- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Предначертана ли е човешката съдба
Мисля, че вече бях цитирал мисълта на Хераклит: Характерът на човека, това е неговата съдба. Човека е искал да каже, че характерът управлява живота ни. Много умна приказка. Във философията и в частност психологията, въпроса за свободата на избора и изобщо свободата е разглеждан надълго и нашироко(тук ще се въздържа от религиозните интерпретации за свободната воля, както и от идеите на Калвин).Според някои психоаналитици свободата се състои в това да можем да правим избори, точно когато трябва да се правят. Обикновено пропускаме това време. Например излезнал съм с момиче на среща, да пийнем по нещо. Аз съм си казал, че няма да лягам с нея. Но след няколко питиета нещата естествено водят до това да я изпратя, аз все още съм на мнение, че не искам да правим секс. Тя ме кани и аз решавам да влезна за още някое питие. И така вечерта оставам и правим секс. Това е пример, че аз съм изпуснал няколко пъти времето, когато е трябвало да избирам. Мислел съм си, че избора идва едва когато вече сме до леглото и тогава трябва да решавам. Всъщност аз вече не съм свободен да избирам, защото когато е трябвало да избирам аз съм пропуснал да направя избора (в случая най-свободен съм бил при първата възможност, когато сме били в заведението, по-малко свободен, но все още с избор съм бил вече пред вратата). Влизайки, аз без да знам съм направил избор, който противоречи на идеите ми (това е само пример и не е свързан с мен). Още по-ясно може да се види избора в играта на шах (този пример също не е мой). Да си представим, че в началото всеки има еднаква възможност да спечели. Но след няколко хода единия от играчите е направил няколко грешни избори, той е станал все по-малко способен да избира правилни комбинации, защото е направил вече няколко грешни хода. И така нататък.![]()
![]()
Ако не можеш да намериш истината в себе си,къде другаде очакваш да я намериш!!! Доген
Знаещия истината никога не се насилва да бъде убедителен, той е убедителен, защото знае истината!!
кой е предначертал съдбатаПървоначално написано от DimovB
ако е така значи ти си ненужен или си просто една пионка
неее всеки човек всеки ден пише съдбата си
Ебати тъпата логика, това че ти е предначертан пътя не те прави безполезен, просто егото ти се засяга..Първоначално написано от backiss
А самата теория със съдбата е огромна тъпотия..
ОКПървоначално написано от ZipFail
щом всичко е написано и всяко твое действие е предначертано
каква е твоята роля като мислещ човек
какъв е избора когато всичко вече е избрано
Не си пионка докато не се почувстваш като такава
Свободната воля и бе това не съществува, всеки зависи от другите и от обществото..
аз не говоря за обществотоПървоначално написано от ZipFail
а за това твоята роля спрямо въпросната съдба
никои не говори как се чувстваш
а к'ва е тоята роля когато всяко "твое" решение е решено преди теб
не човек сам пише съдбата си всеки ден
Прочети 3 пъти поста и отговори пак..
отговори първо ти на въпросите миПървоначално написано от ZipFail
Тъп си като задник..
Ние сме си избрали съдбата. Направили сме го преди да се родим и затова не помним.
Тогава, евала на проссяците, които умират от глад в момента.Първоначално написано от themusicinme
"И утре е ден" - казала еднодневката...
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
http://bg.christianreformation.net/forums/ <---- dig in.
мерси подобноПървоначално написано от ZipFail
на колко си бе
и аз така мисял но нека той сам да кажеПървоначално написано от tqnko
Съдбата е заслужена, не по желание.Първоначално написано от Naman07
01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101
Надявам се да не е.Ако е предначертана тогава действията ти през целия ти живот не се отразяват ?! Няма значение дали си негодник или светец ако съдбата ти е да умреш на 10, ще умреш, а ако ти е да бъдеш принц ще бъдеш така ли ? Ами не го вярвам. По-скоро съм склонен да вярвам в Кармата.Вярвам, че съдбата трябва да е резултат от постъпките на човек. (това не е точно кармата, но е най близко до нея).
Хмм въпрос без отговор ,ако е предначертана дори малкия смисъл на живота се губи тотално ,ако не е всичко става много по-отговорно и тежко ,удобна е ролята на човек от когото не зависи нищо , но е и унижаваща . Хората искат да са независими ,свободни ,но и се страхуват от свободата ,трябват им закони и ограничения по които да се ориентират ,така де ,ако няма закон какво ще може да нарушиш? Тук идва и ролята на свободата ,че уж ти решаваш ,но нима всичко зависи от нас ,човек ли променя света или света променя човека ?
Важното е ,че имаме поне една илюзия ,илюзията ,че сме свободни да избираме ,тя ни прави "големи",в съвремения свят няма свобода ,всичко както винаги е било са окови ,а най-голямата от тях е човешкат ограниченост и неспособност да контролира самата себе си ,най-силен е този ,който може са да се контролира.
War is tool ,with this tool the powerful people manage their plans for the new world. World of mass slavery ,world of mind control. If you haven't realise it yet- you are part of that enslaved humanity too.
Първоначално написано от evi_vd
не се изказвай неподготвен,прасе
Тук няма еднозначен отговор. Хем е предначертан, хем не. Има значение къде ще се родиш, например. Ако се родиш бушмен, такъв и ще си бъдеш цял живот. Но ако се родиш в нормално семейство в европейска държава (например) имаш възможност сам да си начертаеш пътя. Така че тук има връзка между място и време и пак всичко си зависи от всичко. Все пак аз съм по-скоро привърженик на тезата, че ти сам си чертаеш съдбата.
Всеки сам кове своя собствен късмет.
Няма предначертани неща. Живота е непредвидим.
Нещата са такива каквито си ги направиш..
Винаги можеш да кривнеш от плана на съдбата...
Sometimes the sound of goodbye is louder than any drumbeat...
напълно подкрепямПървоначално написано от DimovB
Доброто приятелство е като доброто вино-колкото по-старо,толкова по-добре.
Ne vqrvam v sudbatanqkak tupo e 4e vsi4ko ve4e e predna4ertano i ne zavisi ot nas.Vqrvam 4e nie sami izbirame sudbata si i 4e vsi4ko zavisi ot nas-dosto otgovorno naistina, no spored men tova e istinata.
Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere.
romaine<3
Всеки сам чартае садбата си!!!
"Когато смартта ти позвани на вратата, ти се направи на луд и вдигни телефона."