Аз съм на 22 и имах много проблеми със зъбите, в момента съм с доста коронки. Проблема не е само в сладкото, дори при мен няма никаква връзка с него (ям сладко на рождения ми ден да опитам тортата и ако ми се дояде евентуално един шоколад един месец съм го яла след това). При мен е в следствие на антибиотици приемани от майка ми и от мен на 6 месечна възраст това е довело и до лиспа на калций в постоянните зъби, които са увредение външно, но пък са със здрав корен. Тези хапчета, които не предотвратяват напълно появата на кариеси, но помагат за заздравяването на зъба. Другото което може да доведе до такива неща е лоша устна хигиена( миенето на зъби примерно на 2/3 дена и то системно), защото обикновено заразата се предава със слюнката и когато за по дълго оставиш зъба без да е бил измит то и тези около него се заразяват. Храната пък от своя страна също разгражда, така че много, ама много може да се изпише за зъбите и като цяло какво довежда до кариеси. Има много причини и наследствени, такива причинени от силни лекарства, небрежност и непукизъм....