.
Отговор в тема
Страница 1 от 4 1234 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 80
    Супер фен Аватара на tItEufFf
    Град
    Франция

Оценките ли показват какъв човек си?

Тази седмица в часа по изобразително изкуство станах свидетелка на доста интересен според мен спор между един ученик и преподавателят. Учителят беше ядосан и каза на момчето, че ако продължава да не работи ще му пише слаба оценка. Отговорът на момчето беше, че не му пука. Какво значение имали оценките.. "Показват какъв си!" - отговори му учителя, като получи доста неодобрителни погледи от съучениците ми. Момичето, седящо до мен каза, че оценките нямат никакво значение. Но не го била казвала, защото тя е слаба ученичка. Аз лично не съм на такова мнение, доста си е простичка.

Тогава се замислих. Оценките ли показват какви сме. Аз до 5 клас бях пълна отличничка. После си поразвалих оценките, но успехът ми никога не е падал под 5. Но от друга страна съм наясно, че общата ми култура е на ниско ниво. Дори доста често съм се комплексирала от това. Но пък и познавам хора с не много високи оценки, но пък..готини. Майка ми каза, че всички хора са добри. Но някои са толкова елементарни и ограничени, че просто ти идва в повече.

Вие какво мислите?

Le Hainaut volley,
    plus qu'une

Град
    Тапая, Кирибати
    Оценките в училище показват само част от това какъв е човека, могат да покажат, дали мисли за бъдещето, дали е старателен,дали търси постоянно одобрение(говоря за бележкарите) и някои други качества, но не могат да са критерий за човека като цяло.

PROUD MEMBER OF THE PACK

оценяването е субективно и никога реално. нищо не показват тия оценки, има хора с 8ми клас, които въртят бизнеси и са в центъра на събитията. има и такива с 3 висши, които чистят тоалетни.

Град
    ..In The Middle Of Nowhere....
    Разбира се,че оценката не показва какъв човек си.В много ситуаций може някой полудял даскал да те нарочи и да започне да пише двойка след двойка,но това не значи че си ограничена ами просто даскала няма с какво да си направи живота по-забавен и се гаври с деца..

..this world is watching me..

Супер фен Аватара на KadifWerewolf
    Град
    Я сом ут село!
    Цитирай Първоначално написано от plmn
    оценяването е субективно и никога реално. нищо не показват тия оценки, има хора с 8ми клас, които въртят бизнеси и са в центъра на събитията. има и такива с 3 висши, които чистят тоалетни.
    Opredeleno.. tova e vuzmojno samo v Bulgaria
    Аре си одиме! НА СЕЛО!

оценките нямат никакво значение! аз примерно почти винаги съм бил на много добро и на отлично нивопо по повечето предмети, но ПОЧТИ имаше моменти, в които едва - едва съм хващал 4 че и 3 даже... НО имам доста висока обща култура - учителите ми бяха наясно с това - всички мн ме уважаваха, дори тези дето ми пишеха ниски оценки. То си е до човека, до мързела, зубарство и подобни. Примерно един един мой саученик - отличника на класа - неможеше да върже и 4 думи на кръст в разговор и служеше за бъзик на всички и накрая като не учеше по цял ден имаше 4-ки.апак аз дето никога не съм сядал да уча само 5 и 6. оценките са мн относително понятие - може да се пише даже и по впечатления, хе заради реални знания. И да ви кажа честно тия дето само са седели на д учбниците и са се стремели да изкарат само 6-ци, да верно влизат в университети и т.н., НО и ние по-накрая дето изкарваме образование с по ниски дипломи също влизаме в университети. И накрая Тия дето ги бива само да учат или стават учители или работят за НАС, щото немогат да се оправят в живота По-добре среден ученик, отколкото средна заплатка - да креташ там

Супер фен
    Град
    в килера
    Оценките ти са за една хартийка, наречена диплома, която би могла да ти послужи много в бъдеще, а би могла и изобщо да не послужи. Не, не мисля, че показват какъв човек си. Може да си зубър, на който познанията му се простират само да ученото в училище и нищо друго извън това не може да го заинтересува, а може и да си много умен човек с обща култура, разнообразни интереси и да нямаш добри оценки.
    И все пак не значи, че подкрепям разни мутри с образование до 8ми клас или наркомани, които не ходят на училище.

