- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Ах Тези СЕЛЯНИ
Благодаря ти за некомпетентното ти мнениеПървоначално написано от ANTIHUMAN
![]()
Стига с тая мръсотия , не сме ви виновни само ние за нея . Цените въобще не са по-ниски в един провинциален град . Идват взимат стоката си от София и я докарват тук , където се слага надценка за да може собствениците на магазини и такива неща да печелят нещо . Точно за това просто съм обедена , майка ми е продавачка и виждам какво става . Нещата , които имаме тук , са донесени от София и са по-скъпи . Идвала съм в столицата и нещата , които има в провинцията , там са два-три пъти по евтини . Никой от провинцията не е дошъл в София , само за да се нарече софианец . Не ни е толко мерака , да ви пълним красивата СофияПървоначално написано от Bellatrix
Примерно аз искам да уча висше , в града ми няма униветситет и няма къде да го уча . На мен ми остава да дойда в София . Това , че съм от провинцията не значи , аз да остана без образование . Аз с нищо не съм виновна , че съм се родила на място , където няма университети . Всеки иска да се развива и това че съм от провинцията би ме спряло най-малко . Имам абсолютно същите права да искам добро бъдеще , както всеки един софианец .
![]()
Споменах около 90 пъти, че в това няма нищо лошо. Че се възхищавам на ученолюбиви деца с желание да постигнат нещо, които са пробили до София. Казах също, че имам много такива приятели. И другото, което казах е, че мен те ама хич не ми пречат, даже ми радват окото---> мен ми пречат чичковците на по средна възраст, дошли ей тъй изведнъж да си търсят късмета в София.Първоначално написано от vesito13
София е пренаселена.Това е истината.Хората от другите градове/села да не се сърдят,защото ако те бяха на нашето място,щяха да говорят съвсем друго нещо.Писна ми да се качвам на втория трамвай,а не на първия,защото е препълнен.Писна ми,като се кача да чувам интересния говор на другите около мене.Писна ми,хора от други села/градове да идват тук и да се правят на 'гъзари'.Писна ми от хора,които си мислят,че като дойдат тук,ще станат милионери.Нямам нищо против тези,които идват да учат тук.Всеки има право да се образова.Съжалявам,обаче София си е за софиянците.Нападайте ме,псувайте ме,но това е истината.
За теб може да е, но за другите не!Първоначално написано от Darkkiss
![]()
Първоначално написано от ScionOfStorm
аз идвам само кажи когаПървоначално написано от nefchi_bs
![]()
:P
В "Тройка на разсъмване" бяха изръсили един лаф - "Софиянци си пътуват по родните места." Така е, глупаво е да говорим колко цивилизовани и културни сме софиянците, защото това не е точно така. Нямам против хората от другите градове или села, които са дошли тук да работят или да учат - стига да се държат прилично не ми пречат, пречат ми тези, които идват от някъде си и започват да се правят на интересни и да разправят как в техния град нещо не се правело така, и че ние трябвало да го променим - да бъде както трябва. Ей това ме дразни, хора с този селски манталитет!
селянчета,кой ви научи на пътя към София , селянчета Кой ви научи дънки да носите, селянчета![]()
Прав си ама и ти сигурно не си по-стока бе![]()
phah
не виждам смисъла на този спор
тези от провинцията обиждат тези от столицата защото софиянци ги карат да се чувстват така сякаш са нещо по-малко от тях
а софиянци се дразнят че идвали хора от провинцията и ги молили да си направят снимки (както даде пример едно момиче)
аз много бих искала да посетя София- все пак това е столицата на България.. на нашата родина хора опомнете се ..обичайте родното и не се карайте за глупости не заради друго просто няма смисъл
но аз искам да кажа на софиянците (само да уточня - не се нахвърлям на никого просто питам и се надявам да получа уместен и компетентен отговор на въпроса си)- нима ние които сме от провинцията.. за нас няма място в София..какво по малко сме ние от вас защо си мислите че в София няма място за хора от провинцията .. и че всички които не са кореняци софиянци са СЕЛЯНИ както вие ни наричате ..
а знаете ли истинското значение на думата селянин ако не нека ви го изясня..
селянин е човек който няма елементарно възпитание ..маниери .. култура.. както казват някои липсват му първите 7 години
беше лято по коледа,през една слънчева нощ се качих слизайки на един орех,който беше ниско горе да си набера ябълки от крушата,но си паднах на далаката и си счупих окото и пукнах...
