Според мен, ако не знаеш английски на доста прилично ниво, испанският не е добър избор. Имам приятелка, авърши с испански и никой от класа им не успя да замине за Испания, защото там е скъпо, не приемат българите, там сме с ограничения за работа все още. Тук става дума самода отидеш да следавш там, а и примерно да изкараш някаква лятна работа, бригада и тн. Второ, ако си решил, че няма да напускаш България, вероятността да си намериш работа само с испански и доста минимална, България няма добре развити бизнес отношения с Испания, затова компании търсят испанския като втори език.
Относно английския, заслужава си, че ще го научиш наистина добре, но пък ако принципно си мотивирана, ще го научиш и без тези 5 години, а друг толкова разпространен език няма, които да може толкова бързо да се научи.
За мен лично е най-добре да се учи френски или немски. /Френският ми е ужасно противен, де , но от гледна точка на реализация, е доста печеливш.
Това са си мои, а не само мои наблюдения, знам, че тук има хора с всякакви езици и сигурно ще бъда нападната, но това е моето мнение.