- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Бог - измислица или реалност
Ами ти тогава не вярвай на византийските хронисти, които описват победата на цар Симеон Велики над византийците при Ахелой, и те са били възрастни и можем да ги обявим за "оглупели" по тази логика?! А Възкръсналия Христос в един момент го виждат над 300 човека, голяма част от които не са били негови последователи, освен това са били и доста младички доста от тях.Първоначално написано от Kman
Нещо повече! Биографа на Пилат Понтийски, гърка Хермидий, е бил един от онези, които е искал да се "убеди", че Христос "няма" да възкъсне, но го вижда Възкръснал и лично описва събитието. Разбира се, той е бил яростен анти-християнин и не иска да повярва в това, което вижда, затова мисли, че християните са направили някакъв вид "шмекерия" за да се сбъдне пророчеството. Но шмекерия няма освен за тези, които искате да изкарате под вола теле.
Какво да коментирам фалшификата, наречен "евангелие" на Юда?! Това нещо е писано в средата на 3 век, тоест много след Христа... Четирите канонични Евангелия са писани 20-30 години след след смъртта и Възкресението на Христос. Сам си направи сметката на кои от тези източници ще се довериш...
И да- Бог никой не Го е създал. Ти си нямаш никаква представа какво означава Бог просто щом разсъждаваш като някое хлапе от детската градина, ако не и ясла. Бог е извън нашето време и пространство, Той е трансцедентен, но не е самодостатъчен, затова и ни създава. Смешно е да се разсъждава защо в един момент решил да ни създаде- защото такъв е бил плана му както ти сам отбеляза. А самото Сътворение е нещо твърде висше и недостижимо за да може елементарната човешка наука, която по нищо не може да се съизмери със Свръхвисшата Наука, наречена Бог да си го обясни точно как и поради какви причини е станало. Такива обяснения като метеорити, пълни с живот, дали началото на света са също толкова елементарни- кой им е дал живота на тези метеорити- сигурно "сами" са го създали? Иначе чисто технологично може да се създаде света по всякакъв начин щом Бог го създава, може и да не е точно така, както е описано в Битие на Библията, но по какъвто и начин да е създаден света и живота въобще, то е от тази Сила, наречена Бог. Някой могат да я нарекат по всякакъв друг начин, но винаги се отнася за тази Свръхразумна Сила, която създава всичко и го подрежда. Всичко във вселената, природата и космоса е изплетено от закономерности, които не са дело на "нищото" и "хаоса" или пък "случайността", а на точно този Свръхразум.
И не защитавам самата религия като понятие, а вярата. Религията като ритуали наистина може да си отиде в един момент, но вярата- никога. самият живот е живот чрез и във вярата, всичко останало води до разруха и гибел, цялата същност на съществуването и живота се изчерпва без нея![]()
Кристо сичко което каза хубаво да приемем че аз бъркам ама можеш ли да ми обясниш щом има свидетели на възкресението на Христос защо на Никеиския Събор (приемането на Христянството като официална религия в Римската империя) се е разисквало дали Исус Христос се е преродил тоест дали е бил Бог?Щом толкова много хора са станали свидетели на възкресението защо се е разисквало а не се е приела на доверие???И защо от всичките Евангелиета са приети само 4 в които "случайно" се описват чудесата на Христос?И защо ако император Константин (човекът приел Христянството като официална религия на Никеиския Събор) си е останал езичник?Той така и не е приел Христянството до самата си смърт...
@kristo,
Не съм ти чел цялото излеяние,защото в момента нямам много време,но имам да ти кажа няколко неща....ти в момента защитаваш християнската религия,а не вярата.....щом говориш така,означава че не знаеш дефиницията на вяра!
И трябва да се запознаеш в психическата манипулация и контрола на ума,защото това стои в основата на религията....точно както рекламите по телевизията постоянно повтарят че еди кой си продукт е хубав и като го чуеш това нещо 200 пъти и накрая и ти ще почнеш да мислиш че е хубав,въпреки че личното ти мнение е че не е хубав еди кой си препарат!
