Не мисля, че е редно каквото ти кажат да го приемаш за чиста монета, но това не мисля, че означава да си подвластен за едно или друго е признак на слабост, идиотизъм, макар че много често е липса на собствено мнение, и въпреки това понякога се лагала просто.. да приемеш нещата такива каквито са. Да, има хора, които могат да променят нещо, това сме НИЕ като общество, дали тъпи или не, дали вярваме в Коледа или не, но никой не си прави труда да си мръдне дори пръста, защото , стигаме и до другия въпрос, се делим на този и онзи. А това смятам, че е може би един от най-големите проблеми. Идеалите да, тези идеали, за които говориш може би вече ги няма, както казваш "погребани" някъде на дъното, но в 21 век, век на развитие, бла-бла, идеалите вече ЯВНО не са тези за голяма част от хората, както и преди те постоянно са се меняли - всичко с времето си. Хората празнуват Коледа и я празнуват, защото явно намират нещо в нея - дали е зарадиструпалите се почивни дни, дали е, защото вярват в Иисус, дали защото е времето когато да се наплюскат или просто да спрат да мислят за проблемите си за малко - няма значение, щом им харесва да се радват хората, няма лошо.. поне според мен.
Под "просветляване" имам предвид, че не само изказваш различната страна на нещата, ами и по някакъв вулгарен(?) начин я "налагаш". Който не се съгласи с теб, веднага омита пешкира. А овци за стригане винаги и навсякъде ще има.
По последният въпрос мисля, че е ясно защо - защото всеки го мързи, мързи го до безбожие и чака на готово. Ако може даже някой да му сдъвче храната и да му я даде готова, сдъвкана.