.
Отговор в тема
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 46
  1. #1

    Ако Княз Борис беше избрал Исляма

    Наскоро, в поредната безсънна нощ се натъкнах на следния цитат

    Непосредствено преди покръстването княз Борис I има предложения да приеме юдаизма или исляма, но той предпочита християнството, тъй като той осъзнава неговите предимства.Преди да се покръсти обаче той е имал и битки със съседите-франки,сърби и византийци,които не били с щастлив край за него. Това още повече убедило Борис да приеме християнството. Кан Борис се прекръстил на Михаил.
    Настрани от обиди и обвинения как би ви се сторило историческото развитие на България и Европа при евентуално приемане на Исляма от Борис.

    Аз ще изкажа лично моето мнение и становище за възможно развитие на историята при такъв факт.

    История преди Хан Борис
    България е силна държава, побеждавала противници като Византия и завоювала големи територии.
    История по време на Хан Борис - 864 година
    България е смятана за сбирщина варварски племена, с които никоя цивилизована християнска страна не би искала да води успешна дипломация или политика.
    Византия макар и силна е постоянно разтърсвана от кризи и конфликти, всеки от които малко или много водещ към евентуалното и разпадане.
    Франкска Империя - на път да се разпадне и раздели на три по-малки страни - 843 година
    Арабски Халифат - търпящ следвоенен разцвет на култура, наука и изкуства през управленията на Харун Ал-Рашид 786-809, покровител на поетите и литераторите, Ал-Амин 809-813, приятелят на свободолюбивите философи, Мамун 813-833, Ал-Мутасим 833—842 и Ал-Васик 842-847.
    България и Европа след приемане на исляма от Борис -
    Византия бива разгромена от съвместните военни действия на многобройната арабска армия и умелото военно дело на България - в периода около 890 - 910 година, включвайки опожаряване, ограбване и поробване респективно на територията, богатствата и населението на Византийската империя.
    Последваща експанзия на Арабски сили в Европа с цел подсилване на фронтовата линия срещу главния противник - християнските европейски страни.
    Големи победи на България и арабите срещу Киевска Русия (според нормалната история образувала се около 10 век и покръстила се в православна религия през 98 и тепърва зараждащата се Свещенна Римска Империя 962).
    Последващи експанзии в Европа и Азия с цел завоюване на нови територии и ресурси.
    На този етап от чисто фактическа гледна точка Големината на Арабския Хаганат би му попречила да просъществува като огромна територия с концентрирана власт. Биха последвали разпадания и образувания на нови империи и държави, но всяка от, които обединяваща се под една обща религия.
    В далечен етап биха възникнали промени като замиране силата и влиянието на Рим и католицизма над Европа, постепенно изчезване на православните народи и свеждането на силата им до минимална.
    От историята изчезват пасажи като Кръстоносните походи и Латинската империя, появата на православна Русия като сила и в последствие конкретно за България - последвалата през средновековието офанзива на османските турци.
    Макар и завоеватели те едва ли биха стигнали до крайността да превземат и подложат на робство народ, с който делят обща религия, което в този случай наистина би изменило робството до поредно религиозно и териториално обединение под нова империя.

    От тук идеите ми до днес свършват, затова предлагам темата за размисъл и разбира се мнение. Отново повтарям, не целя някой да търси грешки и несъотвествия в идеите ми, не казвам че всичко това е исторически възможно на практика. Искам единствено дискусия за възможното влияние на това решение върху историята и картата на България, Европа и Света.

