- Форум
- По малко от всичко
- Информационни технологии
- Инсталация на уиндоус за лаптоп
Правилно си разбрал за XP-тоПървоначално написано от mitternacht
Само че, по принцип лаптопа ти го дават запечатан, заради гаранцията(поне в моят случай) и вътре липсват каквито и да е дискове с драйвери(пак моят случай). Отвориха го в мое присъствие и му сложиха OS-a(Vista) докато пиех кафе наблизко(30-40 минути). При самият лаптоп има упътване при инсталация с опис на всяка част - наименование, производител и тем подобни, плюс URL на секцията с драйверите(т.е. откъде да ги сваля ако искам да ги имам).
Не е кой знае колко по-тежко и колко по-шарено, въпрос на настройки. Vista е първата операционна която е изградена да се възползва реално от преимуществата на няколко-ядрени процесори, затова и понякога е по-бърза от XP. По подразбирне са ти включени няколко излишни неща(гаджети, таскбар и тем подобни), но те лесно се премахватПървоначално написано от mitternacht
![]()
Ако използваш регистрирана Vista и имаш интернет се случва нещо приятно - Vista се свързва с онлайн база данни и ти търси драйвери. Може да се поспори колко добре се справя. Имало е моменти в които ми е падало ченето, имало и моменти в които се е издънвалал яко. Наприемер за wireless-a ми: стоя си(направо съм изключил че не съм сложил драйвер) и излиза едно прозорче "Открит е хардуер който не функционира правилно, цъкнете тук за да се пробвa Windows да го оправи автоматично...". Цъкнах. Свърза се, сали си драйвера, сложи го, wireless-a взе да мига. Сетих се...Разкарах си драйверите на повечето неща, само и само да видя дали сработва системата. Бачка на всичко, освен видео. Успя да засече че е някакво си ATI и до там. Сложи базови драйвери за ATI и ме прати да паса трева на сайта им(ati.amd.com).
Лично за мен Windows 7 не е нищо повече от орязана Vista. И да - срещат се повече проблеми, понеже е бета версия. Всичко ми изглежда като плод на заблуденото народонаселение... Официалният рилийс според MicroSoft ще да е към януари 2010-та. След това идват фиксовете, паковете(а то ще има, не се заблуждавайте). С две думи - изпипан Windows 7, без много бъгове и дупки в сигурността очаквайте най-рано към края на 2-рото тримесечие на 2010-та(след около година и три месеца).Първоначално написано от mitternacht
NB: Това което в момента виждате като Windows 7 използва core на Vista. С две думи - виждате отделни модули на Win7, интегрирани във "скелета" на Vista. Ако имаха core на Win7 и GUI на Win7 - нямаше да им отнеме още почти година да го пуснат на пазараЗатова ползват core на Vista с няколко подменени модула и моднат GUI на Vista. А народонаселението се радва, подскача, трепери от възбуда "Win7 e по-добър от Vista"
Ако имаш 64bit процесор и 32bit OS това не означава че имаш по-малка функционалност. "Битовете" на процесора показват максималната дължина на команди които се подават на един такт към процесора. Т.е. Ако командата е:Първоначално написано от mitternacht
"РАМ-та отиде да пуши, процесоре, временно си без РАМ"
64-bit ОS ще я подаде на един ред:
["РАМ-та отиде да пуши, процесоре, временно си без РАМ"]
A 32bit OS ще я подаде на два пъти(2x32Bit), но в един ред, за да запълни капацитета на процесора(който ще да е 64bit):
["РАМ-та отиде да пуши, процесоре]...[, временно си без РАМ"]
Равнозначни са(почти) и времето за изпълнение е едно и също(почти). И единият начин си има преимущества при определени команди, и другият си има - при други команди.
Ще ме извинявате за леймърското обяснение, ама иначе ще изпадна в подробности и ще се наложи да обеснявам още една камара понятия.![]()
Отдавна ви чета и все повече се гордея с нашата страна: ето вече и в психиатриите интернет е достъпен.
My evul side ish powered by nostalgia... hush!