- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Анархизма
Да погледнем тая идеология.Аз съм против нея, защото ако има анархизъм... ще е пълна манджа с грозде.
Сещам се за един конкретен случай.Съквартиранта ми, добро момче, политически неориентиран (ама хич!) бе споменавал, че би било добре, ако по света настъпи анархия.Тогава нямало да има полиция, военни, войни и прочие.Оборих го набързо с довода, че ако има анархия, тогава всеки може да извършва престъпления когато и както пожелае, или иначе казано-всеки трябва да е барикадиран в бункер, защото когато излезе на улицата на когото му се иска може да го застреля.
Още един конкретен пример!!!
Снощи, по телевизията даваха за Сомалия и пиратите, грабещи кораби.Ето ви анархия в действителност!В Сомалия положението е странно.Там има три самообявили се... де да знам... територии.Сомалия уж има президент, но той пък няма армия.За полиция, не знам, сигурно и такова няма, въпреки, че нищо не му пречи да набира банди от доброволци.В Сомалия има много селища, населени от пирати, има си и пиратски пристанища.Пиратите обират кораби и така се препитават ни най-малко зле.Никой не може да ги спре, точно защото явно няма закони или няма изпълнителна власт.Един вид, като едно време-много независими полиси, само че принадлежащи на бандити.
Анархия![]()
Пишете грамотно, на кирилица!
Пийте си млякото редовно!
Слушайте мама и тате!
Аз не съм анархист, но смятам че има добри неща и в тази идеология.
Ако задълбаем по-дълбоко в този въпрос изникват доста интересни неща.
Поначало човешкият вид е успял да надделее в ''анархията'' или ''джунглата'' чрез умствените си възможности.Във времената когато все още сме били ловци номади са оцелявали само най-силните, инициативните и умните.''Паплачта'' на тогавашното общество, ако може да се нарече така не е имала шанс да оцелее.Разбира се извървели сме доста път от тогава и сме станали доста по-цивилизовани и толерантни към другите индивиди и ако премахнем всички закони и органи на реда при сегашното ни мислене е много вероятно да се превърнем в обществото което си дал като пример, а именно свят конролиран от бандити и разбойници.
Но мисълта ми беше друга - противно на чуждото мнение аз до известна степен харесвам анархията която цари в България, именно защото ако си умен, инициативен ще успееш независимо какво те обгражда, а за разлика от теб мрънкачите и мързеливците няма да го направят, просто защото немогат да се справят с липсата на ред.Също така смятам че трудностите при прилагането на законите у нас ни правят доста по-свободни от западноевропейците и въпреки това не падаме на нивото на Сомалия.В един вид ''златна среда'' сме - не живеем в pоботизираното западно общество, но не сме и тероризирани от въоръжени бандити.
Защото неможете да отречете, че на запад от България има една доста странна свобода, която е на път да бъде прокарана и тук.
Абсолютната анархия е наистина малоумна и противоречаща си идеология...
Анархо-комузма е доста хубав обаче![]()
Анархизма е пълна помия, по-вреден е дори от комунизма. Идеологията на хора, които искат да ни върнат в родово-общинния строй в който благата се разпределят както племенния съвет прецени на кой колко да даде. Примерно аз преценявам, че комшията не струва и ми пречи, съответно за него най-малко. Съответно имам право да ида и да му взема имуществото щото всичко е общо и ако изобщо някои има право на собствено имущество. Също така имам право сам да правораздавам- преценявам пак, че еди кой си ми е враг и мога да ида да го стрелна ей така между другото и тъй като в анархията всеки сам за себе си е закона и съда, отсъждам, че съм прав и никой не може да ми каже нищо...
А анархо-комунизма е еднакво зле, също е основан на анархията. Само че допълнено с живот в комуни(все едно сме някакви наркомани), с две думи и нещо като гета като при циганите...
За готините технологични комуни имам предвид :> Зайтгайст и т.н.Първоначално написано от kristo
mitternacht той съквартирантати май е по-наясно от теб.Ти си тоя,който не е наясно.
