2. КАКВО СКРИТО ИСКАМ ДА ВИДЯ ?
( есе )
В съзнанието си човек притежава неоспоримото доказателство, което го разграничава от всички останали живи същества, като то е именно способността му да различава възможното от невъзможното и реалното от нереалното .Но колкото и нелогично да звучи,така също в природата на човека е заложено желанието да търси и следва порива на съзнанието, да се стреми към непостижимото.
Ако човек имаше възможността да види скритото, нямаше ли да се стреми именно към това, което е на пръв поглед невъзможно? Да вижда в душите, чувствата и мислите на хората. А защо не и през времето и пространството ? Може би не съм права, но това е моето мнение.
Според мен това е нещото, което би искал всеки от нас-да разгадае тайните на другия и да може поне за един кратък миг да разбере неговите чувства и душевни терзания.Това е така, защото всички постъпки на човека се определят от неговата душевност и характер, и ако успеем да надникнем в неговите чувства и мечти, то това вече значи, че сме успели да разберем човека срещу нас.
Но ако човек е надарен да вижда невидимото за другите, би ли се задоволил само с тайните на човека? Не би ли устремил поглед и към тайните на света отвъд времето и пространството, където се пресичат минало, настояще и бъдеще, за да погледне с други очи на своите правилни и неправилни постъпки, да ги разбере и може би да се поучи от тях?
Въпреки всичко човек дори и с просто око може да види скритото, стига да превъзмогне предразсъдъците си и да погледне света под друг ъгъл.Ако пренебрегнем материалното, лесно ще видим моралното, ако спрем да търсим външната, лесно ще стигнем до скритата вътрешна красота.За жалост обаче човек предпочита да търси скритото във времето и пространството, отколкото да загърби предразсъдъците си и да види скритото отвъд светското с т чителни неща в живота,като външността например, за да прозре в душата на човека до него.
Това е моето мнение.Човек търси с поглед скритото във възможното и невъзможното, в постижимото и непостижимото, но истински ще може да види света единствено с погледа на човек, загърбил предразсъдъците си.
15.09.09-денят на най-голямата грешка в живота ми