- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Анархизма
Никой не е казал,че ще ви премахва.Това ни различава от всички други идеологии.Преди всичко сме хора и никоя няма право да нарушава личната свобода на друг човек,за разлика от вас бол-гарийци,които искате избиването на всички не арийци.Нищо,че самите ние не сме арийци,а славяни и Хитлер е мразел и тях.Но важно е да живеете с илюзиите.
Пак казвам,че ние не искаме хаос и разруха,а максимална свобода.
А ти ми кажи какво искаш - диктатура ли?
Аз никога не съм казал, че искам избиването на неарийците, няма и да го кажа. Самото понятие арийци в най-общ смисъл означава индоевропейци, тоест иранци, германци, славяни, балти и т. н. общо, това го твърди и един от най-големите расолози на Третия Райх Ханс Гюнтер. Това за "избиването" на славяните от арийците е комунистическа измишльотина, няма нито един документ, който да свидетелства подобни планове на нацистите. А нас Хитлер изобщо не ни е смятал за славяни, а точно за индо-иранци(арийци в класическия мисъл на думата), което е друг въпрос.
А иначе каква форма на управление искам аз- национална демокрация в най-общия смисъл на думата. Тоест патриотизъм плюс демокрация, силна държава плюс зачитане на правата на всички спазващи законите граждани без значение на произхода им, класовата им принадлежност, религията им, политическите им пристрастия, с две думи възрожденския български национализъм на революционерите ни.
Анархизма е малоумна идея. По начало хората не са равни и еднакви,а имат различни дарби и умения и е по нормално в една справедлива среда даровитите да са по успели-това е природа естествен подбор.
Човека е биологичен вид той част от природата и нищо от нея не ни е чуждо.
Второ анархистите искат връщането на обществото назад. Не можеш да очакваш, че едната комуна която примерно произвежда нефт няма да стана по силна от другите .В даден момент другите ще се присъединят дали доброволно дали със сила към нея и пак се връщаме към ДЪРЖАВАТА!
ДЪРЖАВАТА е финалният етап от развитието на обществото,всичко друго е утопия.
Чрез еволюцията сме стигнали до държавато,но тя да ни помага.Нещо държавата ни да ни помага.Затова ли събират пари наляво и на надясно за помощи за деца.Питам къде е държавата.Няма я.Но данъците да се взимат могат.4 милиарда излишък къде отидоха.За какво ни е държавата,като можем сами да се управляваме.Ако не искате точно да се казва анархия,прочетете "ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ".Като пряка демокрация разгледайте нещата.
А и кристо,виж никой не иска да премахва историята ни.Аз обичам родината,гордея се,че съм българин и историята трябва да се помни,но не трябва да се изпада в крайни настроения,защото днешните обикновенни хора не са виновни за случилото се преди 150 години.
В момента държават,като институция е една машина,която заробва човек.
И никой не иска хората да равни,защото всеки се ражда различен.Искаме премахването на класите.Да няма бедни и богати,това е равенството.
Защото при капитализма започват да се очертават 2 класи - много богати и бедни.Средна класа няма.
Държавата ни в момента нищо не ни помага, понеже се управлява от боклуци, национални предатели, чужди подлоги. Имало е години, в които държавата ни е била такава, каквато трябва да бъде- силно социална, патриотична, следваща националния ни интерес и бореща се за добруването на българския народ, говоря за времето на Стефан Стамболов например, за Андрей Ляпчев и т. н. Тоест всичко е условно- ако държавниците ни не стават, и държавата ни не става, ако държавниците ни са качествени, и държавата ни е такава и тогава социалния ни статус е добър. Ако става въпрос по времето на Ляпчев именно е имало средна класа, полагали са се големи грижи за социалното като цяло.
През комунизма също има до известна степен нещо хубаво по отношение на социалната политика, но там всичко е обвързано с насилието, терора и забраната на свободата за човешката личност. Тогава социалната политика се е използвала, за да се властва по-лесно над народа, който да се подчинява и да служи на партията-"майка". Отделно, че всичко е било евтино, ама магазините са били празни, каква файда тогава? Просяци е нямало, неработещи също, но е имало концлагери и т. н., дълга тема.