За мен има два версии по въпроса. Донякъде оценките показват дали си дисциплиниран, дали мислиш за бъдещето, дали си мързелив и т.н. Но, от друга страна, се замислете дали всички, които не учат го правят само от мързел. Дали просто не са осъзнали, че няма смисъл от това, че не искат да са стадо, да се водят по акъла на другите. Защото всеки си има своя истина. Аз съм на мнение, че ако някой иска да има по-голяма обща култура, може да го направи по много начини, извън даскало. Не ви ли се е струвало, че в даскало се учат неща, които никога няма да ви потрябват? Каква работа в живота ще ми свършат многочлените например? А системите? Има си елки за тая работа. Защо да си затормозяваме живота с излишни неща, като можем да насочим усилията си в друга, по-подходяща насока. Даскалото променя начина на мислене на хората, променя ценностите им. И, ако се поддадеш, ако започнеш да изпитваш необходимост от това да си отличник винаги, да си най-добър от всички, ако се стараеш повече от необходимото, става зле. Много зле... Разберете, че НЯМА човек на света, който да знае всичко. А някои хора си мислят, че са длъжни да знаят всичко, дори родителите им го изискват. Когато човек не иска да има обща култура, ако ще 100 висши да изкара ще си остане същия. Никой не може да ти налее с фуния знания. Аз съм на мнение, че живота може да те научи на много повече неща, отколкото всичките училища и университети на света. Да не говорим особено в България колко е обективна системата за оценяване. Учиш нещо наизуст, изкарват те на дъската, изпяваш го, пишат ти 6. И така ден след ден, месец след месец. Отиваш в гимназия - същата работа. Изкарваш средно. Накрая, по познатия начин, завършваш и университет. След това започваш работа, а гледаш като теле в железница. Защото, освен суха теория, друго не си видял. А теория и практика са много различни неща. Даскалото е най-голямата простотия, която е била измисляна някога. Сега света е толкова развит, който иска да учи, ще намери начин да го направи, дори без да ходи на даскало. Защо да се учат химия, биология, физика и другите простотии и то задълбочено? Нека всеки учи това, което му е интересно, от което мисли, че ще има ползва. Училище трябва да има до 4 клас - да се научим да четем, пишем и да извършваме елементарни математически операции. Оттам нататък - свят голям. Който иска да се образова - има интернет, има книги. Това е моето мнение. Много се заобяснявах, но това е положението.
    Scorpions forever!

Според мен няма лоши хора,а само такива,който се правят на лоши.Следователно всеки може да изкара добра оценка,но просто някои се правят на газарчета..ако схващате ? Незнам дали оценката определя човека,защото има хора от моя клас точно,които са супер свестни хора,но просто не им се учи и не намират смисъл в това.Както казва госпожата ми по български "Не е важно толкова какъв ученик си,какви оценки имаш!Важното е на първо място да си човек,после отличник"

Град
    Франция
    Цитирай Първоначално написано от sLaDkY^G1rLcHi
    "Не е важно толкова какъв ученик си,какви оценки имаш!Важното е на първо място да си човек,после отличник"
    Ами да...светът има нужда и от работници все пак

Le Hainaut volley,
    plus qu'une

Не мисля. Аз например до миналата година(7кл) бях с успех към 5 и нещо, а до 5ти клас бях отличничка. Но тази година 8ми клас, е мн по трудно и съм към четворката. Айде някой да прецени какъв човек съм Аз ше си кажа - мързелив
    Едно е какъв човек си, друго е дали ти се учи.
    След бури - мир и тишина,
    след нощ - безбрежна светлина.
    Над равноширнатия път
    лучите вихрен танц въртят -
    път царствен царствено поел,
    високо плува горд орел.
    ...
    Утро - Димчо Дебелянов

НЕ !
    Оценките определено НЕ показват какъв си
    Знам си аз от личен опит..

Цитирай Първоначално написано от tItEufFf
    Цитирай Първоначално написано от sLaDkY^G1rLcHi
    "Не е важно толкова какъв ученик си,какви оценки имаш!Важното е на първо място да си човек,после отличник"

Ами да...светът има нужда и от работници все пак
    Напротив!Има много хора,които не са с кой знае какви успехи в училище,но са постигнали много повече в живота,отколкото някои,които са имали 5-6ци.И не ти е 100% сигурно,че като си пълен отличник и си блъскаш акъла за пет висши ще станеш големия бизнесмен.Всичко е съдба.