човека който не е излизал от България и дори Български не говори, камоли др език ми обеснява как хората по света приемат БългарияПървоначално написано от ANTIHUMAN
лелей ма само не разбрах от къде го знаеш
![]()
![]()
![]()
![]()
Към _mimi7y_:
Еми вече няма място в София. Преди и да е имало, ако всички провинциалисти се изсипете в София, тук няма да има къде да се живее. Стига вече. Никой не ви е спрял да идвате. Нали затова не мога посмъртно да стигна до Плиска от Младост за по-малко от половин час, при положение, че тоя път в събота се взима за 15 минути максимум заедно с чакането на рейса. Нали и преди беше казано: идвайте да се учите (нп), ама да си седите тука, за да се правите на големите гъзари и да си търсите ей тъй късмета...
Няма ли вече да спреш да се хвалиш във всяка тема, че ти не живееш в "мизерната България" ами в чужбина където било далеч по-добре от България и т.н.? Много хора нямат възможност да заминат да живеят в чужбина. Нищо лично ама се съмнявам ти да си отишъл там със собствени средства а не с помощта на мама и тати нали?човека който не е излизал от България и дори Български не говори, камоли др език ми обеснява как хората по света приемат България
лелей ма само не разбрах от къде го знаеш
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ето на такива като тебе ние викаме селяни...Първоначално написано от rauwkost
престани да си измисляш...
това че си прост и плуеш всичко не означава че и др-те са прости...
тъп отговор нямащ нищо общо с тва, което ти написа човека. 1во кои сте 'вие', 2ро кое си измисля? че постоянно се хвалиш къде си бил, колко паспорта имаш и колко си велик .. блаблаПървоначално написано от Darkkiss
не трабвя да се озлобявате и да се комплексирате от фактите бе селянчета...Първоначално написано от plmn
Moderated by slun4ice
т.6
Първо,думата "селянин" означава жител на село,човек,който не е гражданин.Това в никакъв случай не е равнозначно на индивид без образование,маниери,обноск и,някого,на когото му липсва култура!Както софиянци(да поясня:"софиЯнци",не "софиАнци",поне знайте как се пише думата!)многократно доказаха в тази тема,месторождението ти не е най-важният показател за това какъв човек си и колко си образован.Аз лично познавам селяни(неживеещи в град,не асоциирайте веднага с псуващи субекти,неграмотни и невъзпитани или с други думи простаци-човек,който дои крава,не е непременно низш организъм,заслужаващ презрението ни),прочели стотици повече книги от повече от половината,пишещи в тази тема.Колкото до липсата на първите седем години,компетентните по въпроса със задръстванията софиянци биха могли да потвърдят,че кореняците им съграждани могат да се похвалят с богат запас от псувни.Освен това не ми е ясно друго нещо-как се самоопределя един софиянец като кореняк-може би по това,че е роден в обсъжданото населено място или по какво?Аз лично съм родена в гр.Варна,но това не ме прави варненка.Не съм живяла в този град,появила съм се на бял свят там поради стечение на обстоятелствата.Целия си съзнателен живот съм прекарала в София,но предпочитам да ме наричат селянка вместо софиянка,тъй като не мисля,че е от особено значение мястото,където си се родил.Срам ме е да чета постингите и на "столичани",и на "провинциалисти".Поставя двете думи в кавички,тъй като с изненада откривам,че названието "столичанин"едва ли не носи известна доза престиж.Дори да си най-тъпото същество,щом си "столичанин",няма проблеми.Всички се тупат по гърдите и повтарят,че са "столичани","кореняци софиянци"сякаш имат 3 висши."Абе зарежи ги тея "селяни",тея "провинциалисти" прости!Да си стоят на село и да си гледат овцете!"Разбира се,всичко това изказано с подобаваща на уважаващ себе си "столичанин" интонация и ударения,изникнали на най-изненадващи места.Няма нужда да споменавам пренебрежението!Огорчена съм,че в България понятията са изгубили истинския си смисъл.Това,че си роден на дадено място,било то столица или просто голям град,няма никаква тежест(за нормалните хора,истинските европейци).Абе хора,всички сме българи!Какво е това разделение!Във всички развити страни хората гледат да се изнесат колкото се може по-далеч от столицата,големия,мръсен град.