.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 3 от общо 3

Бел-помощ 8ми клас

Здравейте трябва ми помощ по Български език имам следното упражнение : Образувайте по две изречения със следните думи.Едното съставете така,че "НЕ" да се пише слято,а другото - така,че "НЕ" да се пише разделно от думата :
    Видим
    Разговаваряйки
    Обичащ
    Щастие
    Ходел
    Мирен
    Завършил
    Веднъж
    Гласно
    Напразно
    Виждащ
    Свяст
    Приятел и
    Желаел

Просто не ми идват никакви идеи,а пък и хич не ме бива в Българския,моля ви помогнете ми

Редактирано от ProstoAz
    1 точка от правилника!
    - Винаги давай на света и на хората около теб най-доброто,което можеш и имаш..въпреки всичко!

Град
    София
    Невидимата заплаха е най-опасна. / Жената остава не видяна от приятелят и.
    Събеседникът се оказа много неразговорлив. / Пешо не разговаря с нито един от преподавателите.
    Гергана е много необичлива жена. / Съществува идеята да се каже не на любовта.
    Работникът беше много нещастен. / Щастието не е най-важното нещо на света.
    С ходел не ми го побира съзнаието как трябва да стане.
    Детето е много немирно. / Северна Корея с последните си действия каза не на мира.
    Работникът си тръгна, незавършил работата си. / Няма как да стане.
    Неведнъж той беше влизал в затвора. / Няма как.
    Той винаги беше негласна личност. / Гласността не беше едно от нещата което гражданите имаха право.
    Ненапразно Левски си даде живота. / Няма как да стане.
    Той изпадна в несвясст. / Бойко не е най-свестната личност.
    Неприведените във вид войници бяха наказани. /
    [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OKF7g5XD5iU[/youtube]

Kalashnik, "невидяна" се пише заедно. "Приятеля", а не "приятелят", защото той не извършва действието.

sweet_f_pz, могат ли да се променят формите на думите? Виждам съществителни, прилагателни, деепричастия и т.н. Може би неслучайно са сложени?

Правилното изписване на дадените думите е:

Невидим
    Не разговаваряйки
    Небичащ
    Нещастие
    Не ходел
    Немирен
    Незавършил
    Неведнъж
    Негласно
    Ненапразно
    Невиждащ
    Несвяст
    Неприятел и
    Не желаел

Както забелязваш глаголите и деепричастията се пишат отделно от частицата "не". При тях НЯМА вариант да се пишат слято!

Как обаче да направиш изречение със дадените думи (без глаголите и деепричастията, за тях се изяснихме), като частичката "не" да се пише отделно?

В такъв случай единственото, което ти позволява българският език, е да използваш конструкцията "НЕ ..., а ..."
    И сега ще ти дам пример:

НЕ щастието доминираше в живота на селяните, а нерадостната участ, породена от бедността и болестите, които често поразяваха хората.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си