НИЩО НЕ Е ТАКОВА КАКВОТО ИЗГЛЕЖДА!
Прочети цитата,който съм написал в подписа си на Лао Дзъ!В библията всичко е разказано с такива красиви приказки,само и само за да привлича повече клиентела!
Отговори на въпросите на @got2Bthe1 !
и като за финал,мога да ти кажа че си още много зелен и заблуден....и аз мислех като теб,когато бях 5-6 клас!
"Митът за Христос ни свърши много добра работа..."Папа Лъв Х
"Верните слова не са красиви, красивите слова не са верни." Лао Дзъ
"Това което не ме убива,ме прави по-силен"Ницше
http://bezbog.blogspot.com/
Ще цитирам две свидетелства на двама от най-великите езически автори на I век, които не са съвременници на Христос, но са родени скоро след смъртта и Възкресението му, а освен това са имали пряк досег със свидетелите около всички събития, случили се с Христос. Като казвам свидетели имам в предвид и християни, и нехристияни(юдеи, римляни, гърци).
Ето какво говори Йосиф Флавий в съчинението си "Юдейски древности" за личността на Иисус Христос. Това място гласи дословно:
"По това време (при управлението на Пилат Понтийски в Юдея – б.а.) живееше също и Иисус, мъдър мъж, доколкото той може да бъде наречен човек, защото той извършваше удивителни дела като учител на хората, които приемаха истината с радост. Той привлече към себе си много юдеи, както и мнозина елини. И този беше Христос (Месия – б.а.). Макар Пилат по обвинения на нашите народни първенци да го подхвърли на кръстна смърт, останаха му верни тези, които го бяха обикнали отначало. Тогава той им се яви на третия ден отново жив, както пророците Божии бяха предсказали това, а също така и хиляди други чудни неща за него. И до днес съществува община от християни, които се наричат така по неговото име." [Josefus Flavius. Antiquitates Judaicae, lib. XVІІІ. cap. ІІІ 3. (Flavii Josephi Opera. Graece et latine Recognovit Guilemus Dindorfius. Paris 1865 Volumen І. p. 699).]ПП. Йосиф Флавий е най-изтъкнатия юдейски историк през първи век, освен това не е бил християнин, макари очевидно да не е зле настроен среу Християнството. Това първо.Най-изтъкнатият римски историк Тацит /55-117 г./ свързва името и произхода на християните с името на Кристус, който по времето на император Тиберий умира, осъден на смърт от прокуратора Пилат Понтийски.
Управителят на римските провинции Витания и Понт в Мала Азия, в писмото си до император Траян търси съвет как да постъпи с християните. В писмото си той описва нравствената им чистота, която особено много цени, нежеланието им да крадат, да прелюбодействат, да злоупотребяват с доказаното им доверие. „Те пеят песни на Христос като на Бог...” –пише в писмото си Плиний Млади.
И второ: в сведението на Плиний Млади, което е написано в началото на II век ясно се казва, че християните почитат Христос като Бог. Това е втори век, а Никейския събор got2Bthe1 е едва в началото на IV век. Тоест няма съмнение, че Христос е приеман като Бог и че се е вярвало силно във Възкресението Му!
Христос е бог....уоу...а аз си мислех,че е роден от майка му,която заченала от "светия дух",което го прави...син на бог.
Както казах...полекувай малко хората,говори мъдри приказки,направи някое друго "чудо" и си вече бог за хората....защото не могат да си обяснят как го правиш това.Ако знаеха и можеха да правят същите неща,които и Христос е правил,дали е щяло да им направи впечатление.
Гледай филма "Илюзионистът"....ей тоя човек,ако е живял и е правел същите работи по времето на Исус е щял да му "изяде хляба",както се казва.
Дайте и аз да се включа в цитатите :
Папа Лъв Х през ХVIвек
"Митът за Христос ни свърши много добра работа..."
Дайте и аз да се включа в цитатите :
Папа Лъв Х през ХVIвек
"Митът за Христос ни свърши много добра работа..."Тоя цитат ми е любим,бях го позабравил...
