- Форум
- По малко от всичко
- Тийн Учител - есета, теми, съчинения...
- Математика... Плс помощ!!!
Здравейте !![]()
Първо ,съжелявям, че ви занимавам с подобни неща,но наистина ми е изключително важно . Така че, който имо времето ,желанието и възможността да ми помогне моля нека го направи ,бих била изключително признателна. Става въпрос за задача по математика,както вероятно вече се досетихте,която е следната :
В равнобедрения триъгълник ABC (AC=BC) е вписана окръжност с радиус 3см ,която се допира до бедрата в точките P и Q.Разстоянието от върха C до най-близката точка на окръжността е 3см.Да се намери PQ.
Благодаря !
Редактирано от ProstoAz
1 точка от правилника!
Az sam na plaja,a ti kade si?
Az sam sama,a ti sam li si?
Az te obi4am,a ti obi4a6 li me?
Az se bazikam ,a ti varza li se?????
3см .. обяснение искаш ли?
mqy baby
обещавам вече няма да спамя и ще пиша на кирилица ..![]()
Дааа ...моля те !
Az sam na plaja,a ti kade si?
Az sam sama,a ti sam li si?
Az te obi4am,a ti obi4a6 li me?
Az se bazikam ,a ti varza li se?????
http://prikachi.com/files/794972X.jpg
Даден е триъгълник АВС (АВ=ВС)
Свързваме т.О(центъра на окръжността) с Р и Q .. Дадено е че СН е 3 см. но ОН е 3см защото е радиус .. => ОС е 6 см..но ОQ е 3 см защото е радиус също .. и се получава триъгълник OQC с ъгъл OCQ = 30градуса => ОQC e 90,a COQ =60 => OQV = 30 a VQC = 60 .. C e 60 градуса също .. и се получава PQС - равностранен .. и от там РQ е 6 А НЕ 3 .. извинявай моя грешка
mqy baby
обещавам вече няма да спамя и ще пиша на кирилица ..![]()
tfoitakuchka, извинявай, но това е невъзможно
Как доказа, че CP=CQ=PQ=6cm?
Съгласен съм, че трите страни са равни помежду си, но не мога да приема, че са по 6 сантиметра. PQ може да бъде 6 сантиметра само ако е диаметър на вписаната окръжност, а PQ видимо не е такъв, освен това, за да може триъгълникът PQO да съществува, трябва да е изпълнено условието OP+OQ>PQ, при PQ=6cm то не е изпълнено. Иначе съжденията за ъглите са верни, ще се опра на тях и ще довърша нататък:
Сещам се за два начина да намерим PQ(всъщност начина си е един и същ, само записан различно). melani не е посочилаи за кой клас е задачата и какъв материал трябва да се използва при решаването и, затова пиша каквото ми идва на ум в момента:
вариант 1) теорема на Питагор за VOP (или VOQ)
За триъгълник VOP
- ъгъл VPO=30 градуса
- ъгъл PVO=90 градуса
- отсечка OP=3cm => отсечка OV=1/2(OP)=1,5cm
=> отсечка PV=sqrt((OP^2)-(OV^2))=sqrt((3^2)-(1,5^2))=sqrt(9-2,25)=sqrt(6,75)=2,6 (приблизително, след закръгляне до първи знак след запетаята)
PQ=2*PV=2*2,6=5,2cm
(sqrt() е корен квадратен, съдържанието на скобите е под корена)
вариант 2) тригонометрия
За триъгълник VOP
- ъгъл VPO=30 градуса
- ъгъл PVO=90 градуса
- ъгъл VOP=60 градуса
- отсечка OP=3cm
=> отсечка PV=PO*cos(VPO) = PO*cos(30) = 3*sqrt(3)/2
но PV=VQ => PQ=2*3*sqrt(3)/2 = 3*sqrt(3) = 5,2cm (приблизително, след закръгляне до първи знак след запетаята)
Може да има и други алгоритми за решаването на задачата, на сънена глава това ми хрумна... Надявам се да свърши работа...
Сега нямам време да мисля, защото излизам за работа. Но, ако решението горе е вярно, АВС е равностраннен триъгълник.
Такъв е![]()
Докажи го. Защото аз тук не виждам доказателство, че е така. Първото решение няма смисъл, а второто директно взима ъглите от първото.Първоначално написано от blago84
tfoitakuchka се е справила с ъглите. Единствената и грешка е, че си е измислила дължината на CQ и CP. И не е доказвала че ABC е равностранен, защото това не ни интересува всъщност, в задачката се иска просто дължината на PQ. И би ли се обосновала, кое точно няма смисъл?
Иначе ето ти доказателство:
Разглеждаме триъгълник COQ
- отсечка CO = CH + r
- CH= 3 cm (по условие)
- r= 3 cm (по условие)
=> CO = 6 cm
- отсечка OQ = r
=> отсечка OQ = 3
- OQ е перпендикулярна на BC
=> ъгъл OQC = 90 градуса
От горнтие можем да си направим извода, че ъгъл OCQ е 30 градуса. (страната, лежаща срещу него е равна на 1/2 от хипотенузата в правоъгълния триъгълник COQ)
Като вземем предвид, че правата, на която лежат C и О е ъглополовяща на ъгъл ACB, то този ъгъл е равен на 2*ъгълOCQ = 2*30градуса = 60 градуса. Триъгълник ABC е равнобедрен по условие, а равнобедрен триъгълник на който някой от ъглите е 60 градуса е равностранен.
Приеми искрените ми извинения. Когато четях задачата, вече закъснявах за работа и съм пропуснала, че е дадена дължината на радиуса. Първото решение няма смисъл, има си правила как се описва задача. Още веднъж, съжалявам за заяждането.
ПП: Не ни интересува, че е равностранен, но първо трябва да се докаже, че ъглите са такива, а не просто да се напише.
sorry неразбирам от математика
I have super powers i just don't wanna show you.^^