.
Отговор в тема
Страница 1 от 4 1234 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 91
    Голям фен Аватара на Carlos
    Град
    Стокхолм

Женско обрязване

Цитирай Първоначално написано от pepitaaa
    Един въпpос - Какво pежат пък на жените? не бях чувала за такова чудо
    Пускам отговора тук, за да не оспамваме другата тема. Тук става въпрос и за премахване на клитора... Явно и такива идиотщини правят онея безмозъчните... Аз доколкото бях запознат преди да прочета това, знаех, че се обрязват малките срамни устни, за да не излизат по-напред от големите. Сигурно и по хигиенична гледна точка, както при мъжете (турците и арабите са пословични с хигиената си, въпреки, че за оправдание им служи религията)

Женско обрязване (обрязване на гениталиите, FGM)

FGM (= Female Genital Mutilation) е разпространено сред много племена предимно в Африка. В Египет, Етиопия, Судан или Джибути от това са засегнати почти 100% от жените. В други страни обрязването се извършва само в отделни племена, например в Нигерия, Мали, Буркина Фасо, Сенегал, Кения и др. Но FGM се среща и на Арабския полуостров (например Арабските Обединени Емирства, Южен Йемен) и части от Азия.

Предполага се, че в световен мащаб от женското обрязване са засегнати между 100 и 157 милиона жени. Всяка година към тях спадат още два милиона момичета. На ден около 6000 момичета биват обрязвани. Обрязването на момичетата не може да се сравни с това на момчетата, защото в този случай манипулациите върху половите органи причиняват много по-големи наранявания, като много по-често това оказва отрицателно влияние върху цялостното здравословно състояние. Затова и често то не се определя от страничния наблюдател като обрязване, а като осакатяване на гениталиите. Съществуват различни форми:

мека суна (sunna = от арабски. "традиция"): правене на разрез, изрязване или отстраняване на предната част на клитора;

модифицирана суна: частично или цялостно отстраняване на клитора;

Клитордектомия/обрязване: отстраняване на една част или на целия клитор, както частично или цялостно отстраняване на срамните устни. Тази операция често оставя белег, толкова голям, че покрива вагиналния отвор;

Инфибулация/"фараонско" обрязване: Отстраняване на клитора и вътрешните срамни устни, както и вътрешните части на външните срамни устни. Останалите част от външните срамни устни се зашиват с котешко черво или се прихващат с шипове. Останала кожа сраства. В раната се вкарва малка тръбичка, за да се остави отвор за уринирането и менструационната кръв.

Обрязването се извършва с различни инструменти като бръсначи, ножици, ножове или парчета стъкло. Протича в повечето случаи без всякаква анестезия и дезинфекция, понякога се използват природни лечебни средства. Обрязването се извършва от акушерки или възрастни жени, рядко от мъжки жреци или бръснари. Възрастта на момичетата обикновено е между 4 и 8 години.

Причините: FGM е стара традиция, която произхожда от времето на монотеистичните религии. Разпространена е както сред християни, така и сред анимисти. Причините, които водят до това полово осакатяване често са комплексни. Изхожда се от следното:

Осакатяването на гениталиите се разбира като религиозна повеля (от друга страна нито в Корана, нито в Библията се споменава, съответно легитимира женското обрязване).

Приема се, че женският пол е омразен и нечист, обрязването и инфибулацията предпазва жената от болести, гъбички, течение и др.

Обрязването прави момичетата пълноценни жени, защото от жената се отнема "мъжката част".

Обрязването намалява сексуалното влечение на жените и ги предпазва от тяхната несдържана сексуалност.

Обрязването повишава плодовитостта и шансовете за женитба на жената.

Мъжете изпитват по-голямо сексуално удоволствие с обрязани жени.

Трябва да се пазят старите традиции, да се посяга на тях означава да се допуска влиянието на западния свят.

Действителният мотив за осакатяването на гениталиите често се откроява в патриархално структурираните общества. Обрязването служи за контрол на женската сексуалност и трябва да предпазва от загубата на девствеността преди брака. Последиците за здравето са огромни:

състояние на шок в следствие на голяма загуба на кръв;

отравяне на кръвта, тетанус;

заразяване с детски паралич, хепатит и HIV;

проблеми с отделянето на урина, увреждане и инфектиране на пикочните пътища и бъбреците;

възпаления на яйчните тръби и на матката, стерилност;

силни болки по време на месечния цикъл;

болки по време на секс при обрязаните жени, преди всичко след сватбата, съответно след ражданията, когато при половия акт мъжът навлиза през малкия отвор;

проблемни, опасни за живота на майката и детето раждания при обрязани жени (вагиналния отвор е прекалено малък и трябва в повечето случаи оперативно да бъде отворен предварително, за да е възможно раждането. Тъканта на белега е нееластична и предизвиква силни болки при раждането. Често това води до цезарово сечение. След раждането жената отново бива зашивана така, че да остане съвсем малък отвор);

честите болести приковават жената на легло, тя не е в състояние да ходи на работа или да посещава училище;

психическите последствия са реакции, които напомнят на следствията от други травми: потиснатост и изолираност, реакции на страх, депресии и смущения в поведението. Често съществува и забраната да се говори за изпитваните болки.