Какъв мит, ходете се лекувайте, историческите свидетелства за Христос са повече отколкото за всички негови велики съвременници. Цитирах ви само една много малка част от тях, а те са десетки, ако не и стотици.
Да, чудеса се случват, но само чрез и във вярата. А във вярата няма никакъв мит, никакви магии, никакви фокуси. Няма как болни хора да бъдат лекувани чрез внушение и други подобни. Самия факт, че и днес чудотворни икони, в които е Духа Божий извършват чудеса и лекуват хора, които са били цял живот болни, сакати или слепи доказва, че всичко по времето на Христос и всичко свързано с него е истина и факт. Само неверниците не могат да усетят и видят чудо, защото не искат. Неверието е просто за слабите, бедните и низшите духом, това е истината гаменчо или къ-менчо както ти е там прякорчето![]()
Не мисля, че ако имаш собствено мнение, различно от хорското, си слаб![]()
Христос е истински реален човек,но нещата които са изписани за него са в голямата си част "митове"!
@kristo Не се прави на по разбиращ от Папа!
Щом един Папа се е изказал по тозио критичен начин по адрес на собствената си религия,значи не е случайно!
+1Първоначално написано от Kman
Всеки може да си вярва в каквото иска, никой не може да промени убежденията на друг особено пък по тази тема![]()
Едно семейство близки приятели на нашето не вярваха изобщо - "глупости", докато детето им не се разболя много тежко! Започнаха да обикалят по манастири и Свети местаВ крайна сметка детето им се оправи, което не знам дали се дължи на посещенията на въпросните места, но за мен това изгради едно мнение, че вярата е нещо.. не знам и аз как да го кажа .. дори и да не вярваш в Бог, когато се стигне до ситуация, в която ти си безсилен рано или късно се обръщаш към него, за мен вярата не е нещо, което трябва да показваш - да си фанатизиран, да ходиш всеки ден на църква и т.н., а просто да я имаш като "нещо", към което можеш да се обърнеш, когато имаш проблем и ти олеква, надяваш се този Бог да помогне, въпреки че не вярваш в това, но все пак имаш някаква надежда, която те крепи
Та накратко - за всички хора Бог съществува и рано или късно под каквато и да е форма се обръщаме към него![]()
еее неможе да кажеш 4е 2-3 камъка или няколко греди са го излекували детето...иначе си прав хората едва ли ше си променят малоумните вярвания...Първоначално написано от smeshnik
Не твърдя, че са го излекували, както и не твърдя обратното![]()
За мен лично Бог няма,макар че се водя християнка..Просто от време на време се случват чудеса и хората като мен просто си отваряме вратичка,ако все пак Го има![]()
![]()
Като не знаете да губите, няма да играете!
Ето на това му се вика несериозност и лигавщина...от време на време какви по точно чудеса се случват!?
Бат Бойко май иска да станем теократична страна?
Борисов: Вместо да се сърдим, ще си правим църкви
22 април 2009 / News.dir.bg
Столичният кмет Бойко Борисов присъства на молебена по повод откриването на новата фасада и парковото пространство на храм „Йоан Богослов” в район Подуяне.
Парковото пространство около храма е изцяло обновено, изграден е и паркинг, който ще работи за хората, желаещи да посетят храма, предаде БТА.
Кметът Бойко Борисов обясни, че църквата е била строена 15 години, но в последния етап се е бързало и са останали доста неизкусурени детайли по нея, в това число и напуканата външна фасада на храма, предаде "Фокус". По думите му сега храмът е приведен във вид, в който свещениците ще служат без да се срамуват. На сградата е направена и изолация, за да се запазят по добре иконописите.
„Вместо да се сърдим на другите, ние ще си правим църкви, ще почитаме религията и така всичко ще си дойде на мястото от само себе си”, каза още Борисов. Той обясни, че следващата неделя в Годеч ще бъде открит ремонтиран храм, на който са доизградени две нови камбанарии.
Столичният кмет поиска съвет от Знеполския епископ Йоан за идеята на ГЕРБ Разпети петък да стана официален неработен ден. Според епископа, това е добра идея, защото Разпети петък е свят ден, в който хората трябва да се подготвят духовно за един от най-големите християнски празници – Възкресение Христово (Великден).
