- Форум
- По малко от всичко
- Бъдещи мами :)
- Боли ли при естествено раждане?
не съм го измислил аз...Първоначално написано от Wrathchild
Но в продължение на много години бебетата се раждат така и досега не съм чула дете да е умряло, защото му е сразяна веднага пъпната връв...
Не, просто е станало нормално децата днес да са болни, с "нормални" неща, като алергии, астма, бронхити и т.н.Първоначално написано от Biskfitka
Не е казано, че ще умре, но когато се роди новороденото взима кислород от плацентата (дробовете му още не работят пълноценно). И режейки пъпната връв, лишаваме мозъка му от кислород. Така може да се увреди важен център, което ще се разбере чак след години, когато прояви трудности с говора, ходенето, трудна концентрация, заекване и какво ли не. Ще му хрумне ли някой да го свърже с пъпната връв? Не.
Първоначално написано от 3gpaBk0
Това не е свързано с пъпната връв, нито с верникс казеоза![]()
Научете се като спорите за нещо поне да се позаинтересовате дали сте прави... Проучете си факторите...
Това, че майката държи да води нездравословен живот е лошо за здравето на детето. Акушерката/лекарят не може да ходи след жената и да я пази от пороците с които тя не може да се справи...
За пъпната връв по мои наблюдения знам, че след като се роди бебето се дави, и със и без пъпната връв, поема въздух през устата.
Важно е педиатъра да прочисти трахеята му незабавно, защото ще се задуши. А това не може да стане на корема на майката, само и само да не се реже връвта веднага...
А за мозъка и кислорода... именно за това се стимулира детето само да започне да диша, със белите си дробове, а не с артериите от пъпната връв. Няколко минути без да е вдишало детето може да са фатални, и ако не фатални - много увреждащи мозъка.
За това е важно бебето да проплаче веднага.
След това бебето се слага за час-два в кислородна палатка.
^Вярно ли е, че биете бебетата, за да прореват?![]()
Да...тупва се по дупето и се предизвиква вдишване.Първоначално написано от amk933
Също така енергично се разтриват гърдичките му
A защо трябва да се лишава бебето от тази ценна кръв в най-критичните моменти?Първоначално написано от sexita
Защото бебето се задушава, ако не се аспирира навреме???![]()
Но както и да е...
Лошото е, че наистина може да се промие мозъка на една бременна, без да се замисли над собствената си безопасност и да реши да ражда в къщи, без квалифициран специалист.
Да, едно време са раждали в къщи, по плевните, нивите... А каква е била смъртността при родилките? Някой знае ли, че когато ражда жената е с единия крак в гроба?
В археологически статии съм чела, че при нормално развитие на дадено селище (т.е. без войни, нашествия) най-голяма е била смъртността при децата и жени в детеродна възраст... Точно заради усложнения при раждане.
Освен това, дори и тогава е имало "баби" - опитни жени, помагащи при раждането. Не туку-така са ги почитали на Бабин ден...
Представи си бебето в последният момент да се врътне леко на страни от родилния канал... То в болницата се ражда със зор и едва едва се кърпят пораженията, какво ли ще става в къщи? Да ни ходят бавно после... Айде моля ти се...
![]()
Новородено, което не диша, може да бъде върнато към живота, ако не му е прерязана пъпната връв - щом сърцето забие отново, кръвният поток продължава да тече по връвта.Първоначално написано от sexita
Бебето, получило необходимата кръв от плацентата, има по-здрава имунна система, по-рядко ще боледува от настинки, възпаления и т.н. Ранното прерязване води до анемия и други смущения, които обикновено проличават в по-късна възраст. Засягат се белите дробове, защото при липса на кръв се абсорбира водата от белите дробове, която е богата на кислород.
Допълних горе... а и плацентата се изражда след раждането
Много интересно, наистина, ако бебето тръгне с главата напред... и НЯМА специалист наоколо.
"... И знай, че само глупакът повтаря старите грешки, надявайки се на нов резултат!"
~
When I see you, you make me lose all control
Like a fire, burning deep in my soul!
Всички бебета се раждат с главата напред... лошо е ако тръгне с краката или с друга част...
Eто най-често срещаните положения на фетуса. Трите на долния ред са почти невъзможни за нормално раждане и налагат назначение на секцио. За това се гинекологът предварително трябва да е определил положението на бебето.
![]()
Уф бе, вие защо ме гледате какви глупости пиша, та се излагам![]()
С дупето напред исках да кажа...
"... И знай, че само глупакът повтаря старите грешки, надявайки се на нов резултат!"
~
When I see you, you make me lose all control
Like a fire, burning deep in my soul!
ох май въпроса ми е доста глупав, но нали всее пак сме тук да питаме таа.. тея шевове за които споменахте след това къде точно се правят![]()
Просто аз
Където е разкъсано се зашива... може да са вътрешни и външни. Зависи от мамата![]()
Вероятно е неприятно, но се прави анестезия по мои наблюдения![]()
Мен опеделено ме е страх да раждам по естествен път. На много неща съм се наслушала, пък и тук кви страшни работи пишетеЧовек, ако не знае нищо, би решил от написаното, че едва ли не е чудо да родиш здраво бебенце
Иначе имам малък въпрос. Значи, ако майката и бащата са млади, майката никога не е пила и пушила, и по време на бремеността не е вдишвала цигарен дим и т.н., всичко си е било ок, а мъжа й пие и пуши от малък, смисъл 5-6 клас и си пийва често, много голям ли е процента да се роди недъгаво бебе? Или преди да се забременява, ще трябва да се мине някакво лечение?
Мерси, предварително.
