- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- нужен ли е постоянен растеж на икономиката?
Да обсъдим тук, дали е нужен постоянен растеж на икономиката. Трагедия ли е нулевият ръст на БВП? Трагедия ли е стагнацията и рецесията?
П.П. На тези, които ще кажат "Как може такива теми в тийн форум?" ще кажа:
Лапайте ми уя, бе!
Grumpy old madman
Ми категорично необходимо е растежа на икономиката да е правопропорционален на всичко останало, което расте - население, нужди, потребление... Толкуз.
Аз знам, че единственото нещо в природата, което расте постоянно са туморите.Първоначално написано от YouKnowImBetterThanYou
А според теб, Швасти, нормално ли е нуждите ни непрекъснато да нарастват?
А постоянни растеж е растеж в експоненциална функция. Пример за 10 000 поколения населението на земята е стигнало до 2 милиарда. За един човешки живот от 1935 до сега се е увеличило на 6,5 милиарда. НОрмално?
Grumpy old madman
maika i deba na ikonomikata
si4ki da izmrut .. zemqta da se razpadne ne mi dreme
ne e po temata .. psyvaite me
prav vi put
4ao
.!.
Иконимическия растеж не е нещо отрицетелно.
Не виждам защо нулевия ръст на БВП да е трагедия. Не е нещо кой знае колко положително, но определено е за предпочитане пред отрицателния.
Не смятам, че е нужен постоятен растеж на икономиката.
За брутния вътрешен продукт - има ли начин да е нулев, изобщо?
Едит: Той е един от начините за измерване на националния придох и продукция или показател за стандарта на живот.
А стегнацията и рецесията са притеснителни, определено.
Ако всички измрем може да се счита нулев - не сме произвели нищо. Но току виж на някой му хрумне да прави трупове на кучешка храна - няма да е нулев.Първоначално написано от Pliok0019
Grumpy old madman
По бай тошово време българия е била доста добре развита, а през прехода страда. Прехода свършва когато продукцията произведена в дадена година е по-голяма от продукцията преди прехода, тоест продукцията ако 2010 година стане повече от тази която е била през 80-те години тогава ще свърши прехода![]()
Спамер 6то ниво може да спами от 6 браузера едновременно
Послепис : естествено че съм фейк
Зависи за какъв период.
Според мен,защото ръстът на БВП е много лесно променяща се 'категория',определена от много фактори.Един плосък данък,например може да окаже огромно влияние.Други реформи също.
Затова и не се изненадвам,че развиващи се държави в ЕС,са с пъти по-голям разтеж от развити.
Plans are nothing; planning is everything.
Dwight D. Eisenhower
Токова сме развити че още не сме излезнали от прехода, трябва нещата да се процедират по такъв начин че да се споносират хората от малкият и средният бизнес зада се разрастнат![]()
Нормално! Елементарна схема! Земята се пренаселва, следователно и потреблението, расте, следоватлено и икономиката трябва да расте.Първоначално написано от Canis_Dirus
Швасти, твърде ти е елементарна логиката. БВП се изчислява на глава от населението. Защо БВП на глава от населението трябва непрекъснато да нараства се пита в задачата!Първоначално написано от YouKnowImBetterThanYou
Grumpy old madman
3та световна и да се отървем от 4 млр. да си ни е свободно и да има място![]()
Raise your fist!
Нужно ли е населението на София постоянно да се увеличава? Защо постоянното увеличаване на населението на София води след себе си редица проблеми?
Grumpy old madman
нулев ръст е невъзможен.. в такъв случей винаги е за предпочитане положителен и всяка нормална държава се стреми към това
А рецесиите са нещо нормално и циклично.. не желано,но няма са неизбежни
Тази вечер тръгвам на лов...
Като хищник доближавам те
Ти си жертва - подчини се
и прави каквото искам аз...
Хайде, драскай и хапи ме!
Аз предлагам в тази тема,да не се изказваме неподготвени,че от всичките мнения досега няма нито едно адекватно,включително и моето.
Иначе аз мога да започна да разсъждавам,но не съм сигурна че ще е от правилната позиция.
Plans are nothing; planning is everything.
Dwight D. Eisenhower
да, но расте само номиналния БВП, не реалния...
Extermination ^^
And in our Dying, we're more alive-than we have ever been
I've lived for these few seconds
For I am Winter born
http://vbox7.com/play:d61898cb
не съществува някой,който да даде точно определениеПървоначално написано от RAWRRR
невъзможно е
Тази вечер тръгвам на лов...
Като хищник доближавам те
Ти си жертва - подчини се
и прави каквото искам аз...
Хайде, драскай и хапи ме!
Може да е елементарна, но не доказваш да е в грешна посока. Не разбирам грам от икономика, та за това и не съм споменвал нищичко за БВП. А в ролята си на създател на тази тема се опитай да отговориш пръв, колкото можеш по-ичзчерпателно, на въпроса който сам зададе, за да има какво да коментираме, иначе дискусията, която си започнал виси във въздуха. Ако бях модератор, бих я убил в зародиш с удоволствие.Първоначално написано от Canis_Dirus
пп. Това "швасти" в твоя речник ми боде очите. Нещо специално ли значи?
Населението расте ама планетата и ресурсите не растат..Първоначално написано от YouKnowImBetterThanYou
В сегашния и вид икономиката само вреди повече ако расте..
For I am Winter born
Ще търсим ресурси на други планети тогава.Първоначално написано от SiegHeil
А можем и да си поръчаме по телефона да ни докарат една на теглич ?Първоначално написано от YouKnowImBetterThanYou
For I am Winter born
Е па, оди търси, какво чакаш?Първоначално написано от YouKnowImBetterThanYou
Grumpy old madman