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OKF7g5XD5iU[/youtube]
бла бла бла....бла бла бла...три дни пили и се веселили,всички заживяли весело и щастливо до края на дните си...
Липсва ми kristo той цитира най-яките глупости...![]()
Да убедиш фанатик ,че няма Бог е все едно да докажеш съществуването му на Учен Биолог...
За мен Бог е бил необходимост измислена от хората ,чето време да си отиде е дошло ,а нещата вървят в тази насока .
War is tool ,with this tool the powerful people manage their plans for the new world. World of mass slavery ,world of mind control. If you haven't realise it yet- you are part of that enslaved humanity too.
Именно,но проблема е там,че тези фанатици,са така яко манипулирани,че едва ли не си мислят,че света се върти заради тях...Да убедиш фанатик ,че няма Бог е все едно да докажеш съществуването му на Учен Биолог...
За мен Бог е бил необходимост измислена от хората ,чето време да си отиде е дошло ,а нещата вървят в тази насока .
Батка,случвало ли ти се е нещо гадно?Нещо от което отиваш към гроба или болници.Самите лекари ти казват,че няма оправия,хората,познатите съжаляват те и си мислят,че вече си плазмодий и няма да си същия.Първоначално написано от Kman
Ти им казваш/показваш да вървят майната им.И тогава пич всеки ден правиш каквото си искаш и вярваш,че всичко ще се оправи.Минава време и всичко се оправя.Преживях нещо такова молих се дори,бях безсилен в един момент и тогава се надигнах и повярвах.Опитах да стана по-добър(тук мисля,че се провалих и станах дори по-лош).
Сега съм много по-силен от повечето хора,страхувам се от НЕГО обаче,този пред който не успявам да си изпълня обещанията.
Вие може да казвате,че няма БОГ,но има и рано или късно ТОЙ ще ни съди...
Ако днес си нещастен не планувай щастието за утре,а направи нещо и се изкефи днес
Така като спомена случвало ми се е...не точно безнадеждност но замалко да ослепея.И не Бог ме спаси а един лекар в Антверпен Белгия...все още съм полусляп с едното око ама от алтернативата ме спаси един лекар не Бог...Първоначално написано от vamp
Много пъти...и точно тези моменти ми калиха характера.Батка,случвало ли ти се е нещо гадно?Нещо от което отиваш към гроба или болници.Самите лекари ти казват,че няма оправия,хората,познатите съжаляват те и си мислят,че вече си плазмодий и няма да си същия.
"Това което не ме убива,ме прави по-силен",казал го е Ницше!
Обикалял съм болници с часове и съм обикалял десетки болнични кабнети,бил съм мачкан психически,агонизирал съм от болка не един път,но стисках зъби и това ме направи по силен психически.
Така ,а ако Бог е толкова добър ,тогава защо позволява на поклонниците му да се случват такива работи ? И защо оставя много от тях да умрат ? Нима това е добро ?Нима е справедливо той да даде една "жертва" в замяна на милиарди ?Много ми е смешно ,като кажат :"Исус се жертва за нас" ,ако Исус наистина е бил Бог ,тогава той е безсмъртен ,което прави "жертвата" никаква ,това е все едно аз да не мога да умра и да скоча от някъде ,смисъл никакъв. Ако човек е направен по образа на Бог ,той просто няма как да бъде добър . (Нищо ,че принципно няма такъв)Първоначално написано от vamp
ПП
В живота ми са се случвали и продължават да се случват много гадости ,преди вярвах в тази идиократична мизерия наречена Бог и познайте какво-ДА отговора е нищо ,тогава в един прекрасен ден разбрах ,че няма Бог ,че човек е сам. Ако не бях го осъзнал сега щях да съм няколко метра под Земята ,така че малките "странни" неща в живота са си просто случайност ,а не Бог.
War is tool ,with this tool the powerful people manage their plans for the new world. World of mass slavery ,world of mind control. If you haven't realise it yet- you are part of that enslaved humanity too.