Какво се прави срещу женското обрязване на гениталиите? В много страни бяха приети закони срещу женското обрязване. В Египет чрез резолюция от здравният министър беше отправена препоръката, частичното отстраняване на клитора да бъде провеждано от лекари, вместо това да става в домашни условия. В Судан и Кения също съществуват законови забрани. Там обаче FGM представлява неделима част от традициите в общество. Първоначално законите имаха обратен ефект и предизвикаха засилване на практиката на тайното обрязване на гениталиите. Често кървящите момичета не биват отвеждани на лекар. По времето, когато се приемаха законите на колониалните сили, често се формираха движения срещу тях.

Женското обрязване в никакъв случай не е ограничено само в примитивните племена и не е на изчезване, напротив: то се практикува и от средното съсловие в градовете и все повече се разпространява в Африка. Тенденциозно се предпочитат по-драстичните пред по-леките процедури; операциите (преди по време на прехода между юношеска възраст и пълнолетие) се прилагат на все по-млади момичета, дори на новородени, тъй като те не са в състояние да окажат съпротива.

Женското обрязване на гениталиите се превърна в тема на международните организации за защита на човешките права и здравните организации едва преди няколко години. Сега то се практикува и от бежанците и емигрантите на западните страни. Освен във Франция никъде другаде не са предприети крайни мерки срещу тази практика. Често обрязването се представя като безобидно. Изхожда се от либералната позиция, че не трябва да се извършва намеса в чуждите култури и традиции от съображения за толерантност. За страничния наблюдател е трудно да разбере, че именно тези жени, които позволяват тази вредна процедура да бъде извършвана с техните дъщери, го правят водени от желанието, да увеличат шансовете за женитба и добър живот на своите деца в рамките на тяхната култура.

Днес в много страни съществуват малки проекти и инициативи на местни женски организации, които на много нива водят до резултати в борбата срещу женското обрязване и неговите последици: чрез активна просветителска работа, медицинско обслужване, домове за момичета, образование и квалификация, както и създаването на алтернативни работни места за акушерки. Освен това се поощряват други обреди и традиции като алтернатива, за да се въздейства срещу страха от загубата на културната идентичност.

оо мерси че ми обясни че ми беше много интересно какво е това женско обрязване
    IskaM v IbizZza

Женско - на кратко " срамните устни "
    98 % от младото поколение незнаят да смятат,ако си от останалите 24 % сложи това на подписа си (sun) oбичайте сеее

Супер фен Аватара на shell
    Град
    София
    и аз вчера си мислех какво ли представлява това обрязване и ето днеска разбрах напарво се отвратих това направо е толкова гадно нямам думи

оо.. не мерси!
    Ужасно е!

Мега фен Аватара на krem4et0
    Град
    Свищов
    Това е толкова жестоко. Нямам думи. направо нечовешко. Тия дето го практикуват трябва да бъдат умъртвени. бавно и мъчително....Да им срежем пениса и на тях и да им вкараме тръбичка да уринират. направо потресаващо.

:/

Не бях чувала досега за подобно нещо! Това е нечовешко! "Мъжете изпитват по-голямо сексуално удоволствие с обрязани жени." Явно има таккива мъже,които да изпитват ПО-ГОЛЯМО удоволствие при полов акт с такава осакатена жена... чудя се накъде отива света! Това е някакъв вид легална и законна касапница!

Град
    Чикиляндия
    Ебати ташака , да си одрежеш клитора , ми после кое ще ти достава удоволствие като се самоебеш ?
    .: machoka :.

Всъщност не е от хигиенична гледна точка или за да не излизат малките срамни устни... Правено е, защото се е считало, че жената не трябва да изпитва сексуално удоволствие. В Египет още се прави...
    "... И знай, че само глупакът повтаря старите грешки, надявайки се на нов резултат!"
    ~
    When I see you, you make me lose all control
    Like a fire, burning deep in my soul!

