- Форум
- По малко от всичко
- Наука, Култура, Изкуство
- Наука и Религия - съюзници, не врагове!
kristo, години след смъртта на Исус е имало църковен събор, който определя кои текстове са християнски и кои трябва да отпаднат. Отпада и евангелието на Юда. В него нещата около са представени по по-различен начин. Литература по въпроса не съм чела, но гледам филмите за Библията по National Geographic, защото ги намирам за интересни. От там съм решила, че много от идеите на християнството са се променили. Например ролята на Мария Магдалена. Според някои историци може да е била дори апостол. В по-ранни текстове Исус е бил представян много повече като човек, отколкото Божи син. Относно съществуването му - до голяма степен вярвам, че е съществувал, но все пак е минало прекалено много време оттогава, за да съм сигурна, макар историческите източници (но това си е лично мое убеждение). А плащеницата му? Документалният филм за нея (пак по NG) повдига доста интересни въпроси. Zeitgeist също.
Атеистка съм, но съм убедена, че Библията описва до голяма степен реални събития и личности. Ако проучим написаното в нея, ще научим повече, отколкото ако го приемем за 100% истина по default. И е много вероятно истината да е малко по-различна.
"Совите не са това, което са.."