- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Разяснете ми за професиите
Здравейте,
Можете ли да ми кажете дали някъде в интернет (или вие кажете) професии, които имат бъдеще както за България, така и за другите страни. Проблема е, че аз искам да работя всичкоНямам претенции или "на всяка цена" трябва да е определена работа. Нашите все ме вайкат адвокат, архитект, лекар, но мен точно тези не ме влекат. Може би архитектура, но... тц Има твърде много хора, които учат за това, както и адвокати (само от моето училище последния випуск от 100 човека 13 записаха това, а дали са ги приели всички не знам, но както и да е). И аз не знам какво искам да работя. Само не казвайте "ти до 12 клас хиляда пъти ще си смениш решението". Аз не съм тръгнала на никъде още, просто искам да разбера в какво има реализация. Може малко да ми се смеете ама, това с което най-много съм искала да се занимавам има нещо общо с киното. Не актриса, режисьор, постановчик,.... ами нещо което обслужва киното. (като казвам кино, не значи САМО кино и др компании...) Но не знам какви професии има свързани с това.. най-вероятно "Реклама", но само това ли? Пък и да не си въртя душата, първо гледам заплащането - а кои професии се търсят и са добре заплатени? И 12 клас дават ли някакви листовки, свързани с избора на професия, какви професии има и такива неща? Може ли малко информация, защото нищо не ми е ясно..
През ред, че ме боли глава:
Кинознание, който не може да режисира, нито да играе, но таи значителна любов към киното, преспокойно може това да прави.
Парите - (тъмб даун)
Яко зле, бро, щом си тръгнал да работиш за жълтици.
Направило ми е вчечатление, че 80% от обявите за работа в интернет съ въртят около работата с компютър, програмисти, графични дизайнери и пр.
Според мен в момента най-трудно е да пробият хората завършили хуманитарна специалност.
А за какво да работя. Нали трябва да ям и да плащам сметки - с въшки ли да ги плащам
Един отговор на всички въпроси не мога да ти дам...
Най-търсени са - професия свързана с компютър , счетоводители, адвокати, учители...
Най-добре платени са - адвокатите и не съм сигурна за другата професия за това ще си замълча.
Най-голяма реализация - икономика, туризъм и журналистика, може би...
За киното съвет не мога да дам, но ясно е все пак, че трябва да работиш нещо, което обичаш нали.Я си представи цял живот на работа, която мразиш...
Последно когато четох обяви се наблягаше на компютърната грамотност, езици (като английски беше задължителен), ИТ и икономика. Имаше и други тесни специализациии, но най-вече това ми направи впечатление.![]()
Кино... в България, не знам каква реализация ще ти даде това...
Разорена съм, но щастлива
Бедна, но мила
Висока, но здраво стъпила на земята
Нормална, но обсебена
Загубена съм, но пълна с надежда.
Няма професия, която да мразя, тъй че не ми е от особено значение. Има неприятни професии като хирурзи, да кажем.
Аз попитах и в други форуми по този въпрос, но оставам с впечатлението, че всички се въртят около - адвокат, лекар, архитект, счетоводител, компютърен дизайнер, вътрешен дизайнер, туризъм.
Нали има и други професии. 7 милиарда на тая планета не могат да работят само това. Казвам го в смисъл, че има много други професии, няма ли някакъв списък. Или аз не разбирам правилно - примерно, ако уча за икономист във всички възможни професии свързани с икономиката ли може да се работи, или само едно определено нещо, за което си учил? Примерно за рекламен дизайнер се учи определно нещо, за друг вид дизайнер друго нещо и т.н.?
Наааай-големите гъзари се занимават с кино у нас. Факт.Първоначално написано от what3ver
А критиците(хъ-хъ) са особено забавни, специализирани журналисти се водят.
Ти като нямаш професия, която мразиш, има ли нещо, което обичаш?(занимание, не кинти, йо!)
Еми всичко обичам, стига да не се стига до гадни работи - кръв(вид хирург), политика, от този род.
Рядко срещано явление е на човек всичко да му се удава. Познавам само 3ма такива души. Или си по математиката и физика, или по езиците и литературата, или биологията те влече и т.н... отговори си първо на този въпрос.
Иначе смятам, че икономиката има най-голяма реализация.
Правото също има - надявам се представата ти относно тази професия не е ограничена до Али Макбийл.![]()
Собственост на Canis_Dirus
А тя коя е?![]()
Естествено, че не съм добра по всичко. Но, ако се наложи ще стана![]()
Аз не гледам според предметите, които изучаваме в училище (примерно география-> синоптик; литерура->учителка по български език; математика->счетоводител; информационни технологии-> компютърен специалист и т.н.) За някои професии се изискват оценките по няколко предмета, не само един, налиОценките са ми еднакви по всички предмети, а по знания някои като физика и химия не са ми реални, но какво да направя.
За рекламен дизайнер се учи маркетинг, реклама, дизайн и подобни. Втората ми специалност е нещо... такова и учим реклама, рекламно поведение, рекламна политика... Но нали се сещаш, че за друг вид дизайнер ще ти се налага да учиш коренно различни неща.Първоначално написано от MoMoXiXi
А пък икономистите като цяло... на дипломата им пише 'икономист' и толкова. Дали учиш икономика на търговията, аграрна икономика, счетоводство или финанси все таз'. Всички сме икономисти. Учим почти едни и същи неща. В университета получаваш някаква икономическа основа и после ако имаш интерес се саморазвиваш... стажове, работи... Трябва да се сблъскаш с нещата, за да разбереш какво ти харесва.![]()
Разорена съм, но щастлива
Бедна, но мила
Висока, но здраво стъпила на земята
Нормална, но обсебена
Загубена съм, но пълна с надежда.
Оф, че съм тъпа.. Не друг вид дизайнер, ами друга професия, свързана с рекламата..
Но ми стана ясно това горе-долу. Значи в универстита се учи в специалността, която си записал, "обща работа" за определената насока, а вече после има различни професии, които можеш да заемеш, със знанията които си получил в уни-то (като примера с икономиката), нали? Не само за икономиката, ами и за маркетинг, връзки с обществеността и др. специалности?
Доколкото знам вече и за адвокатите е трудно.
Икономиката е търсена
Когато учиш икономика, придобиваш степен-икономист. Важи за навсякъде. Естествено някои фирми си искат за конкретните позиции определена специалност, но и икономист като цяло върши работа. Аз имам от средното квалификация-счетоводител(а учих Машинна обработка на информацията и 2 часа счетоводство седмично,ама учебни планове-такива), Информатик от висшето(бакалавърска степен), а сега магистратурата ми(на теория ми се води 2-ро висше, защото сменям научното направление)-Икономист. Имам и допълнителна квалификация учител, която обаче върви с бакалавърската ми диплома и стеснява кръга на преподаваните от мен предмети значително.Първоначално написано от MoMoXiXi
Мога да бъда счетоводител, икономист във всичките форми(е, след година де), Информатик-програмист, администратор, дизайнер, проектант и каквото ти хрумне и учител. В крайна сметка определящо е научното направление. за някои професии искат просто висше образование без да споменават какво.
не знам, аз лично мисля че съм се ориентирала добре и 4 научни направления ми дават доста добър избор. да не говорим, че са в професии, в които има и ще има все повече работа.
можеш да работиш статист![]()
Еха, това са доста неща. Имала си възможност още в средното за някаква квалификация(, докато аз съм в езикова гимназия и няма такова нещо.) "В крайна сметка определящо е научното направление." <- това е едно от нещата, които исках да разбера![]()
Зъболекар .. пломбата нали 80лв щяла да става, гладна няма да останеш![]()