    Моля за по изчерпателни мнения съдържащи нещо повече от да,не и невъзможно, не съм тръгнал да правя преврати и да оплювам и оспорвам историята и фактите, става дума за версия и хипотеза.
    Ich fang ein Bild von dir
    Und schlie

  2. #2
    Аватара на SiegHeil
    Регистриран на
    May 2008
    Град
    Видин
    Мнения
    1 537
    Българите сме били християни много преди княз Борис
    And in our Dying, we're more alive-than we have ever been
    I've lived for these few seconds
    For I am Winter born
    http://vbox7.com/play:d61898cb

  3. #3
    ^ Абсолютно.
    Three rings for the elven kings...
    J.R.R. Tolkien

  4. #4
    Принципно официално е при него, ама има доста теории и за при самият Кубрат, че той си е бил приел християнството, както и по-късно при Тервел. Ислям няма как според мен, ние сме стояли между източно и западно православие приклещени, арабите трудно ще ни притиснат по този начин, както са били Константинопол и РимЪ.
    "И знам, че през каквото и да те накара да преминеш, каквото и да ти донесе съдбата, ще се справиш. Защото си личност. Защото духът ти е най-силният, въпреки и някога печален, който някога съм усещала."

  5. #5
    Само Хазарите са избрали Юдаизма.

  6. #6
    Аватара на Sturma
    Регистриран на
    Nov 2008
    Град
    село София
    Мнения
    105
    Не е прилично да отговарям на въпрос с въпрос ,но в същата стилистика аз мога да попитам какво щеше да стане ако българия беше приела римо-католическата вяра?

  7. #7
    Цитирай Първоначално написано от Sturma
    Не е прилично да отговарям на въпрос с въпрос ,но в същата стилистика аз мога да попитам какво щеше да стане ако българия беше приела римо-католическата вяра?
    По-строг е "режима" там. Борис не е искал инквизиции и горене на вещици. Искал е обединение.

  8. #8
    Аватара на Sturma
    Регистриран на
    Nov 2008
    Град
    село София
    Мнения
    105
    Цитирай Първоначално написано от Christ
    Цитирай Първоначално написано от Sturma
    Не е прилично да отговарям на въпрос с въпрос ,но в същата стилистика аз мога да попитам какво щеше да стане ако българия беше приела римо-католическата вяра?
    По-строг е "режима" там. Борис не е искал инквизиции и горене на вещици. Искал е обединение.
    Инквизицията не винаги е нещо лошо, както и горенето, ако мислиш ,че преди инквизицията не е имало клади - лъжеш се
    Ще дам един пример, за една от жените на Луи 14-ти. Тя е вярвала, че предходната жена на краля и е направил магия, за да премахне ефекта на тази магия тя е потърсила, вещица или магьосница, може би ще си кажеш е няма нищо лошо, много хора са вярвали в ереси. Е да но за премахването на тази магия се е изисквало жертвопринушения на млади деца, изчезнали са близо 20-тина (не помня точно бройката така че + -).
    Във Франция е изпратен един доста млад инквизитор, който с помоща на тогавашната полиция изровя телата и разбира, че става въпрос за ритуал, след намерени доказателства сочещи за виновни не само любовницата и вещицата, но и една ''мрежа'' от хора занимаващи се точно с такива жервоприношения. Естествено съдени са и са изгорени на клада
    Това е само един малак пример (отклоняващ се от темата) за нещо добро което инквизицията е свършила

  9. #9
    Да, това е така.

    Ух, тежко им на богомилите ако Борис беше избрал Католицизма.

  10. #10
    Интересни становища за католицзма и вещиците, но ако може нещо по темата по-горе, ако не ви е интересно, си кажете.
    Ich fang ein Bild von dir
    Und schlie

