние еволюираме,езикът търпи своята промяна.Жаргонът е нищо,без което не може,но е важно младите да знаят,че с неговата употреба не трябва да се прекалява,защото той все пак не е част от книжовния език и честото му използване не е препоръчетелно.
  Радвай се на този миг. Този миг е твоят живот.

 3. #3

  Регистриран на
  Sep 2008
  Град
  Burgas
  Мнения
  55
  Ето какво измислих:
  При мен това, какво изразни средства подбирам, зависи от това с кого общувам! Ако си говоря с някой по-възрастен или непознат избягвам жаргонните думи, но иначе с приятели и мои връстници си говора на жаргон.Ако съм с хора, които са ти свикнали ти е по-лесно с нетрадиционните думи и изрази.
  Като цяло съм против да се говори с по-възрастни хора на жаргон,но подкрепям това да говоря с връстниците си както ми е удобно.Жаргонът прави изказа по-цветен и динамичен, но това не подхожда на всякакви теми и на всякакъв кръг хора.
  Ето и няколко примера за жаргони:
  Класният ни сви тетрадките - за проверка.
  (взе, прибра)
  Тоя ми е аверче.
  (приятелче)
  Тоя гушнал букета.

  За сега това,има взаимство с неща от интернет,но като цяло... Как е?
  People always have a second chance!!

 4. #4

  Регистриран на
  Sep 2008
  Град
  Burgas
  Мнения
  55
  Мерси.Много е добро
  People always have a second chance!!

 5. #5
  Добро предложение, но имам чувството, че пропускам нещо bubble shooter

 6. #6
  Темата "Сленг" е много интересна. Това е мода, която говори за това, че нейният лексикален състав е постоянно променящ се и богат. Все още ми трябва много време, за да го проуча. Благодаря ти много.
  moviedle quordle

 7. #7
  Често вече жаргонните думи са с чуждестранен произход и навлизат в езика ни с пълна сила. Според мен е задължително да се преценява човека, с когото се води разговор, защото той може да се засегне от употребените изрази.

 8. #8
  Цитирай Първоначално написано от JoannaBriggs Виж мнението
  Добро предложение, но имам чувството, че пропускам нещо bubble shooter fnaf game
  Съгласен съм с теб, това е

Правила за публикуване

 • Вие не можете да публикувате теми
 • Вие не можете да отговаряте в теми
 • Вие не можете да прикачвате файлове
 • Вие не можете да редактирате мненията си