- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Тъпата тънка граница между живота и смъртта
Дълго мислех дали да напиша темата. Едва ли тя би могла да помогне на някого, някога. Да повлия някому. И все пак...Първоначално написано от dobreSresan
Ако по-често се замисляме за собсвеният си живот, ако проявяваме отговорност не към останалите...а към самите себе си, неща като случилото се преди няколко дни, няма да бъдат реалност.
На 18.03 в катастрофа умря една моя позната. На 18 години и 2 месеца. Умря, понеже един нейн комплексиран съученик е карал със 120 в центъра на София.
Целта не е да се коментира кой е виновен, кой не е. Кой какво заслужава и т.н. Целта ми е да покажа, че смъртните случаи предизвикани по този начин не са простата статистика, която можем да прочетем навсякъде. Това са единични трагедии. Разрушени семейства, изгубени животи, разбити мечти.
И след това нищо не би имало смисъл.
За това хора, моля ви! Мислете!
Обикновено хората се научават, че е огън, ако се изгорят.
Няма ли начин да е по-безболезнено. Нефатално.
Да. Всичко може да се случи на всеки. По всяко време.
Така е, колкото и неприятно да звучи - няма да промениш никой с написаното.
Самата мисъл, "че можеш да минеш метър" в тоя случай, е от голямо значение.
Малко са хората, които се спират пред телевизора, когато се говори за поредната катастрофа, но дори да го направят - на другия ден отново бързат за някъде. Стават недосегаеми, както каза тоя младеж.
Не се замислят, че тия "новини" са в следствие на нечии действия. Техните. На всички тези шофьори, които не си дават сметка за границата, за която говориш. Тая граница, която след като прекрачиш - връщане няма.
Но както казах - мисъл няма, само действие.
Точно, Лин.
Този, който е карал със 120, ще му виси цял живот този спомен. И ако има дори малко капка мозък в тиквата втори път няма да действа по този начин.
А нужно ли е било?
"И знам, че през каквото и да те накара да преминеш, каквото и да ти донесе съдбата, ще се справиш. Защото си личност. Защото духът ти е най-силният, въпреки и някога печален, който някога съм усещала."
Tva e shtot si misliat che ako ne karat s 120 niama da mogat da se zabavlavat ili niama da im e qako za tva![]()
Колкото и каквото и да се каже нищо няма да промени българският манталитет. Младите шофьори или по точно не правоспособните нямат достатъчно опит да отреагират, не се съобразяват с много неща.
Най-важното е че в момента в който се качиш в колата ставаш водач и носиш отговорност за всички, и ако имаш поне малко разум и съвест ще прецениш, какво е редно
Лошото е че трябва да станат такива трагедии за да го осмислят![]()
Той е нямал книжка. Качил се в чужда кола. Но ако спазваше Закона за движение по пътищата и да бяха катастрофирали с 60 км/ч положението нямаше да е такова.Първоначално написано от Jesus
Липса на самосъзнание и отговорност.
Това е.Оттук насетне каквото и да си говорим не би могло да промени нещата, да върне вече покойните.
![]()
Who doesn't long for someone to hold
Who knows how to love you without being told
Somebody tell me why I'm on my own
If there's a soulmate for everyone
Да, разбира се. Никой не е казал, че тя няма вина. Именно за това написах, че човек трябва да бъде отговорен на първо място за собственият си живот, да го цени... Тя е знаела какво представлява той, колко може да кара и го е познавала по характер.Първоначално написано от Raybeez
Всъщност...тя го е молела да намали, секунди преди инцидента.
Така е. Само, че не искам всичко да остане само статистика и нейният живот да е причислен към тези на останалите жертви по пътищата. Искам повече хора да прочетат, че това е единична трагедия (както и всички останали), която може да засегне абсолютно всеки! Искам поне някой да си даде сметка, колко важен е един живот, колко трудно се създава и колко лесно се губи.Първоначално написано от Seducti0n
Много е субективно да кажеш, ако скоростта беше еди колко си, всичко трябва да се съобразява, не е само скоростта. Лошото е че след време пак ще вземе книжка, ако е непълнолетен ще се отърве с глобаможе да се каже че и мен ме е блъскала кола, но просто имах късмет. да хубаво е да караш с 200 да адреналина ти се покачва и т.н. но ти отговаряш за всички хора участващи в движението, ако отговаряш само за себе си иди се заший в някаква стена и толкоз, не е нужно да избиваш невинни хора, те имат семейство, близки и приятели, за който са значели много. не е нужно да се събират за такива тъжни поводи като може да се видят за абитуриентска, някакво награждаване или сватба. просто ти отнемаш 1 човешки живот, и ако имаш съвест проваляш и своят.