  11. #11
    Аватара на Sturma
    Регистриран на
    Nov 2008
    Град
    село София
    Мнения
    105
    Kokzero, темата си е интересна, просто едно малко 'ако' в историята променя много неща.
    Съгласен съм с мнението по-нагоре, българите сме познавали християнството преди покръстването ни. Плюс това много от завзетите територии и населението в тях са християнски.
    Ако бяхме приели исляма, щяхме да продължаваме да сме смазвани между православие и католицизъм, а заради това много често сме пренебрегвани и не сме признавани за сила. Чуждата религия си има доста голямо значение, религиозните различия са били проблем.
    Напълно възможно е след години да ни бяха покръстили.
    Това са мойте скромни версии ако може така да се нарекът
    Но няма как да се даде точен отговор на въпроса ти, ако намекваш ,че османците щяха да ни пренебрегнат (ако бяхме мюсюлмани), според мен нямаше и Египет са били почти 100% мюсюлмани, но са били превзети от империята, да не говорим и за останалите войни с ислямски държави.
    Освен това дали щяхме да дочакаме османците като свободна държава, също е друг въпрос.
    Престави си обаче, как щяхме да завземаме територии ? Как например ако сме мюсюлмани ще превземем християнски територии ? Населението няма да е толкова благосклонно, няма да приеме чужда религия и няма да може да се помохамеданчи, сиреч както казах по-горе в България вече е имало много превзети територии с християнско население..

  12. #12
    Супер фен Аватара на InitialD
    Регистриран на
    Sep 2006
    Град
    Източен Бейрут , Ливан
    Мнения
    1 805
    Не искам и да си го помислям!!!
    И тази година най - шумна бе групата на православните араби.Младежите с пълно гърло викаха "Иисус е наш Бог".Преди години било решено арабите да не бъдат допуснати в комплекса.Свещения огън обаче не паднал, докато прогонените не влезли.

  13. #13
    Щеше да зададеш същия въпрос , обаче от друга гледна точка.
    Не целта е цел, а пътят

  14. #14

    Регистриран на
    Jul 2008
    Град
    тук таме
    Мнения
    1 101
    Къв ислям кви пет лева избора му е бил между католици и православни.Неоговото си е бил кръстопът....или тъй или инък,а или изобщо нищо не избира.По би ми било интересно какво е щяло да стане ако не е бил избрал нито едно от двете и ако е бил намерил трети начин за обединяване на народа си.
    Ето нещо интересно:"Думата "православие", съдържа частицата СЛАВ [на латински РОБ]. Още Омуртаг казва: "Таз странна вяра учи силните да стават слаби, а слабите - още по слаби"."
    "Митът за Христос ни свърши много добра работа..."Папа Лъв Х
    "Верните слова не са красиви, красивите слова не са верни." Лао Дзъ
    "Това което не ме убива,ме прави по-силен"Ницше
    http://bezbog.blogspot.com/

  15. #15
    Аватара на Sturma
    Регистриран на
    Nov 2008
    Град
    село София
    Мнения
    105
    Цитирай Първоначално написано от Kman
    Къв ислям кви пет лева избора му е бил между католици и православни.Неоговото си е бил кръстопът....или тъй или инък,а или изобщо нищо не избира.По би ми било интересно какво е щяло да стане ако не е бил избрал нито едно от двете и ако е бил намерил трети начин за обединяване на народа си.
    Ето нещо интересно:"Думата "православие", съдържа частицата СЛАВ [на латински РОБ]. Още Омуртаг казва: "Таз странна вяра учи силните да стават слаби, а слабите - още по слаби"."
    Абе стига се прави на големия атейст, виж какво се пита в темата, стига си ни говорил врели не кипели, кажи нещо по темата, кажи какво щеше да стане ако Борис беше избрал исляма, не ни обеснявай какво значи "слав" на китайски..

  16. #16
    Супер фен Аватара на InitialD
    Регистриран на
    Sep 2006
    Град
    Източен Бейрут , Ливан
    Мнения
    1 805
    Цитирай Първоначално написано от Sturma
    Цитирай Първоначално написано от Kman
    Къв ислям кви пет лева избора му е бил между католици и православни.Неоговото си е бил кръстопът....или тъй или инък,а или изобщо нищо не избира.По би ми било интересно какво е щяло да стане ако не е бил избрал нито едно от двете и ако е бил намерил трети начин за обединяване на народа си.
    Ето нещо интересно:"Думата "православие", съдържа частицата СЛАВ [на латински РОБ]. Още Омуртаг казва: "Таз странна вяра учи силните да стават слаби, а слабите - още по слаби"."
    Абе стига се прави на големия атейст, виж какво се пита в темата, стига си ни говорил врели не кипели, кажи нещо по темата, кажи какво щеше да стане ако Борис беше избрал исляма, не ни обеснявай какво значи "слав" на китайски..
    Бате на крив кур космите са му виновни!
    И тази година най - шумна бе групата на православните араби.Младежите с пълно гърло викаха "Иисус е наш Бог".Преди години било решено арабите да не бъдат допуснати в комплекса.Свещения огън обаче не паднал, докато прогонените не влезли.

