ето го есето:

През развитието си човекът преминава през няколко фази. Една от тях е училището. Още от много малък всяко дете си мечтае да тръгне на училище, защото всеки от нас знае, че ученическите години са най – хубави. Училището ни учи на много неща като започнем от писането и четенето. Но освен уроци ние се научаваме и на много житейски неща, които ще ни бъдат полезни в живота. В училище човекът се изгражда като личност учи се да работи в екип и ясно да различава доброто от злото.
Моето училище. Аз уча в СОУ „Никола Йонков Вапцаров” . Моето училище не е едно от най – елитните училища в страната, но за мен то е най – хубавото. Защото, в него аз съм се научила на най – важните неща. Винаги когато чуя думата "есен" пред очите ми гордо се изправя сградата на моето училище.
Много са хората асоцират училището с нещо скучно и безмислено може би те биха предпочели да вършят мнозина други неща вместо да ходят на училище.
Някои идват, защото родителите ги задължават други идват за да се видят с гаджетата си, трети просто да ходят по кафета. Учението представлява "знание в действие", защото чрез него се придобива едно безценно качество, което прави личността силна, значима и независима.
Новите умения позволяват да опознаем по-добре себе си и да преодоляваме успешно житейските препятствия.
С всяка учебна година ние трупаме все повече и повече знания, които ще ни помагат да станем пълноценни хора.
В моето училище аз се запознах с много нови хора и с някои от тях станехме добри приятели. Много се радвам че попаднах в този прекрасен и фантастичен клас 10б никога няма да го забравя то винаги ще остане в съзнанието ми и когато се сетя за него винаги ще ме навяват прекрасни спомени. Моят клас за мен е най – хубавият, макар че понякога имаме доста разногласия и противоречия помежду си, но това може би е защото всеки си има свое мнение по дадения въпрос.
Обичам моето училище , защото то е връзката ми с моите връстници и с нашите учители. Училището е част от съществуването ми. В него прекарвам повече време, отколкото сред близките си.