От юни 2010 година паленето на цигара на обществените места у нас ще бъде напълно забранено, както е в Италия, Ирландия, Великобритания, Франция, Швеция, Финландия, Литва, Малта и Турция. Преди година Европейската комисия прие програма "Европа без тютюнев дим", спазвайки изискванията на СЗО. В българския
закон за общественото здраве ще отпадне текстът, който досега даваше възможност за изключения.
"Отпадането на тази алинея означава, че няма да има места, където да се пуши - става въпрос за обществени затворени места, работните места и обществения транспорт - като таксита и автобуси - градски и междуградски. Не се предвижда да има изключения за малки или големи заведения. Всички трябва да бъдат поставени при равни условия", смята д-р Гаврилова.
У нас вече три лечебни заведения са се включили в европейската инициатива "Болници без тютюнев дим". Това са УБ "Св. Екатерина", "Токуда" и болницата в Добрич. До месец ще бъде пуснат "Горещ телефон", на който желаещите на спрат цигарите, ще получават информация и съвети.
Забраната за пушене в заведенията може да донесе загуби за бизнеса - от това се опасяват собствениците. Проучване на Германския център за ракови изследвания в държави, които вече са въвели забраната, показва, че тези страхове не са основателни.
Как у нас се приема идеята за пълна забрана на пушенето в местата за обществено хранене?
Кафе с цигара в приятна компания в заведение след юни 2010 г. ще остане само в спомените на пушачите. В миналото ще останат и вечерите прекарани в бар с питие в едната ръка и цигара в другата. Новината за тотална забрана на пушенето на закрито не радва, както някои от пушачите, така и собствениците на заведения, които очакват загуби.
"Според мен трябва да има референдум и хората да определят дали да се пуши, а не правителството само да реши просто от утре да не се пуши в заведения и това е", каза Димитър Минков, собственик за заведение.
Собственикът, както много други като него, е инвестирал голяма сума в специална вентилационна система, която ще стане безсмислена след въвеждането на забраната, защото е направена за пространство с 60% пушачи. За много от хората, които работят в заведения тютюневият дим е ежедневие. Някои от тях са скептични за новата забрана виждайки как сега на много места се спазва изискването да има места за непушачи в заведенията.
След въвеждане на забраната единственият вариант за пушачите, които са отишли на ресторант или бар, и им се припуши е да излязат навън. Не са малко обаче и поддръжниците на забраната.
Въвеждането й през лятото не е, за да се развали отпуската на пушачите, а за да могат да свикнат с ограничението, защото през топлите месеци по-често ще са на вън, отколкото в заведения на закрито.