Нека позная - ти си 8ми клас и това е възоснова на Димчо Дебелянов - "Да се завърна в бащината къща.."?
Ако е така мога да ти помогта но в тези думи попринцип всеки автор влага различна символика. И така...
вечер:: Ами тука си е очевидно . Ето ти тези 2 стиха
аз дойдох да дочакам мирен заник,
че мойто слънце своя път измина
В края на живота си, преди да "залезе напълно слънцето" на живота му Дебеляновият герой си спомня за бащината къща - там той търси загубеното се щастие, невинност, майка... Вечерта най-често се характеризира и с спокойствие, но и умореност.
дом: Това е пространството, където лирическият Аз се чувства сигурен, щастлив...Споменът му за "бащината къща" го топли и го отделя от студенината на настоящето.
Преди самият дом в стихотворението са посочени още няколко символа на родното. Чрез тях пространството се стеснява и колкото по-навътре влиза, толкова по-лично става.
Първи е дворът - той е просто въвеждащ мотив. Там героят е просто "гостенин очакван с радост плаха". Следва прагът, на който седи майката на лирическия говорител. Той е символ на границата между вън/вътре, добро/зло, студ/топлина, сигурност/несигурност. Именно тука се появява майката.
майка: Тя е жената, която е отгледала и възпитала героя. Единствено от нея той може да получи опрощение и да продължи напред.
След "двора" и "прага" пространството е вече лично - "стаята". Вече лирическият Аз не е "гостенин", а е син. Тук той намира "последна своя пристан и заслона". И Най-накрая - иконата.
икона: Символ е на духовното пречистване. Иконата представлява и светостта на бащиното огнище като цяло. Не си спомням добре, но това беше 2рата колуминация на стихотворението (след момента с майката на прага, когато той и повтаряМ "мамо, мамо").
Като цяло това стихотворение е считано за едно от-най красивите произведения на България. Учих го миналата година и сега малко го карам на импровизация Прекрасна творба
Айде успех и дано съм помоhнала