Цитирай Първоначално написано от Alexandra93
    Това си е бати унижението за момичето/жената.Сигурно тея жени трябва да са с някакви психични отклонения където се подлагат на това!
    Това не е техен избор, обаче. Обрязват ги от 8-9 годишни. Бях чела за една жена, разказваше при нея как е станало - на 9 години е била,събудила я майка й, а след това я води в някаква гора ли, какво беше. Там имало една жена, завързали я за нещо като маса, не помня какво и... айде режи. В БУДНО СЪСТОЯНИЕ! Никой не я е и питал...
    "... И знай, че само глупакът повтаря старите грешки, надявайки се на нов резултат!"
    ~
    When I see you, you make me lose all control
    Like a fire, burning deep in my soul!

Град
    Стокхолм
    Цитирай Първоначално написано от Wrathchild
    Това си е бати унижението за момичето/жената.Сигурно тея жени трябва да са с някакви психични отклонения където се подлагат на това!
    Това не е техен избор, обаче. Обрязват ги от 8-9 годишни. Бях чела за една жена, разказваше при нея как е станало - на 9 години е била,събудила я майка й, а след това я води в някаква гора ли, какво беше. Там имало една жена, завързали я за нещо като маса, не помня какво и... айде режи. В БУДНО СЪСТОЯНИЕ! Никой не я е и питал...
    Никой не те пита искаш ли или не. Както никой не пита момченцата. Те са по на 4-5 годинки...

Повече от фен Аватара на LitTleJ
    Цитирай Първоначално написано от krem4et0
    Това е толкова жестоко. Нямам думи. направо нечовешко. Тия дето го практикуват трябва да бъдат умъртвени. бавно и мъчително....Да им срежем пениса и на тях и да им вкараме тръбичка да уринират. направо потресаващо.
    Аааа гадно е нали.Пък карате нас да си режем пишките.

Град
    Стокхолм
    А недей така за момченцата някои и като по-големи го правят умишлено.За жена не знам обаче ,ще има ли някоя по-голяма дето да сеобреше не по-задължение!А за момченцата малко теми изчети тук в теенпроблем!!!
    Да права си, че има големи мъже които го правят ей така. Мисълта ми е, че докато са малки никой не ги пита. Има и големи жени, които пригяват до различни видове хирургична намеса с цел "разкрасяване" там долу... Отново намалянеа размера на срамни устни или пък "стесняване". Чел съм за такива случаи, има ги

Супер фен Аватара на BlackWings
    Град
    във форума
    Варвари...! Никой не може да ме убеди , че тия животни които практикуват това умишлено мъчително осакатяване и жестокост въобще могат да се нарекат "хора"... Горещо благодаря на Господ че поне съм се родила на място с нормални разбирания и култура.

Град
    Саламанка,Испания
    Ужас...
    Reality is wrong,dreams are for real.

Град
    Стокхолм
    Цитирай Първоначално написано от BlackWings
    Варвари...! Никой не може да ме убеди , че тия животни които практикуват това умишлено мъчително осакатяване и жестокост въобще могат да се нарекат "хора"... Горещо благодаря на Господ че поне съм се родила на място с нормални разбирания и култура.
    Има защо, много си права!!!

Мега фен Аватара на krem4et0
    Град
    Свищов
    Цитирай Първоначално написано от LitTleJ
    Цитирай Първоначално написано от krem4et0
    Аааа гадно е нали.Пък карате нас да си режем пишките.
    Аз никой не карам. Приятелят ми не е обрязан и обожавам пениса му!

Супер фен Аватара на mysterious93
    Град
    Bucharest, Romania
    "6te me hvanat za onaq rabota" nikoi nqma da pipa dolo s nojici,nojove, trioni i tem podobni

Cruel Intentions

Това е потресаващо,гнусно и много брутално

Ужасяващо и варварско е!
    Преди време писах темо по този въпрос. Най- ужасното ми се стори преживяването от първата брачна нощ. Тогава мъжът, за да може да проникне в жената използва нож, с който срязва "малка" пролука в зарастналите срамни устни. Можете ли да си представите каква болка изпитва горкото същество!?!

PS: Съжалвам,ако тази информация е в статията, но не ми се четеше толкова инфо.
    Най-после ти дойде...Добре направи.
    Копнях за тебе,
    В душата ми желание запали ти
    и цяла изгорях...
    Сафо

Abe az neznaeh 4e sramnite ustni se rejeli q nqkoi da razkaje mallko pove4e!

Град
    Paradise

Честно май ще се разплача... Не мога дори да си представя и честно казано, радвам се за което.

Голям фен
    Буквално ми прилоша само като го четох... Горките...
    Don't worry, be happy!

Град
    Велико Търново
    ОMG мисля, че не трябваше да питам отврат...

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си