Иначе щом говориш, че хората се раждат различни не можеш да искаш да няма по-богати и по-бедни точно защото всеки се ражда различно умен и различно способен. Едни, които са по-способни, успяват да постигнат повече, да натрупат повече богатство от други. Говоря ти по принцип, не в момента, когато се забогатява само с грабителство.
За какво ни е държавата,като можем сами да се управляваме.
Можеш ли да си представиш какво означава да оставиш циганите да се самоуправляват и какъв ефект ще има това за нас останалите- българите най-вече? Те така или иначе се самоуправляват до голяма степен в момента, не си плащат данъците, не бачкат, законите до голяма степен не важат за тях, а ако е анархия си представям как ще бъде, просто недей...
Държавата сме ние!Тя не е длъжна на теб! Каквато си я направим такава ще е като позволяваме на не който трябва да я управлява.
Държавата е основното средство за успеха,развитието и оцеляването на един народ.
Засега аз ще ти отговаря- държавата и гражданите трябва да са в равнопоставени договорни отношения помежду си и да си служат взаимно. Когато държавата служи на нас, и ние й служим както трябва, когато ние й служим- и тя ни служи. Говоря за една нормална държава, за държава като Швеция например, която защитава именно правата, целите и интересите на гражданите си, както и те нейните. Нещата са взаимно свързани, защото както Родолюбец много точно каза ние гражданите също сме държавата, не само политиците, полицията, армията и останалите институции.
А в момента това в България е жалко подобие на държава. На практика има такава, но тя е един разграден двор. Има закони, които тя не спазва, понеже защитава интересите на олигархията, а не на обикновения гражданин. При една нормална силна и законова държава такива неща не се получават.
Анархизмът, погледнат чисто философски, е най-идеалната политическа философия, тъй като предлага най-много лична свобода, равенство, анти-расизъм и подкрепя мира. Проблемът е, че е невъзможно да се постигне такава утопия, тъй като пълната свобода и равенството противоречат на човешката природа. Да, ние може да не искаме собствениците на големите корпорации, които държат в ръцете си съдбата на света, да ни управляват, но докато има парична система така ще бъде. Човечеството вече не знае как да живее извън паричната система и това ни прави зависими от властващите, тъй като те държат парите. Освен това повечето хора всъщност искат да бъдат управлявани, защото така им е по-лесно - да има друг, който да се грижи за реда и развоя в държавата, те просто да си бачкат и да оцеляват в обществото. Те не са готови да поемат отговорността да живеят в общество без правителство, което да ги контролира. Пък и нека си признаем - ако няма контрол, ако няма система, трудно ще се справим, тъй като доста голям процент от хората ще се възползват от пълната лична свобода за собствени облаги, а не за общото добро. Все пак твърде голяма част от човечеството са егоисти. Освен това, тъй като е в природата на човека да търси добър водач, все някой ще се възползва от това, за да добие някаква власт, и анархията отново ще изчезне, заместена от деспотизма.
We are not men
We are machines that take the breath of life away
We are not men
We are pathetic animals who kill to kill
We are not sane
We are colluding with the enemy is us
We are not sane
We are destroying things we are unfit to touch
Добре,щом не вярвате,че анархизмът е осъществим ето Ви примери:Чиапас,Християния. ма и други,но тия са основни.
Разберете,че ние не искаме хаос,беззаконие и тем подобни глупости.
Някой ни обвиняват с изрази като безродници,но напротив,точно обратното е.Ние обичаме родината си,но мразим държавата.Тя е тази,която тероризира хората.Аз съм горд,че съм българин,но това не значи,че трябва да убивам всеки,който не е такъв.
Чиапас и Християния са частни случаи и точно затова са осъществими, а и е невъзможно да съществуват без държавата(или поне в тоя вид)..
В глобален мащаб анархизма е неосъществим обаче, и няма и защо да е..
