Осъзнатите сънища всеки ги има.. но понякога не осъзнава, че са осъзнати
Принципно за да помниш съня си трябва да се събудиш във фазата на БДО /Бързо Движение на Очите/ тоест докато още сънуваш.
А за Осъзнатите Сънища си трябват доста тренировки. И все пак понякога несъзнателно осъзнаваш съня, така да се каже . Тоест без да искаш или дори да усетиш контролираш съня си.
Ето и някой други неща за съня -
Спомняш ли си какво сънува снощи ?
Ако си казал , че не си сънувал - грешиш ! Всеки сънува , всяка нощ ! Но .. какво всъщност е съня ? Това ще ви разясни тази статия .
Какво е съня ли ? Би било трудно да се определи с точност . Но едно се знае - съня е "свободна зона" . В съня си можеш да изпиташ чувства , който не е възможно да изпиташ в реалния живот .
Можеш да прелетиш над Ню Йорк , може би ? Можеш да преплуваш и най-дълбокото море . Можеш да дишаш под вода . Можеш да изпълниш и най-немислимите си мечти . Например , има ситуаций в който просто не можеш да кажеш какво мислиш , ситуаций в който не можеш да бъдеш себе си . Е , в сънищата ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО !
Искаш да се видиш с Бил Клинтън ? Готово ! Вече стискате ръце . Искаш да прелетиш над Атлантическия океан ? Или може би да го преплуваш ? Готово ! Съня е мястото където граници няма . Всичко зависи от теб !
Можеш да постигнеш всичко което някога си искал . Можеш да материализираш всяка желана вещ . Можеш да контролираш всичко в безкрайния свят на сънищата . Може би се питаш 'как ?' единственото което трябва да направиш е да се научиш да изказваш мнението си чрез сънищата . Опитвай се да налагаш мислите си в съня си . Там всичко е твое , всичко е под твой контрол .
В сънищата дори можеш да 'възкръстнеш' починалите . Имаш ли починал роднина който много ти липсва ? Материализирай го в съня си и му кажи всичко което не си успял да му кажеш приживе .
Представете си какво би направило това с реалния ни живот ? Всичко това ще ни зареди с енергия . Ще ни научи да комуникираме по-добре с околния свят . Да изразяваме по-добре мнението си .
До тук беше въведението . Ето и фактите обясняващи феномена "СЪН" .
Как човек заспива?
Сигурно не сте чували за понятието Циркадиански ритъм, затова пък със сигурност сте чували за биологичен часовник. Екзотичната дума "Циркадиански" идва от латинското circa - "около" и diem/dies - "дневен", което преведено буквално е "околодневен". Циркадианският ритъм е вид биологичен часовник, който функционира в човешкото тяло и може независимо от външни стимули (ден/нощ, часова зона, околна температура и т.н.) да регулира появата на съня. Анатомичното проявление на механизма Циркадиански часовник се намира в хипоталамуса (част от мозъка) и е свързан с подтискане на енергообменните процеси, снижаване на температурата на тялото и изпадане в състояние на сън.
Роля и функции на съня
В света на науката някои твърдения са намерили постоянно място, а други трябва да изчакат за него. Сънят е тясно свързан с централната нервна система, а процесите на регулация там все още не са напълно изяснени. Минаваме директно на въпроса: "Какво се знае със сигурност за съня?"
*Подкрепени с доказателства твърдения*
Връзката между недоспиване и изследвания върху контролни животни и хора установява редица взаимовръзки между достатъчността на съня за поддържането на нормални жизнени функции. Това значи, че липсата на "достатъчен" сън се отразява негативно върху много от жизнените ни фактори . Ето защо човек не може без да спи . Самото спане не дава на човека нищо . Следователно човек не може без да СЪНУВА .