  17. #17

    Регистриран на
    Jul 2008
    Град
    тук таме
    Мнения
    1 101
    То е по темата бре,кйорав ли си
    "Митът за Христос ни свърши много добра работа..."Папа Лъв Х
    "Верните слова не са красиви, красивите слова не са верни." Лао Дзъ
    "Това което не ме убива,ме прави по-силен"Ницше
    http://bezbog.blogspot.com/

  18. #18
    Аватара на lsd43
    Регистриран на
    Dec 2007
    Град
    Някъде по широкия свят...
    Мнения
    2 014
    АКо изобщо е имал такъв избор и го е бил направил:

    1.Българя вече нямаше да я има
    2.Цяла тогавашна Средновековна Европа + Византия,са щяли да ни вкарат в международна изолация.
    3.Византия и накоя Европейска държава 100% щяха да се обединят ,за да заличат БЪлгария от лицето на Земята,ако не успеят,по-късно кръстоносните походи са щяли да ни разкажат играта(ние сме били християни,но това не е попречило на кръстоносците да вършат безчинства по земите ни,представете си ,какво е щало да бъде,ако сме били мюсюлмани)
    4.Ако по някаква невероятна случайност,сме били устояли до отоманското нашествие ,сега най-вероятно щяхме да сме част от Турция,защото не ми се вярва Русия да помогне на ислямска държава,или да има бунтове на мюсюлмани,срещу мюсюлмани.
    War is tool ,with this tool the powerful people manage their plans for the new world. World of mass slavery ,world of mind control. If you haven't realise it yet- you are part of that enslaved humanity too.

  19. #19
    Ако Княз Борис беше избрал Исляма щеше да бъде много много лошо
    But I am never beaten
    Broken not defeated,
    I know next to you is not where I belong

  20. #20

    Регистриран на
    Jul 2008
    Град
    тук таме
    Мнения
    1 101

    ако е бил избрал исляма
    "Митът за Христос ни свърши много добра работа..."Папа Лъв Х
    "Верните слова не са красиви, красивите слова не са верни." Лао Дзъ
    "Това което не ме убива,ме прави по-силен"Ницше
    http://bezbog.blogspot.com/

  21. #21

    Регистриран на
    Dec 2008
    Град
    В най горещите части на АДА (((: ... Razgrad :D
    Мнения
    50
    Цитирай Първоначално написано от lsd43
    АКо изобщо е имал такъв избор и го е бил направил:

    1.Българя вече нямаше да я има
    2.Цяла тогавашна Средновековна Европа + Византия,са щяли да ни вкарат в международна изолация.
    3.Византия и накоя Европейска държава 100% щяха да се обединят ,за да заличат БЪлгария от лицето на Земята,ако не успеят,по-късно кръстоносните походи са щяли да ни разкажат играта(ние сме били християни,но това не е попречило на кръстоносците да вършат безчинства по земите ни,представете си ,какво е щало да бъде,ако сме били мюсюлмани)
    4.Ако по някаква невероятна случайност,сме били устояли до отоманското нашествие ,сега най-вероятно щяхме да сме част от Турция,защото не ми се вярва Русия да помогне на ислямска държава,или да има бунтове на мюсюлмани,срещу мюсюлмани.

