Този църковен събор е твърде късно- Никейския събор имаш в предив, той е чак в края на IV в. Дотогава са се написали страшно много неща за Християнството, личността и делата на Иисус Христос и т. н.
Иначе съм гледал някои от филмите по Нейшънъл Джеографик за Христос, но тъй като знам какви "американски" историци от еврейски произход стоят зад тези телевизии, не се учудвам колко се опитват да изкарват под вола теле, да се хващат за някакви литературни и псевдонаучни апокрифни Евангелия на Юда, Тома и т. н., които са си просто литературни съчинения.
Мога да ти кажа, че в тях са писани пълни глупости, отделно във всяко едно от тях пише различни неща, докато в Четирите Евангелия на Матей, Марко, Лука и Йоан, които са писани в периода 60-100 година има абсолютно съвпадения на събитията и твърденията. Отделно са писани независимо едни от други.
А що се отнася до апокрифните евангелия- в тях истината е дотолкова изопачена и пренаписана, че е смешно да им се вярва. Аз съм чел например цитати от евангелието на Тома, в което пише как Иисус Христос бил "лошо" дете, което само с един поглед карало противниците си да страдат, също така имал способността да лети и други подобни... Нали не вярваш, че тези неща са истина? защото никакви исторически свидетелства не ги потвърждават- нито в Канонизираните Евангелия, нито в извънбиблейските сведения.
А това за Мария магдалена, Шифъра на Леонардо и други подобни- наистина ми изглеждат повече от смехотворни и не смятам да ги коменирам, измишльотини, изсмукани от пръстите на хора, който мразят Христос и Християнството и целят единствено да се борят с вярата в тях.