Фази и стадии на съня
Фазите на съня са различни времеви интервали в процеса му, през които нашата нервна система преминава ритмично под формата на цикли. Всеки цикъл трае средно между 90 и 110 минути и всяка фаза от цикъла може да има различни функции за организма. Различаваме две основни фази на съня:
REM сън - сън с бързи движения на очите (rapid eye movements/REM), продължава около 20-25% от цялото време на съня; Тази фаза се появява до 90-100 минути след заспиване. Кръвното налягане се покачва и ударите на сърцето и дишането се засилват и стават непостоянни. Мускулите се парализират и човек спира да може да мърда. Тази фаза може също така да се нарече "делта спане" и е най-тонизиращата фаза на съня. Тоест ако се събудите по време на нея ще помните съня си , както и ще се чувствате свежи и отпочинали.
NREM сън - сън без бързи движения на очите (non-rapid eye movements/NREM), продължава около 75-80% от цялото времето на съня.
REM сънят се характеризира с висока мозъчна активност и отпуснато тяло, а NREM сънят - с активно тяло и слабо активна нервна система. NREM фаза на съня има четири отделни стадии. Първите два се смятат за "лек сън" и постепенно въвеждат тялото в стадии три и четири, явяващи се "бавен и дълбок сън".
Сън и метаболизъм
Смята се, че NREM сънят е анаболната (градивната) част от целия период на съня. За тази фаза са характерни обновления на редица системи на организма: нервна, мускулна, имунна, костна. Възможно е обаче, при нарушения в съня, фазата да бъде катаболна. Причините за това могат да бъдат най-различни. REM сънят от своя страна е свързан с интензивна мозъчна активност. Предполага се, че именно в тази фаза временната ни памет се превръща в постоянна.
Всъщност цялата идея за съня е едно себеобщуване . Ти говориш с вътрешното си Аз . Понякога в реалния живот не можеш да говориш с него т.е. не можеш да разбереш някой СВОЙ мисли . Да , знам , че звучи налудничаво и глупаво , но е така . Или може би имаш въпрос , на който знаеш , че знаеш отговора , но всъщност не го знаеш . Знае го вътрешното ти АЗ . Ама и аз как го обясних ! Дано сте ме разбрали .
В крайна сметка всички описани в началото на поста неща са възможни в времето на REM или :
~Ясните сънища са сънища, в които човек осъзнава, че сънува (напълно наясно е с тази идея) и има способността да ги направлява. Например да летиш, да се биеш с хора, да отидеш където искаш. При особено големи намеси обаче, или изпитване на силни емоции сънят пропада и се събуждаш. Ако го направляваш добре - без прекалено големи и рязки промени, и без емоции - може да си джуркаш из съня много дълго време. Другия вариант е да не се събудиш, но малко по-малко да изгубиш контрола. В тоя случай продължаваш да си сънуваш нормално.
Идея :
Следващия път преди да заспиш си повтаряй "Сега ще заспя и ще го помня!" и така докато не заспиш . Лично не съм го пробвала , но доста хора казват , че имало ефект
И общо взето съня е една безкрайна бездна , в която потъваме за не повече от минута на денонощие , но това ни зарежда с толкова емоций и енергий без който не бихме преживяли идния ден . Сънят е толкова тънка материя , че обяснение което да е достатъчно пълно няма . Сънят е просто Сън . Да , но този сън може да промени много както твоето , така и моето "АЗ" . Имам една идейка .. Пробвай някой ден /аз също ще пробвам , но някой ден/ да си навиеш алармата да звъни през 2 часа или час и половина . Когато се събудиш отвори една тетрадка и пиши .. пиши всичко което до сега си "преживял" в светът на сънищата . И така всеки един път в който се събуждаш . Това не само би могло да ти разясни много за теб , би могло да ти помогне за усъвършенстването на твоя "осъзнат сън" , както и да .. ти помогне на другия ден де се чувстваш къде къде по-свеж !
Това е Не ми се пише и обяснява още ноо .. като цяло съня е материя, която никога не можеш да разбереш на 100%. И според мен никога няма да се разбере всичко по тая тема.