Вчера с един пирятел, който си пада по анархизма си говорихме по темата. Аз съм националист, но с него се разбираме, защото е доста свястно момче. И именно това обсъждахме. Че той също не е безродник, както и доста от анархистите не са. И всъщност искаме почти едно и също, ако всеки правилно разбере идеологията на анархизма и на национализма. Но има доста, ДОСТА, ДОСТА големи различия като анти-расизъм, равенство и прочее. А в национализма има расизъм, тъй като родолюбието и патриотизмът се градят на запазване на рода.Първоначално написано от infern00
И все пак, може да се постигне консенсус без боища, без кавги и прочее, ако обаче насреща си имаш разбрани хора. Ти ми се струваш именно от тях, ако повечето анархисти са като теб - няма да имаме проблеми в тая страна поне с вас. И може би дори заедно бихме се борили срещу престъпното правителство.
Парадоксално е. Български патриоти и националисти, а по аватарите червени знамена със свастики, по описанията немски цитати... Срамно е!
За съжаление много от вашите хора не смятат така.За тях сме лепилари,боклуци и тем подобни глупости,искащи хаос и безредие.Не е нужен расизъм за да живеем добре,не е нужно да се мразят хората заради тяхните вероизповедания или цвят на кожата.Това много от вашите не го разбират.Историята трябва да се помни и пази,но не е нужно да се мразят обикновенните хора ,само затова,че преди векове предците им са правили зверства.Те нямат нищо общо.Харесвами,че ти мислиш по друг начин.
Мммм, не, тук не сме на едно мнение, но нека не започваме темата, защото ще се стигне до безмислен спор... Знаеш, със сигурност си водил такива, както и аз.
А относно мнението на нашите хора за вас - то е донякъде оправдано.
А относно мнението на вашите хора за нас - то ОПРЕДЕЛЕНО е оправдано. ;D В повечето случаи. При нас нещата стоят така: националисти МНОГО рядко има, както и национал-социалисти. Повечето са такива утрепки, които развалят мнението на хората, че даже вече не ходя и с гола глава, метнах си кубинките и камуфлажите настрани. /и за непросветлените да поясня, че не съм скин, не съм и бил, а това, че съм ходил с гола глава, кубинки и камуфлажи НЕ ме прави скин, просто ми харесва военната униформа/ Защо ли? Защото ме е срам. Гледаш, че е националист, а пуши? Гледаш, че е националист, а пие? Гледаш, че е националист, а качва стълбите на Шипка пиян ?!
Бог да ни опази от този национализъм!
Та, малко да поговоря за вас. Не те знам ти кой си, що си, от къде си. Виждаш ми се също свястно момче, имаме различия в разбиранията си, но то е нормално. Обаче повечето във вашите среди са също толкова утрепани, колкото и в нашите. И тъй като знам, че винаги лошото се набива в очите, а доброто остава на заден план, не предприемам да говоря против вас напълно. Сигурен съм, че има наистина свестни души при вас. Лично познавам поне един такъв, виртуално ти ми се струваш също такъв. И така.
Пази историята, щом си го осъзнал, приятел! В днешни времена на пари, курвентии и простоти - САМО ТЯ НИ ОСТАВА!
Парадоксално е. Български патриоти и националисти, а по аватарите червени знамена със свастики, по описанията немски цитати... Срамно е!
Тая изкривена представа за национализма е насадена. Национализма няма нищо общо с шовинизъм и ксенофобия. Харесва ми идеята за национализма като "Чуждото не щеме, но и нашето си не даваме."
Този илюзия за нас се насажда именно от националистите.Те ни оплюват постоянно,като ни изкарват наркомани,боклуци и тем подобни,а това не е вярно.Изкривената представа за анархизма като банда лепилари, които правят каквото им скимне също е грешна, ама всички това виждат...
Това са нормални неща - да съдиш за една група хора, спрямо най-недостойните й членове...
Това течение Национал Анархизъм си е чиста проба фашизъм.Нищо общо с анархизма.Те са си расисти,ксенофоби и се имат за наследници на Хитлер.