    А ти остави за мюсюлмански бунтове. АКО България беше Ислямска Държава, Османската империя нямаше да нападне, поне едва ли. ((((:
    "Бог е мъртъв" - Ницше
    "Ницше е мъртъв" - Бог

    ----------------------------
    "От години вече съм в играта
    знам как стават зад кулиса нещата..!
    Още съм на Границата между двата Свята
    ... нито беден, нито богат , а по средата!!!"

  22. #22
    Най-голяма ненавист у османците към нас е предизвикал факта,че ние за тях сме се явили грешници,а те са искали да ни вкарат в правия път,в правилната вяра.
    Тъй като съм атеист,от историческа и икономическа гледна точка,може би сега щяхме да имаме по-добра съдба,ако бяхме мюсюлмани. Обаче не мога да си представя момите ни в някакви фереджета,а юнаците с чалми.. камо ли да играят хора в този вид и да говорят български.

  23. #23
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от историкът Иван Петрински
    ... Исторически много по-вярно би било да говорим за княз Борис-Михаил Кървавия заради жестокостта при избиването на голяма част от политическия и духовен елит на България. Приемането на учениците на Кирил и Методий в България и масовата образователна кампания, която е определено инициатива на владетеля, е единственият далновиден ход на този мрачен владетел. Има само два исторически верни и същевременно лицеприятни начина да бъде изобразяван този владетел - с окървавени ръце или гордо вдигнал книга.
    Само си струва да погледнем тъжните лутания на един владетел, който няма дори една победа на бойното поле и е срам за великия си прапрадядо Крум. Поражението от франките (853), първото поражение от сръбските племена, поражението във войната с хърватите, ориентацията към Западната църква, унизителното поражение от византийците през 863 г. Страхлив и жалък на бойното поле, Борис-Михаил смело изклал през 865 г. 52 велики боили заедно с целите им родове - цвета на българската аристокрация. Така удавил в кръв въстанието, което избухнало във всички 10 комитата в българската държава срещу безумното му управление. Нямало връщане назад. Понеже византийските опити за влияние в България заплашвали да унищожат държавата, Борис-Михаил се обърнал отново към Западната църква (866), но там не му харесало, та се върнал отново към Цариградската патриаршия (4 март 870 г.).
    Наистина приемането на Климент, Наум и Ангеларий в България е единственият далновиден ход на Борис-Михаил. Единственият!
    Налагането на християнството лиши България от възможността да следва своя оригинален исторически път на голяма империя през Средновековието, да създаде самобитна култура. По-сетнешната съдба на държавата ни до ХV в. го доказва напълно. ...

    29.5.2008 г., в. СЕГА
    По отношение на клането на тези велики български боили и техните семействата, на жените им, родителите им и техните деца, и на дечицата на техните деца, бих искал да отбележа само, че става въпрос за унищожаване на всичко от даден род, така че да не остане нищо, което в последствие би могло да съхрани паметта или евентуално да отмъщава. Това също е показателно за страха на Борис-Михаил, а на съвременен език такива актове се определят като 'геноцид'. И понеже става въпрос за елита на българската държава, бих искал да попитам, сега, като знаете какво се случило в България и след Втората световна война, и виждате паметници, които бяха изградени след края на бившия (също) престъпен режим, то знаете ли някъде да има паметник в чест на тези велики прабългари, вероятно славяни т.н., в памет на тяхната вяра?

  24. #24

    Регистриран на
    Jul 2008
    Град
    тук таме
    Мнения
    1 101
    Ако беше станало тва,тва досега щях да имам поне 3 жени и 4-5 чевета
    "Митът за Христос ни свърши много добра работа..."Папа Лъв Х
    "Верните слова не са красиви, красивите слова не са верни." Лао Дзъ
    "Това което не ме убива,ме прави по-силен"Ницше
    http://bezbog.blogspot.com/

  25. #25
    Сега се сетих,че когато Османската империя стъпва на Балканския полуостров албанците приемат исляма и не са били под робство. В такъв случай вероятно и ние нямаше да бъдем.

Правила за публикуване

  • Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си