В съзнанието, ми под географското наименование Европа, веднага изниква представата ми за космополитно общество, за безгранични възможности, за точност и професионализъм, за ясни и строги прин-ципи на ръководене и контрол на всяка една дейност... Чувството за обща принадлежност към тази среда, за връзката между Европа и Аз-а, се изразява най-точно с общото понятие европеец - той е не просто жител на стария континент – той притежава всички изброени качес-тва, но се и самоосъзнава като индивидуална личност, която, обедине-на в едно цяло заедно с други като него, съумява да разреши поставе-ния проблем. Именно този европеец се заражда в моето самосъзнание, тъй като си давам сметка, че това е печелившата формула на успеха и просперитета в обединена Европа.
Европеец за мен също означава, освен гражданин на Европа, най-вече гражданин на собствената страна. Именно чрез качествата и въз-можностите на всеки един от нас, нашата страна ще се доближи до стандарта на Европа, а това е в основата на перспективно започнатото дело на интегриране на страната ни. Такива хора – които осъзнават нуждата от ценни за страната кадри – успяват да се възползват от тази необходимост и да се превърнат в строители на новото общество в България, благодарение на качественото си европейско образование. Ето такива хора наричам Европейци, защото освен с европейско, те мгат да се похвалят и с не по-слабо национално самосъзнание. Аз до голяма степен откривам прилики на този идеал за европейски граж-данин с моите възгледи и разбирания, поради което мога да заявя, че се самоопределям като модерен европеец – гражданин на съвременна обединена Евпопа.