Та значи .. И аз да помоля веднъж за помощ .. Трябва ми съчинение разсъждение на тема "Защо мечтите са необходими на човека?" Един час се мъчих да измисля нещо .. Ама не успях .. Благодаря предварително ..
Всички имаме мечти. Едни ни се струват по-глупави, други по-красиви, но всички те осмислят живота ни, карат ни да се стремим към нещо, да се борим, да вярваме. Според мен има разлика между мечта и цел. Мечтата е повече желание, което не изисква дълъг труд и упорство. В повечето случаи мечтите остават неосъществени, защото само искаме. А "за да получиш, трябва да дадеш". Но когато знаеш защо искаш нещо да стане, когато се бориш за него, то става твоя цел.
Някои хора искат много, а опитват с минимални усилия и така разочарованието идва по-бързо. Тези, които се борят сами, независимо от честите упреци на околните, успяват. Без значение дали са "взели" това, за което са тръгнали, не остават с "празни ръце". Ако не са от "победителите", не е редно да се причисляват към "загубилите". Защото са се трудили! А натрупаният опит ще им донесе още повече сигурност и знания за следващия път.
Естествено, едни мечти се постигат по-трудно от други. За някои дори не можем да направим нищо, освен да чакаме съдбата и късмета. А е за предпочитане да си свободен в действията си, да не зависиш от никого и нищо. Ала хората, чиито мечти изглеждат "невъзможни", "глупави" или дори "смешни", са много... смели. Не всеки инвалид, например, е толкова смел, че да мечтае да стане олимпийски шампион по бягане или скачане. Аз не бих нарекла такъв човек "глупак". Не е глупаво да мечтаеш! Има хора, на които лекари са искали да ампутират краката. Същите тези хора след години вече са шампиони по бягане. Имали са мечта, превърнали са я в цел и са успели. Това са големите хора - с невъзможните мечти и нечовешките усилия за постигането им. Затова "Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му".