Не го казвам със злоба и тип"На лисицата кисело й гроздето",аз живея в тази столица,мръсна,загнояла,гн еща,претъпкана от пишман софиянци,чиито баби,дядовци,лели и чичовци,през 1900 и някоя си година се изнесли с домочадието в София.Сега техните деца и внуци с гордост произнасят заветните думи:"Аз съм кореняк софиянец!".Знаете ли кога честваме обявяването на София за столица?Едва ли!На днешната дата,мили съграждани-обръщам се към софиянци!Съжалявам,не прочетох цялата тема,но в никое,прочетено от мен мнение,не видях някой да споменава този факт!Как може да се определяш за софиянец,щом не знаеш нещо толкова елементарно?Знаете ли,че преди да стане столица,София е била едно село?Истинските кореняци софиянци са шопите-вие чували ли сте как говорят те?Това ли наричате правилен,книжовен български език?Гордеете ли се,че сте шопи?Уви,и това не сте.Може би шопари...Извинете,не бих желала да обиждам никого,намерението ми изобщо не е такова.Но обвинения от сорта на"Тея селяни си изхвърлят боклука в моята си кофа и видиш ли,ето ги виновниците за мръсотията по улиците и всички проблеми в града."са повече от смешни.Може би са равностойни на нещо от сорта на"Не ми дишай въздуха,не го скверни с провинциалните си дробове!".Това,че в момента заемам позицията на "обиден провинциалист",ни най-малко не означава,че отсрещната страна не носи вина.Може би е предизвикана от обидните подмятания на софиянци или пък поради това,че дори в централните новини основно място заема столицата и проблемите на гражданите й,но не оправдавам жителите на по-малките градове(да отбележа,че е неуместно да бъдат наричани селяни,най-малкото поради факта,че Варна,Бургас,Пловдив,Плеве и т.н.далеч не са села!).Не бива да се гледа на столицата като сакрално място,на което щом стъпиш,ти поникват криле и парите заваляват от небето.Вдействителност наистина животът тук е по-лесен и удобен(с оглед,че всички органи на държавата са съсредоточени тук,да не говорим за кина,театри,музеи и т.н.).Не говоря за задръстванията и закъсненията на градския транспорт,както и за претъпканите рейсове(които,ако трябва да бъда справедлива,са претъпкани основно с възрастни хора-нищо против тях,но едва ли те са се пренесли тук през последните няколко години).Повярвайте ми,аз съм тяхна жертва всеки ден,но не вдигам укорителен пръст към хората от по-малки градове,едва ли не като виновници за собственото ми нервиране и неразположение.Явлението "софиянци се прибират по родните места през почивните дни"е масово и явно,но колко точно са кореняците софиянци,останали в любимата столица,ако се направи преброяване след "великото преселение"?И последно-обръщение към автора на темата и всички останали,обиждащи на селянин,селяндур,етническа принадлежност и т.н..Мисля,че на теб ти липсват някои простички,но основни неща,които се усвояват още в началото на жизнения ни път.За съжаление,веднъж пропуснеш ли да ги научиш,не можеш да запълниш зейналата дупка в личността ти.Тези така важни елементи са наречени хуманност,търпимост,уважен ие към другия и свободата на личен избор.Едно от предимствата на тази свобода е да можеш да решиш къде да пребиваваш-в столицата или провинцията,единствено по твое усмотрение.Отново изразявам искреното си съжаление към теб и най-вече към твоите родители,които,сигурна съм,въпреки кореняци софиянци(за това не съм особено сигурна),са чудесни хора,за това,че,мило момче,не можеш да наваксаш липсата си на важни човешки познания и знания за самия човек(не,не се състоят единствено в компетентности в областта на половата система,колкото и изненадан да си).Време е някой да ти отвори очите-сигурно аз не съм правилният човек,но,нищо лично,селянинът си ти!
Извинете ме,че се получи толкова дълго,а несвързаността на текста може би се дължи на късния час,в който го публикувам.Просто не можах да не изразя мнението си по тема,по която може да се напише и съответно говори много,много повече.За ваше щастие умората ме спира.Поднасям искрените си извинения,ако по някакъв начин съм засегнала някого чрез думите си.Уверявам ви,не е било умишлено!