^Това са вероятности, никой не знае. Има жени, които не спират да пушат през цялата си бременност или да пият вино, да кажем (то от грозде какво може да се случи на бебето...) и пак раждат здрави бебета.
Първоначално написано от BadEmotion
По скоро това може да доведе до импотентност на бащата. Сперматозоидите му да не са годни за оплождане. Но в редки случаи.
Много е странно всичко..Мен ме е страх от естественото раждане,но пък ако мога бих родила нормално ,когато ще ставам майка.Имам въпрос:
Каква е точна болката и къде ? в областта на кръста,корема или по влагалището и матката? Силна ли е ?
все пак почти всеки ден се раждат здрави бебенца....явно се търпи..ама трудно.
Самите контракции се проявяват няколко дни преди раждането, но са леки. Понякога всичко започва с тъпа болка/ лек натиск ниско долу в корема, „дърпане” в областта на кръста (усещането много напомня за началото на менструация). Може да е дни или седмица-две преди появата на истинските контракции.
Когато се засилят и зачестят раждането вече започва. Шийката на матката се разширява. Докато достигне 10-те сантиметро разкритие степента на болка по време на контракциите и общият дискомфорт варират постоянно. Силата на болката зависи от доста неща: позицията на бебето, сантиметрите разкритие, твоят индивидуален праг на болка, колко часа вече продължава раждането. Освен всички тези фактори обаче, огромно значение има и психологическото ти състояние, както и начинът, по който реагираш на случващото се.
Контракциите са с продължителност 40 до 60 секунди и са на равни интервали от 3-4 минути (с напредване на раждането тези интервали стават все по-кратки). Болезнено е, няма спор. Но болката си има основателна причина – заедно с нея се отделят и хормоните, които ускоряват и подпомагат появата на бебето.
Разказите на раждали жени много често звучат горе-долу така: „боли ужасно, но не мога да опиша точно как“.
От личен опит и от разговори с мои близки се събраха следните описания: „в сравнение с бъбречната ми криза контракциите ми се сториха направо песен“; „болката беше изгаряща“, „опитай да изтласкаш нещо като диня от тялото си“... ...
За много родилки усещането е като вълна от болка, която те залива цялата и нараства дотам, че сякаш не би издържала и секунда повече... В този момент внезапно стихва и разполагаш с няколко минутки, за да си поемеш дъх. Използвай времето между контракциите, за да дишаш дълбоко и да си почиваш. Всички се страхуваме от болката – но ти опитай да не се поддаваш на страха си. Страхът и стресът повдигат нивото на хормона адреналин, което може да доведе до забавяне на раждането, да усложни процеса и дори да засили болката.
В случай, че не се справяш добре - обезболяващите медикаменти са винаги на разположение. Провери предварително какви възможности имаш за обезболяване по време на раждането, обсъди ги с твоя лекар.
Емоционално: В най-тежката фаза на контракциите може да се сблъскаш с други неприятни изживявания (повръщане или дори изхождане по малка/голяма нужда). Не се шокирай – в този момент не си в състояние да овладееш тялото си. Няма от какво да се срамуваш или да се чувстваш неудобно от присъстващите лекари и акушерки (за тях няма тайни, свързани с раждането.
Съвет: Както и да тръгнат нещата, остави си отворена вратичка - не бъди обсебена от идеята, че ще родиш по точно определен начин! Може да се наложи секцио по спешност или да установиш, че не издържаш повече на болката...
Добре дошло, бебче!
Поздравления – пълно разкритие! Издържа дотук, но те чака още работа
Започват напъните и добрата новина е, че според повечето родилки болката изчезва, остава само чувството за напрежение и усилието да подпомогнеш появата на бебето.
Физически усещания: Възможно е да усещаш силно разпъване, парене поради натиска на главичката върху вагината и перинеума. Чувство сякаш ти се ходи по голяма нужда. Напъните може да са само 2-3 и мъничето „да изскочи като тапа“ или пък да се наложи да напъваш час или повече. В тази фаза лекарите много силно разчитат на твоята помощ, така че ще трябва да се мобилизираш изцяло въпреки умората и изтощението.
Емоционално: Дели те толкова малко от най-невероятното усещане на този свят: да прегърнеш рожбата си за първи път! Природата се е погрижила да компенсира всичко, през което си преминала до този момент. Колкото и изтощена да се чувстваш в мига, в който гушнеш бебчето, в тялото ти се отделя хормонът ендорфин – най-могъщото природно „болкоуспокояващо“. Малък трик, с чиято помощ преди да е изтекла годината може и да пожелаеш още едно такова прекрасно малко същество.
На финала
В последната фаза е т.нар израждане на плацентата. Ще последват няколко напъна – слаби и безболезнени, с чиято помощ в рамките на 5 – 10 минути всичко ще е приключило.
Физически ти си изтощена и изчерпана, но емоционално си на върха – никога не си вярвала, че можеш да обичаш нещо толкова силно и да усещаш подобно щастие! Първата прегръдка с твоята рожба, усмивките и сълзите, с които я посрещаш, ще останат завинаги най-незабравимото преживяване в твоя живот.
Раждането е...
... като да видиш звездички посред бял ден
... като нажежено гюле, което минава през теб
... сякаш опитваш да изтласкаш диня от тялото си
... леко като песен (в сравнение с други неща
... лесно като фасулска работа
... сякаш те залива кипяща вода
http://www.moetodete.bg/bremennost/p3_1452_0.html
Аз не съм минала по този път, но не е лесно. И все пак има жени които по-леко приемат болката, други които изживяват много болезнено всичко. И въпреки всичко нито аз, нито ти можеш да знаеш как ще го изживеем...
Аз бих родила нормално![]()