Първоначално написано от
goshka
Здравейте,
Имам няколко въпроса за кандидатстването в чужбина и живота там и по скоро в Америка.
От малка мечтата ми е да уча в щатите и може би да прекарам известно време там. Планирала съм долу горе нещата, но ми отбягват много от тях.
Плана ми е да завърша,след това да замина за 1 година да работя ,за да изкарам някакви пари,както и да опозная живота там и да науча добре езика.Въпроса ми е трудно ли се взима зелена карта и има ли вазможност да го направя без такава.И ако получа зелена карта след това ще попречи ли на завращането ми в България.
Да, зелена карта се взима много трудно и е въпрос на дълги години пребиваване в страната след като завършиш. Освен това трябва да не нарушаваш закона и т.н. Вземеш ли зелена карта, задължително трябва да си в страната на всеки 6 месеца поне или я губиш. След като изтече зелената карта по твое желание може да получиш гражданство. Не е проблем да учиш в Америка без зелена карта - може със студентска виза.
Сега за Образованието.
Какво се взима под внимание освен изпитите SAT , TOEFL и подобните...дипломата играе ли роля?Помагат ли участията в олимпияди,грамотите,и посещаването на извънкласни занимания(сипове,школи)?
Специално в Америка за разлика от Англия се взима под внимание не само дипломата, ами и всички извънкласни занимания, лидерски позиции, школи, спортове и са много важни.
Трудни ли са изпитите.На мен не ми се струва така...направих един , но само часта математика и ми се стори простичък,и може ли да положа изпитите в Америка?
Много добре си се ориентирала. Изпитите хич не са лесни, освен математиката. И кои САТ 2 ще взимаш?
Отношението към чужденците различно ли е сравнение със техните си хора?
В университета - не, извън него - зависи, но пак по-скоро не. Все пак в Америка какво е американец?
Таксите на университетите включват ли общежитие и храна?
Как се получават стипендий и трудно ли е?Има ли стипендий който се дават от други организаций,не от самия унивеститет?
Мисля да уча програмиране,понеже и сега се занимавам с това,в такава паралелка съм и посещавам школа.Мисля че това е добра професия и знам че е много трудно,но съм чувала че за да получиш стипендия трябва да имаш договор за работа с някоя фирма...това вярно ли е?
Зависи страшно много от университета за стипендиите. Програмирането с финансите, правото и медицината са най-трудните специалности. Не е вярно, че се иска да имаш договор с фирма, за да ти дадат стипендия. Дали храната и спането са включени пак зависи много. Има университети, в които са и такива, в които не са. Къде се целиш?
Благодаря ви!Ако се сетя нещо пак ще питам.
:P :P :P