Мнението за вас не го изкарваме ние, националистите, приятелю. Мнението за вас си го правите вие самите. Казах ти го - и в двете страни е пълно с боклуци, просто е нужно мално повече мозък, за да се досети човек, че не винаги това, което вижда е всичко.Затова ти казах, ако повечето са като теб, виждам си и грамотен, мнението нямаше да е такова! Както и ако повечето са като мен /не се самонадценявам и не си правя реклама/ - нямаше мнението за националистите да е, че са "нацита", "пропаднали пияници" и "боклуци". Примерно го казвам.
Затова винаги мисли с идеята, че не винаги виждаш всичко. Затова и не плюя по цялото движение на анархизма, имаме допирни точки. ОБаче има много смрад! Не отричай...
Видях какво струвате на 1 Май( не визирам теб).Не отричай,че не са нацита,групи като Комбат Адолф Хитлер,Кръв и Чест и тем подобни.
Че от къде да знам какво е ставало на първи май, аз нито бях там, нито и ще защитавам някого. Аз със социалисти и анархисти нямам какво да се карам и да деля. Аз съм националист, водя национал-социалистическа идея, която има доста близост до социалистическата /комунистическата, иначе съм анти-комунист/, така че не на мен тия.
А относно "видях какво струвате", нека аз да не ти разказвам случки, които съм преживял с някои момчета и някои от вашите момчета, където аз пък съм видял вие какво струвате. Ей затова ти казвам! - Не заключвай от един-два, три-пет, ако ще и десет случая. Защото все пак свястното се намира, макар и трудно и в тези среди.
Май в най-голяма степен споделям мнението на Cryptica по темата - относно красотата на идеята, пречките за осъществяването й и другите неща, които е написала.
Иначе, ако анархизмът е възможен, то според мен това ще е именно в отделни общности на хора, които наистина искат да живеят по този начин. Надникнах в Уикипедия за Християния и ми звучи чудесно.Но налагането на глобална анархия (поне в ХХІ век, знам ли, може след 200-300 години човечеството и човешкото мислене да се е развило в някаква коренно нова посока) ми се струва нереално и дори опасно. Именно защото едно 99,99% от хората не искат и не могат да живеят по такъв начин. Стигат злонамерените - потенциални крадци, измамници, ксенофоби и всякакви подобни, като добавим и принципно добронамерените хора, които обаче имат нужда от властта и това някой да се грижи за тях - и се вижда, че просто е невъзможен един такъв начин на живот да се наложи глобално. Най-малкото самото му налагане противоречи на това, което пишете - свобода на личността, свобода на избора и т.н. Ми има личности, дето не искат да бъдат съвсем свободни. Какво остава за тях?
Но - не виждам нищо лошо и опасно - напротив - в създаването на анархистки комуни. Това, че били безродници и вредяли са глупости - нека има и възможност за такъв начин на живот, извън държава. Ако не за всички, защо за тези, които наистина вярват в такъв живот, да не е въможен? От не многото, което ми се е случвало да прочета за анархизма, изпитвам уважение към стремежа на тези хора към свобода. И още повече, уважавам това, че идеята им е тази свобода да не пречи на другите - доколкото знам, основен принцип на анархията е пълна свобода, до момента, в който не започне да нарушава свободата на другите. Виждам, че във форума има анархисти, да ме поправят, ако греша.
Но пък унищожаването на държавата като цяло, глобалното налагане на безвластие - не, това вече не мисля, че е редно и според мен при подобна ситуация наистина би се стигнало до осъществяване на насилническите примери, дадени началото на темата. За да е истинска свободата, всеки човек трябва да е свободен да избере за себе си свобода от анархистки тип или свобода от държавен тип.
По-объркано май и аз не мога да си изкажа мислите, а.![]()
Segundus прав си,има анархисти.Харесва ми как мислиш и съм съгласен с някои твои виждания.Идеята за комуните и аз я харесвам,като на който му харесва ще влиза в нея и така ще се разраства.Ще е един вид алтернатива.Който му харесва държавата да си стои в нея,а който харесва комуналния живот в комуна.