- Форум
- По малко от всичко
- Тийн Учител - есета, теми, съчинения...
- Съвременният Тартюф-ЕСЕ
Някой може ли да ми помогне с тази тема?
Толкова ли е трудно да си я напишеш сам??То бива бива мързел ама...
...That we are sharing the same bed, we're not sharing the same dreams anymore...
+13014014 Най-лошото е че може и да не е от мързел , а от проста и чиста ТЪПОТА. Есе да се напише е доста просто..... Ама не един път съм го казвал "Нека не се сърдим на глупавите ... все пак ни трябват чистачи , трактористи и ватмани"Първоначално написано от girl_in_black
![]()
ACϟDC
"Тартюф" е типична за френския класицизъм творба. Комедията илюстрира три конкретни черти на класицизма: единство на време, място и действие, култ към абсолютния монарх и ясен финал, в който доброто печели битката със злото. Всички сюжетни перипетии се заформят на едно място - в дома на Оргон. Действията се развиват в настоящето - в рамките на 24 часа, без забавяне или ускоряване на сюжета. От съвременна гледна точка този похват не изяснява финала : с какво точно Оргон е спечелил подкрепата на краля. Естетически правилният финал се дължи на античния похват deus ex machina. Намесата на върховна сила ( в лицето на краля ) решава конфликта. Героите са образи типове. Оргон е наивникът, човекът, станал жертва на своето неблагоразумие. Тартюф е умният хитрец, използвач, който попада в капана на собсвената си алчност. Госпожа Пернел е религиозният фанатик. Дорина е реалистът, практикът, човекът на честта и справедливостта. Клеант въплъщава прозорливостта и същевременно е герой резоньор. Комедията задава редица въпроси, особено актуални днес: за религиозния, а и какъвто и да било друг фанатизъм и ползата/ вредата от него; за моралните норми и наказанието; за социалните паразити; за отношението ни към хората, които имат смелостта да изрекат неудобните ни истини; и не на последно място, за да се реши един конфликт, трябва ли да чакаме божествена или кралска намеса. Молиер оставя съдбата на героите си в ръцете на Краля Слънце, но дали това е съвременното решение?
това ще свърши ли работа ?
![]()
![]()
![]()
..аЗ сЪм кУкЛиЧкАтА, кОяТу нЭ мОжЭш дА сВаЛиШ!аЗ сЪм пЭрФэКнАтА, с кОяТу дРуГиТэ щЭ сРаВнИш, тВоЯтА мАцКа От мЭн тЭ пАзИ, зАщОтО оТ зАвИсТ в кРаКаТа мИ щЕ Лазиш!!!
НЕ!Първоначално написано от sladkata_lusi
...That we are sharing the same bed, we're not sharing the same dreams anymore...
Не просто сред многото изпитвания нямам време да го напиша!!!
Споко сам ще си го напиша!!!![]()
Само те предупреждавам, че това, което са ти дали по-горе като текст не върши работа.Първоначално написано от HD
Да,знам!Прочетох го!Първоначално написано от girl_in_black