П.С.Една молба към всички,пишещи тук-нека преди да изказваме крайни позиции да се понаучим мъничко на правопис,става ли?За тези,които не се сещат-разните му там запетайки,правилно поставени буквички и т.н..С това не казвам,че аз самата съм перфектна.Кой знае колко много грешки съм допуснала само в горния пост...По невнимание или не,не знам,извинявам се за тях предварително.Иначе с изненада и удоволствие открих,че има и много умни,разсъдливи и грамотни хора,които пишат тук!Поздравявам ги за което!
Малеее,ако някой е прочел тоя роман докрай,бих му връчила награда за световен мир-за това,че ме е изтърпял!![]()
Ами добре, викай ми селянка - все тая! Просто проумей, че с нападки няма нищо да постигнеш, доказал си вече, че си просто едно лигаво богаташче и само да те светна - ти сам доказа, че за да си селянин не е нужно да си роден в село.И все пак не ми отговори на въпроса - с пари изкарани с твоите ръце ли отиде в Канада или с парите на мама и тати?
@bobolinka6 =D>
Не съм излизал от България, но знам как е защото имам много познати които са ходили из Европа и Света.Първоначално написано от Darkkiss
Точно училището ми има няколко Европейски проекта и преди година като ходиха в Швеция една австрийка беше питала един мои съученик: ,,Какво е България?'' той отговорил, че е държава и се намира в Европа, а тя остана ,,'' Като моите съученици си извадили телефоните всички ги питали учудени: ,,Вие телефони ли имате там?'' така, че не ми говори. Мога да ти давам много примери! Говоря български, българин съм и не обиждай на етническа основа защото няма кого да засегнеш, най-малко мен!
Moderated by slun4ice
т.6
Първоначално написано от ScionOfStorm
Съгласна съм с теб за това което каза.Аз също ако бях от София бих била против да идват хора от провинцията както вие ги наричате "селяни" и да се правят на важни и да казват със гордост Аз съм от София и да се отнася грубо със "СЕЛЯНИТЕ" докато самия той идва от село и до преди няколко седмици/месеци/години когато е казвал къде живее хората са си мислели (ако са учтиви едва ли ще го питат) а някои по големи селяни и от него които са от София ще го питат : де е тва уе .. чувството е гадничко .. отново казвам : да съгласна съм да се ядосвате на такива пишлеменца но има къде къде по възпитани,учтиви, културни хора,които дори и да идват от най-затънтеното местенце в България се държат като по-големи софиянци от истинските т.нар. кореняци софиянци и правят много по-голямо впечатление от истинските софиянци и вие,жители на столицата на България можете само да се гордеете,че такива хора са дошли и едва ли не представляват "родното" ви място.Първоначално написано от Bellatrix
беше лято по коледа,през една слънчева нощ се качих слизайки на един орех,който беше ниско горе да си набера ябълки от крушата,но си паднах на далаката и си счупих окото и пукнах...
Не съм излизал от България, но знам как е защото имам много познати които са ходили из Европа и Света.
Точно училището ми има няколко Европейски проекта и преди година като ходиха в Швеция една австрийка беше питала един мои съученик: ,,Какво е България?'' той отговорил, че е държава и се намира в Европа, а тя остана ,, '' Като моите съученици си извадили телефоните всички ги питали учудени: ,,Вие телефони ли имате там?'' така, че не ми говори. Мога да ти давам много примери! Говоря български, българин съм и не обиждай на етническа основа защото няма кого да засегнеш, най-малко мен!
За съжаление, човека е прав.Аз живея в чужбина и и то в Европа найстина много хора не знаят къде е Б-я.Имал съм и случай да ме питат дали имаме телевизори и GSMи.Иначе съм от София , но никога не съм имала нещо против хората от провинцията.Когато трябваше да избера къде да запиша да уча не исках да е в София и отидох в Благоевград.Така че не мога да разбера момичето по-горе което обясняваше че трябвало да дойде да учи точно в Софиа,защо? други градове няма ли.
Съгласна съм и с мнението на другия потребител, че по възрастните нямат място в София.Сега ли са се сетили да си оправят живота, да отстъпят на по младите.
Има някой неща който се връщат,преди години софиянци в който и по-голям град да отивахме не ни понасяха, обиждаха ни на шопи,кестени и т.н, е сега го правят софиянци.