Ако главата ти не може да проумее какво е анархия,тогава прочети какво е пряка демокрация.Същото е.
Умолява се инферн-две-нули да обясни точно защо няма да стане същото като в Сомалия и защо ако наистина има пълна анархия хората няма да се разделят на по градове или махали и защо няма да се случи ситуацията, която Джинглъс даде за пример.
"...След тфа някой бие тебе и ти го зима"А после ти отиваш до тях и му пръскаш главата с незаконно притежавания си пистолет, защото ти е откраднал компа, който ти си си гепил първи.И си връщаш компа.Хепи енд.Плюс, че се окупираш яко, да не първата жертва да дойде да си го поиска с банда приятели.
Слушайте мама и тате!
Това е хаос, за което говорите бе, Анархизъм е да правиш каквото искаш без да пречиш на останалите, което пък е невъзможно, така че си остава химера.
Diam0nD, зачеркването на държавата не означава зачеркване на историята![]()
We won't take any shit and we're not about to leave
Just cause you don't like who and what we want to be
Who are you to say what's wrong what's right
If it's what it takes, we're ready to fight!
При Османското робство имаме заместването на една държавност с друга, няма адектватен пример за тотално премахване на държавата в смисъла на Анархизма или поне аз не се сещам.
Поправка - хляб в магазина няма да има, щото на хорат не им се работи, а трябва да си го откраднеш и негоПървоначално написано от Jingles
![]()
дам, фактически всяка идеология има някакви уж добри идеи в себе си, които обаче на практика...силно издишат. хюмън нейчър, какво да правиш.Първоначално написано от RichKidsOnLSD
"И знам, че през каквото и да те накара да преминеш, каквото и да ти донесе съдбата, ще се справиш. Защото си личност. Защото духът ти е най-силният, въпреки и някога печален, който някога съм усещала."
не си блъскайте главите с глупости моля ви
gotina zabavna igri4ka http://clone366.mybrute.com
Любимия ми тенисист VIVA LA MARAT SAFIN !!!!
www.youtube.com/watch?v=lEPeY3q_yUc
www.youtube.com/watch?v=ihKijUzqGs8
www.youtube.com/watch?v=ta78Ugd1gLY
www.youtube.com/watch?v=XrlpJpKb0Do
Ей, това е голям въпрос!!!
От къде ще се намери хляб за ядене?Че той, хляба, си се прави късно вечер, разнася се из страната... а кой по собствена воля към 11 часа вечерта вместо на дискотека ще изкарва горещия хляб да изстине, а пък към 4-5 сутринта ще тръгне да го разнася.
Логическото следствие е да се обяви война на съседната държава, та да може да се оберат хранителните и магазини.ХЪм.. ама кой пък ще иска и да тръгне да си рискува живота.
Хъм.... Анархията наистина е тотална простотия.
Организация и инфраструктура му е майката!
Слушайте мама и тате!
^ тъпчо, само държава може да обяви война на друга държава... освен това не виждам как може да имаме Анархия само на границата на определена местност, ако Анархията съществува тя би била повсеместна>няма да има съседна държава.
Този, който е притиснат от обстоятелствата, сега някой да не ги кара тези хора насила?а кой по собствена воля към 11 часа вечерта вместо на дискотека ще изкарва горещия хляб да изстине, а пък към 4-5 сутринта ще тръгне да го разнася.
Добре, нека перифразирам.Групички от терористи ще извършват грабежи и актове на насилие на територията на добре-устроена чужда държава и ще бъдат избивани на място от органите на реда на тази държава.Също така бърлогите им ще бъдат бомбандирани.Първоначално написано от RichKidsOnLSD
Ъ?Че ти можеш ли да правиш хляб?По-точно владееш абсолютно всички услуги на една добре развита инфраструктура?Браво бе!Щото при анархия не знам кой ще ти помогне.