Линче, това, че в следствие от трагедията си изгубила близък човек, не би могло да повлия върху съзнанието на шофьорите.Да, знам, че не искаш момичето да стане просто част от статистиката, но именно това ще се случи.И проблема е в това, че всички си мислим, че сме застраховани, че сме всемогъщи, че употребата на алкохол и наркотици /примерно/ не би могла да ни повлияе...
уви... лесно е да се живее в заблуда, но понякога си плащаме твърде скъпо накрая...![]()
Трябва по-често да се казват и показват такива неща. Дори и да помогне на един човек, ще има смисъл.Първоначално написано от Seducti0n
на някои места в София си е престъпление да караш В ограничението, но за пияните шофьори подкрепям напълно че е педерастка работа
Само с приказки нещата няма да се оправят.
Необходими са и действия:
-по-сериозни санкции за шофьорите каращи в нетрезво състояние
-премахване на двойния стандарт /визирам случая Максим/
-страх от закона и от служителите на реда /труднопостижимо, но все пак амбициите са хубаво нещо/
Случилото се е ФАКТ и да обвиняваме и каквото и да правим няма да я върнем.
Темата има за цел да предизвика мозъчна активност у младежите сядащи зад волана.
В една друга тема бях написал, че съм отговорен и разумен шофьор и разбира се Raybeez ме нахрани набързо барабар с кежуалите манафи.После какво очаквате?! Подигравките водят до много лоши ситуации с цел да покажем, че сме куул!
А това с ПТП ... като човек на когото автомобилите са му "наркотик" ... ми е болезнено познато колко сериозно се променя живота за един миг ...![]()
И тази година най - шумна бе групата на православните араби.Младежите с пълно гърло викаха "Иисус е наш Бог".Преди години било решено арабите да не бъдат допуснати в комплекса.Свещения огън обаче не паднал, докато прогонените не влезли.
Тъжно е. Затова избягвам да се возя в на тоя-оня колата.
Виждал съм много такива келемета.
Веднъж ходихме от един рожден ден до кауфланд да купим нещо за ядене и си беше към 8 часа.
Един точно такъв тарикат с познайте... ЛАДА, от тея по-новите хечбеци, не и помня модела. Сложил не знам си какво окачване ама спирачките бяха още барабани.
Аз, тъпанара, се качих, викам си нищо няма да стане (фатална грешка за някои, радвам се, че не за мен и не мисля да си пробвам късмета повече).
И тръгваме. На главната улица се излиза с пълна газ, на кръстовището рязко спиране.
За няма и 1 минута път без малко да се ударим в един.
И после се прибирах пеша.
ТА!
ХОРА, НЕ СИ ИГРАЙТЕ С ЖИВОТА!! Защото в тея катастрофи сами сме си виновни - дали сме се качили, дали сме карали...![]()
Вчера четох, че са увеличили глобите за шофьорите нарушили правилника, но според мен и от това няма да има никаква полза...требва, един такъв убиец да се разчекне на публично място...Първоначално написано от Seducti0n
абсолютноПървоначално написано от SofiaRegularCunt
логично
че на теб като ти е приятелка ще ти е садец
и ще правиш теми лошени от всякакъв смисъл...
Моля ?!
Днес размишляваш и си задавах въпроса ами ако нещо се случи с мен, дали ще оставя следа у някого и отговор не намерихзадайте си го и вие, и да но да се справите
![]()
СЯ АКО МИ КАЖЕШ ЧЕ НЕ СИ ПРОСТ...Първоначално написано от SofiaRegularCunt
Избрала е да се качи в колата, следователно вината е от части нейна.
Това, разбира се, не оправдава въпросния тЕрикат...
Защо темата ми да е лишена от всякакъв смисъл? Няколко пъти написах, че и тя също е виновна. За година и половина ТРИМА мои познати са си отишли по този нелеп начин. Всички са били 17-18 годишни.Първоначално написано от Riot
Всъщност тя се е качила в колата, защото е имала работа и той я карал натам. Не просто ей така, за да види колко може да дигне колата. И го е молела да намали.
А ние, всички останали можеше да бъдем част от ситуацията, ако просто минавахме по тротоара в това време, около НДК.