Познавам хора, които според мен са добри и мили, но в интерес на истината не им отделям достатъчно време.Струва ми се, че все по-рядко правим добрини и все по-често проявяваме търпимост към околните. Може ли изобщо в наши дни някой да е добър, въпреки всичко - да се усмихва истински, да вярва в доброто и справедливостта.
Дали някой е в състояние да "отключва" светлата страна на хората, да го прави постоянно и каква е тайната на доброто?Познавате ли такива хора?
Аз – ДА!
Той е най-добрият човек, когото познавам- г-н Генчев.
Днес хората мислят, че добро е всичко, което ние смятаме за ценно, благоприятно и полезно.Залисани в битката за насъщния, често пропускаме важните неща.А добринката е нещо, което съществува, има смисъл и заема място в нашия живот.То не е идея или предмет, то е нещо идващо от сърцето.Доброто е в нас, за да го даряваме на другите, не се продава или заменя.
Понякога не виждаме и малкото добро, което срещаме.
Кротката блага усмивка на учителя, тихият глас, който винаги започва учебния час:Здравейте ученици… Измеренията на добрините са различни.Спомням си веднъж, когато бях млад учител излизах от час ядосана.Тогава г-н Генчев ме погледна със съчувствие и ми каза : Не се ядосвай, Красе, виж аз докъде съм стигнал.В този момент, побелялата от тебешир ръка, потрепваше от поредния непослушен клас.Палави, умни и необуздани…колко ученици са минали през годините…Той ги помни, те също, защото корен квадратен в живота е равен на признателност, спомен и още нещо… Залисани от задачи училищни и синдикални вмъквам: как си Генчев?А той със същия кротък глас ми отговаря – добре! Сиянието в очите му прочетох, когато разхождаше “френската” внучка- малкото сладко момиченце махаше с ръчички, без да осъзнава каква радост дарява на дядо си.Тогава разбрах, че доброто, което той раздаваше всеки ден, щедро му се връща.
Г-н Генчев е най-добрият човек, когото познавам.Човекът, който никога не отказва да те изслуша, да ти помогне и да приюти крехката капка доброта.
И ако ви остане време, вгледайте се, за да видите добрината, която прави всеки.Някои хора я правят без да осъзнават това.Доброто не е нещо сложно, не е услуга, която връщаш.Това е да помагаш на приятел, да подаваш ръка, да казваш топла дума, която да сгрява сърцето.И така малките добрини правят големи неща