За мен има два версии по въпроса. Донякъде оценките показват дали си дисциплиниран, дали мислиш за бъдещето, дали си мързелив и т.н. Но, от друга страна, се замислете дали всички, които не учат го правят само от мързел. Дали просто не са осъзнали, че няма смисъл от това, че не искат да са стадо, да се водят по акъла на другите. Защото всеки си има своя истина. Аз съм на мнение, че ако някой иска да има по-голяма обща култура, може да го направи по много начини, извън даскало. Не ви ли се е струвало, че в даскало се учат неща, които никога няма да ви потрябват? Каква работа в живота ще ми свършат многочлените например? А системите? Има си елки за тая работа. Защо да си затормозяваме живота с излишни неща, като можем да насочим усилията си в друга, по-подходяща насока. Даскалото променя начина на мислене на хората, променя ценностите им. И, ако се поддадеш, ако започнеш да изпитваш необходимост от това да си отличник винаги, да си най-добър от всички, ако се стараеш повече от необходимото, става зле. Много зле... Разберете, че НЯМА човек на света, който да знае всичко. А някои хора си мислят, че са длъжни да знаят всичко, дори родителите им го изискват. Когато човек не иска да има обща култура, ако ще 100 висши да изкара ще си остане същия. Никой не може да ти налее с фуния знания. Аз съм на мнение, че живота може да те научи на много повече неща, отколкото всичките училища и университети на света. Да не говорим особено в България колко е обективна системата за оценяване. Учиш нещо наизуст, изкарват те на дъската, изпяваш го, пишат ти 6. И така ден след ден, месец след месец. Отиваш в гимназия - същата работа. Изкарваш средно. Накрая, по познатия начин, завършваш и университет. След това започваш работа, а гледаш като теле в железница. Защото, освен суха теория, друго не си видял. А теория и практика са много различни неща. Даскалото е най-голямата простотия, която е била измисляна някога. Сега света е толкова развит, който иска да учи, ще намери начин да го направи, дори без да ходи на даскало. Защо да се учат химия, биология, физика и другите простотии и то задълбочено? Нека всеки учи това, което му е интересно, от което мисли, че ще има ползва. Училище трябва да има до 4 клас - да се научим да четем, пишем и да извършваме елементарни математически операции. Оттам нататък - свят голям. Който иска да се образова - има интернет, има книги. Това е моето мнение. Много се заобяснявах, но това е положението.