Ами да!Не знаеш ли!Точно така е сега!
Не работиш?Няма заплата.
Няма заплата-няма храна, дрехи и т.н.
Е, може и като циганята в гетата, на тях заплата не им трябва.
В Анархията няма никаква логика и тя е нещо фантастично и утопично.
хахахаха "тъпчо" хахаха
пич, бъркаш, не само държава може да обяви война.... примерно... Хизбула, Обединена юдея....
при държавата само има официални муцуни и подписчета.
Слушайте мама и тате!
При анархията има свободен обмен на стоки, не ти трябва заплата, трябва ти да произвеждаш нещо - стока, услуга, суровина...
Не знам за какво ми перифразираш... но по твоята логика в момента имаме Анархия в някои страни от Африка, а това не е така. И не казвам, че аз мога да правя хляб, а че хората, които в момента правят хляб са същите, които биха правили хляба и в един анархичен свят.
Това в Израел не е война в пълния смисъл на думата и изпозлаването на 'война' е некоректно![]()
Защо използвате "анархия" тогава, ползвайте далеч по-хубавото име- "разменна търговия".Зае*аване на всички пари.Първоначално написано от RichKidsOnLSD
Точно анархия си има, а анархията е липса на правила, закони, отговорност.Но не онази, както се изразих, утопична анархия, а това което в крайна сметка се получава.Както в СССР е нямало комунизъм, какъвто трябва да е по книжките и мокрите сънища на... разните там червени.
Говорех за времето преди създаването на Израел) А в момента там... е доста... шарено положение.
Слушайте мама и тате!
Разменната търговия е само част от Анархията.
И пак ти казвам, че онова е хаос и закон на джунглата, което по-скоро клони към някакъв първичен тоталитаризъм на най-силния. За да има Анархия трябва да има саморегулиране, сам си избираш авторитетите, те не са ти наложени чрез някаква система, ключово също така е да не пречиш на останалите да бъдат щастливи.
Абсолюно невъзможно е - да, но е красиво, а ти обясняваш как е лайно.
За СССР никой не спори![]()
Е и?Някъде да съм казал друго?Ако няма норми на поведение, никакви, нали знаеш какво би било?Първоначално написано от Raybeez
Слушайте мама и тате!
Да го кажем така:Първоначално написано от RichKidsOnLSD
Липса на някаква управленческа класа, а всичко се оставя в ръцете на дадения човек, които има съвършени морални норми и ги спазва... и ако всички хора ги имат тия норми, всички са добри, не крадат, не убиват, не насилват, и ако има разменна търговия и взаимно уважение, ако всеки помага на другия, всички се обичат-да това би било красиво.Не споря
Значи това е идилията на анархиста?Ами няма лошо.Единственото тъжно е, че е абсолютно невъзможно.Като идея е красиво.
Джон Ленън-Имеджин.
Слушайте мама и тате!
Ами идеално би било, това което явно се има предвид, но е невъзможно.Точно това е лошото.Аз ви казвам, какво би било наяве.Вие казвате, какво би било имагинерно, ако абсолютно всички са с перфектно поведение и характер.Първоначално написано от Raybeez
Слушайте мама и тате!
Добре.Щом ви е страх от думата анархия,разгледайте "пряка демокрация".
По света има анархия.Пример за това е Сомалия,макар че е много бедна се развива към по-добре,отколкото когато е била под диктатура.Друг пример е Швейцария.Там не е абсолютна анархия,защото има някаква власт.Там е "пряка демокрация".Потърсете и за "Християния".Да видите възможна ли е анархията.
Каква теза да ти развивам.Там си е пряка демокрация(не абсолютна,както е било в древна Елада),но е пряка демокрация.Всяка година се првят по 4 референдума.Държавата е разделената на федерации,всяка от която си има собствени закони.Там се доближават до абсолютната "пряка демокрация".По-демократична държава в момента от нея няма.
Прочети обаче за другите две неща,които написах.