Май в най-голяма степен споделям мнението на Cryptica по темата - относно красотата на идеята, пречките за осъществяването й и другите неща, които е написала.
Иначе, ако анархизмът е възможен, то според мен това ще е именно в отделни общности на хора, които наистина искат да живеят по този начин. Надникнах в Уикипедия за Християния и ми звучи чудесно. Но налагането на глобална анархия (поне в ХХІ век, знам ли, може след 200-300 години човечеството и човешкото мислене да се е развило в някаква коренно нова посока) ми се струва нереално и дори опасно. Именно защото едно 99,99% от хората не искат и не могат да живеят по такъв начин. Стигат злонамерените - потенциални крадци, измамници, ксенофоби и всякакви подобни, като добавим и принципно добронамерените хора, които обаче имат нужда от властта и това някой да се грижи за тях - и се вижда, че просто е невъзможен един такъв начин на живот да се наложи глобално. Най-малкото самото му налагане противоречи на това, което пишете - свобода на личността, свобода на избора и т.н. Ми има личности, дето не искат да бъдат съвсем свободни. Какво остава за тях?
Но - не виждам нищо лошо и опасно - напротив - в създаването на анархистки комуни. Това, че били безродници и вредяли са глупости - нека има и възможност за такъв начин на живот, извън държава. Ако не за всички, защо за тези, които наистина вярват в такъв живот, да не е въможен? От не многото, което ми се е случвало да прочета за анархизма, изпитвам уважение към стремежа на тези хора към свобода. И още повече, уважавам това, че идеята им е тази свобода да не пречи на другите - доколкото знам, основен принцип на анархията е пълна свобода, до момента, в който не започне да нарушава свободата на другите. Виждам, че във форума има анархисти, да ме поправят, ако греша.
Но пък унищожаването на държавата като цяло, глобалното налагане на безвластие - не, това вече не мисля, че е редно и според мен при подобна ситуация наистина би се стигнало до осъществяване на насилническите примери, дадени началото на темата. За да е истинска свободата, всеки човек трябва да е свободен да избере за себе си свобода от анархистки тип или свобода от държавен тип.
По-объркано май и аз не мога да си изкажа мислите, а.