Намерих статията. Друго е били обяснението за белия шоколад ... не че е най-"полезен"

Voila!
Защо шоколадът не е супер храна?

За съжаление в състава на сладките блокчета се използват две основни какаови съставки, които имат напълно противоположни свойства.
Едната представлява парченца какао без мазнини, богати на ценните фловоноиди, която често се означава и като какаово брашно.
Другата е какаовото масло, което е изцяло мазно и не съдържа никакви антиоксиданти.
Съотношението между двете рядко се посочва на етикетите, но те винаги са в комбинация.
Няма гаранция, дори да си хапвате възможно най-черния шоколад, че той наистина е толкова полезен, колкото се твърди.
В този смисъл, твърдият десерт с бял цвят не съдържа абсолютно никакви флавоноиди, защото се прави изцяло с какаово масло.

Може ли да се яде всеки ден?

Шоколадът в малки количества е неизменна част от Средиземноморската диета от векове.
В днешно време обаче в 100 грама от него се съдържат максимум 20 грама какаово брашно, а както знаем твърдата сладост не е сред нискокалоричните храни.
Хапвайте не повече от 40-50 грама черен шоколад дневно и не повече от 2 пъти седмично същото количество млечен.
А ако се опитвате да отслабнете, пийте мляко с какао – когато е на прах, наистина е полезно.

Източник: tialoto.bg