- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Коледа и неверниците
наближава Коледа и имайки предвид колко мн неверници има във форума искам да попитам Празнувате ли Коледа и ако да защо (това е християнски празник за раждането на Христа) надявам се да се получи хубава и възпитана дискусия.
Аз самия смятам, че не би трябвало да чествате Коледа ако отричате Бог. а не мисля че това се случва на практика.
Е как, празнуват разбира се. Тряа да се приберат парички за ДрЕШКииИ и ОчИлццАаА и ГриМчетЪъ. Иначе са ГОЛЕМИТЕ АТЕИСТИ, отричащи всичко![]()
Three rings for the elven kings...
J.R.R. Tolkien
^ ми да пък.
Аз викам подаръци да има, дядо Коледа, събиране с роднини, украса и лампички.
Не ме еня за раждането на Христа.
Е, на Бъдни вечер ми е наистина неудобно и сконфузно и все едно не е празник. Но пак постя де.
Айде не ни нареждайте само. На атеистите им е наистина много трудно по празниците... поне на мен ми е...![]()
I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
I look up to hear myself saying,
Baby, too much I strive, I just ride
Кажи на родителите си, че не си вяврваща и не желаеш да участваш в езическите им ритуали.
Исус не е роден на 25ти Декември, роден е през пролетта.
не искам да изпадам в дебати за езическите ритуали в християнската религия. горе-долу съм запознат с много от тях. факт е, че от векове Рожедество Христово се празнува от много нации през декември. и това е прието за християнски празник.
Ям, брате, защото е изключително разообразна и вкусна кухнята. Ако съм в християнско настроение - даже може и да празнувам :р
"И знам, че през каквото и да те накара да преминеш, каквото и да ти донесе съдбата, ще се справиш. Защото си личност. Защото духът ти е най-силният, въпреки и някога печален, който някога съм усещала."
Празнувам, защото родителите ми са християни и аз уважавам това, макар да мисля, че е тъпо.Казвал съм им , че не съм вярващ...и какво от това?Това си е моя работа!Пък и ще се наям здраво и ще взема да получа някое подаръче :P
Както каза jghgh лампички, украса и събиране с роднини да има![]()
Аз лично празнувам на Коледа, въпреки че не съм вярваща. Може би не вярвам, че има бог, но вярвам че има някаква небесна сила, която не мога да опиша... И определено вярвам, че на Коледа се случват чудеса, колкото и голямо клише да е това![]()
![]()
Човек не обича истински, ако не обича вечно.19.06.2009
![]()
Чествам празника от уважение към родителите ми,въпреки че съм празнико-мразец.Но не ме разбирайте погрешно....не постя,не се моля,не се кръстя,само присъствам като украса и консуматор(егати кво гадно прозвуча),не взимам участие в четенето на молитва и тем подобните.
"Митът за Христос ни свърши много добра работа..."Папа Лъв Х
"Верните слова не са красиви, красивите слова не са верни." Лао Дзъ
"Това което не ме убива,ме прави по-силен"Ницше
http://bezbog.blogspot.com/
и не влизаш в църкви. какво ще правиш там.Първоначално написано от Kman
еми... атеистите не празнуват коледа.... те са само сапричастни към раждането на човек променил света на полвината Земя. Примерно 11 септември (падението на двата небостъргача) , целия този ужас се е състоял на хиляди километри от домовете Ви , и пак сте готови да запалите по една свещ или да отроните по някоя и друга сълза за загиналите.
Хах това е лично мое мнение , може атеистичните колективи тук да не са на това мнение. Аз лично бих празнувал всеки празник на всяка една вяра , ако това накара хората да се чувстват по-добре.
"Обичай Бога и прави каквото ти се иска. "
СВЕТИ АВГУСТИН
Не целта е цел, а пътят
Не рева за 11 септември и не паля свещи.Първоначално написано от cMon
Калпав атеист съм, казвала съм го милион пъти.
Съпричастна съм не към Човека, променил света, ами към подаръците и лампичките. По-просто е.
Мисля че и с другите атеисти е така, но по-добре те да си кажат.