Мега фен Аватара на Goddess
    Град
    София
    В днешно време оценките са адски субективно нещо.
    Може би отразяват някакви знания, но 6-ци могат да се изкарват и с преписване и със зубрене, когато знаеш, че ще те изпитат, а после да не пипаш учебник до следващото изпитване...
    Пък и за мен е много по - важно да си интелигентен, да умееш да разсъждаваш умно, отколкото да можеш да решаваш без проблеми задачи от висша математика и да си пълен смотлъо, да не можеш да се впишеш в обществото и да завържеш един свестен разговор.

Супер фен Аватара на PIF
    КОРУПЦИЯ!
    Just because she comes off strong,
    doesn’t mean she didn’t fall asleep crying.
    And even though she acts like nothing’s wrong,
    maybe she’s just really good at lying.

Град
    Франция
    Ами аз от 8 месеца живея в чужбина и видях разликата. Между хората с висшо и тези без образование. Различни са. Едните са видели свят, а другите "не са излезли от село". Не, че няма и случаи на успели хора без образование. Но колко ще имат шанса да почнат като охрана при Доналд Тръмп и след това да се издигнат на високо ниво (говоря хипотетично)

Не знам.. Не е нужно човек да е пълен отличник. Но не трябва ли да има някакви амбиции?

Le Hainaut volley,
    plus qu'une

Мега фен Аватара на iveetyy
    Град
    София
    Определено НЕ.Защото ти може да седнеш да си назубриш сичко,дори и да си най-елементарния,нескопосан,тъ п от сички страни човек и да си изкараш най-високата отценка в класа.Човек се съди какъв е по-неговите постъпки и начин на мислене.Ти можеш да си много печен и умен,а да нямаш особено висок успех,защото това,което се учи в училище е само малка част от живота.Може да разсъждаваш качествено по други въпроси,а не точно по това,което взимате в часа.Много неща в живота те определят като личност.Да,не отричам и че училището взима роля,но има много по-важни неща-самият опит в реалния живот ;] :] !

Мега фен Аватара на Seducti0n
    Град
    I don`t know where
    оценките са просто едни числа, които често пъти не съответстват на реалните знания, което от своя страна е показател, че не трябва да съдим какъв е един човек ръководейки се единствето от оценките му.
    Другото, което е, че на изпити хората, които са се готвили по-малко, в край на сметка показват доста по-добри резултати в сравнение с тези, които са изчели всичко от-до.
    Заради хора като учителя ти има кухи лейки като пернишката мис България.С 2-те висшита, дипломи, сертификати и какво ли още не.
    Знания на хартия може да има всеки, но когато си прост, елементарен, глупав и ограничен човек няма как да го прикриеш.И именно тея дето нищо не знаят и нямат никаква обща култука парадират с "постиженията си"...
    Who doesn't long for someone to hold
    Who knows how to love you without being told
    Somebody tell me why I'm on my own
    If there's a soulmate for everyone

Цитирай Първоначално написано от tItEufFf
    Ами аз от 8 месеца живея в чужбина и видях разликата. Между хората с висшо и тези без образование. Различни са. Едните са видели свят, а другите "не са излезли от село".
    Lol, да ви имам теориите... Аз като нямам висше ще рече, че не съм излизал от село, така ли? А и, честно казано, въобще не искам да виждам свят. Предостатъчна си ми е България. Проблема на държавата, в която живеем, не са хората без образование, а предателите, които я напускат.
    Scorpions forever!

BadBlueTroll Мега фен Аватара на psychopath
    Град
    София
    много ограничено мислене...

Град
    Е там...
    играят голяма роля
    но има и др фактори...

Абее... каквото и да си говорим оценките са важни донякъде.Разбира се има неща,които човек ги научава от живота или пък (колкото и смешно да звучи) от интернет,от допълнителни източници,които не му ги изискват в училище.
    В България разбира се оценките изобщо не са обективни,но все пак говорят малко или много за теб.

^Честито 600-тно мнение.

Оценките не показват какъв е човек, а като какъв го възприема даскалът. Малко са училищата, където оценките съответстват на знанията, а не на дрехите и марката телефони, примерно.

Цитирай Първоначално написано от afterforever
    Оценките не показват какъв е човек, а като какъв го възприема даскалът. Малко са училищата, където оценките съответстват на знанията, а не на дрехите и марката телефони, примерно.
    А като няма оценки какво се показва?

BadBlueTroll Мега фен Аватара на psychopath
    Град
    София
    от оценките могат да се направят изводи само за отношението на даден човек към учебния материал и дисциплината
    нищо общо с интелигентност, обща култура и т.н
    стига писахте глупости

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си