Първоначално написано от jghgh
Ам не знам дали е така , но от това което казваш разбирам , че ти не си съпричастна към нищо , ами си материалистка , която не се интересува от чуждите съдби/животи/вярвания. Надявам се поне , че намираш красотата не живота в малките китайски лампички, една по една гаснещи в навечерието на Новата година.
![]()
Не целта е цел, а пътят
cMon Хората не се делят само на вярващи и невярващи в БогаНикой не е казал, че щом не вярваш не трябва да празнуваш. Аз лично разбирам мнението ти, така..поправи ме ако греша, моля те
Спомена за китайските лампички.
Празникът не е само лампички и подаръци. Аз лично като невярваща празнувам Коледа, защото за мен това е празникът на който се събираме цялото семейство + всички роднини. Това е една вечер в която всички са весели и обичта на роднините запълва пространството. Това е празникът на който всички хора са усмихнати с червени шапки и снежни човеци на всеки ъгъл. Самият празник ме кара да празнувам, а не християнството и т.н.Надявам се разбра какво искам да ти кажа
![]()
![]()
Да, самият празник, който се празнува в името на главната фигура в Християнството.Първоначално написано от Jumbie483
Може би ако отидеш на улицата и попиташ случайни хора защо празнуват Коледа, повечето няма да могат да ти отговорят..или поне не веднага. Което за мен е знак, че повечето от населението празнува без да знае защо, въпреки че всички се пишат за християни.Първоначално написано от Christ
![]()
Обичам този празник,носи ми пркрасно настроение.Не съм от най-вярващите,но ми е хубаво да си мисля,че някъде има някой,при който всичко е хубаво ^^ Иначе - подаръци,дядо Коледа,лампички - йеййй
Stay up all night with the stars *
Е, след това твое мнение ми стана наистина гадно. :/Първоначално написано от cMon
Но винаги ми трябва доста време преди да почна да съжалявам по загиналите хора на 11 септември. Обикновено подминавам деня.
Мерси за критиката, но все пак не си прави прибързани заключения. Далеч съм от материализма.
И не казах че само едните лампички ме радват - не прочете ли за семейната среда, събирането с роднините...
Както и да е, наистина ме затапи и чак се позамислих. Но не ме изкарвай по-черна от дявола.
Всички атеисти радетели на новият ислямски център в малинова долина!!!![]()
Ако не си Християнин ставаш по-лесна жертва на друговерците!
И тази година най - шумна бе групата на православните араби.Младежите с пълно гърло викаха "Иисус е наш Бог".Преди години било решено арабите да не бъдат допуснати в комплекса.Свещения огън обаче не паднал, докато прогонените не влезли.
Аз не съм кръстена от майка ми и баща ми...
Кво???
Като ме карат да ходя на църква си заключвам пръстите на ръцете като съм вътре да не ме хващат уроки![]()
аз също мога да кажа че съм атеистка....
Коледа не я свързвам с Рождеството,свързвам я с толкова известния Дядо Коледа,с неговото Хо Хо....с много песни ,весели събирания на семейството,украсяване на къщата,тръпката да видиш дли под елхата има нещо....все детски чувства....
Не съм кръстена...на почти 20 години съм и не мога да кажа че има вяра която да бъде моята....във всяко едно религиозно учение има неща които ми харесват и такива които не....
вярвам че има висша сила...но определено не мога да я нарека Бог....
Take this broken wings and learn to fly again and learn to live so free
and when we here the voices sing the book of love will open up and let us in
so take these broken wings!
Празнувам я.Понеже тогава се събираме семейството и някак си атмосферата се променя,всичките лампички украса придават изключително приятно чувство поне при мен.Радвам се на всичко като малко дете.![]()
Ако не си Християнин ставаш по-лесна жертва на друговерците!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
"Митът за Христос ни свърши много добра работа..."Папа Лъв Х
"Верните слова не са красиви, красивите слова не са верни." Лао Дзъ
"Това което не ме убива,ме прави по-силен"Ницше
http://bezbog.blogspot.com/
Тихо резан ... не сери по темата!Първоначално написано от Kman
И тази година най - шумна бе групата на православните араби.Младежите с пълно гърло викаха "Иисус е наш Бог".Преди години било решено арабите да не бъдат допуснати в комплекса.Свещения огън обаче не паднал, докато прогонените не влезли.