.
Отговор в тема
Страница 2 от 3 ПървиПърви 123 ПоследнаПърви
Резултати от 26 до 50 от общо 54
    А на мен ми мина от бившия.. Няма да ти казвам колко време ми отне-няма да те стряскам...

Супер фен Аватара на ThisIsMe
    не че не можеш,по-точно не искаш.

Аз също приключих връзка преди 5 месеца и все още се сещам за момчето поне веднъй дневно Искам да ти кажа, че няма да го забравиш, докато не си намериш друг..Ако иксаш да го избиеш от глвата си, просто си харесай някого и започни да се занимаваш с него (да си пишете, да се виждате и т.н) така новото момче ще измести старото и новото момче ще ангажира умът ти

Голям фен Аватара на beb4yy
    Ей вие сте моето спасение благодаря а тва с унижаването ЧОВЕК напълни ми душата

Град
    40 Miles from the Sun
    Отрицателната частица НЕ

Кога отрицателната частица НЕ се пише отделно от думата, за която се отнася и кога – слято?

Отделяме внимание на този уместен въпрос, защото погрешното слято изписване на НЕ е често явление. В пресата и другите информационни издания такава грешка рядко се допуска, но почти всеки интернетен форум изобилства с “незнам”, “немога”, “неразбирам”. Среща се и отделянето на НЕ, когато трябва да се изпише слято, но общо взето тази грешка се допуска доста по-рядко.

Дори да е изписана неправилно слято или пък разделено отрицателната частица НЕ, общият контекст обикновено подсказва смисъла, който е искал да вложи авторът на написаното. Затова такива грешки не са фатални, но е по-добре да не се допускат. Не само защото показват пропуски в езиковата култура на пишещия, а преди всичко защото изморяват читателя, който трябва да гадае какво е искал да каже авторът на текста.

Основните случаи на употреба на отрицателната частица НЕ са четири.

1. Ако с НЕ се образува нова дума, в която основната част не съществува като самостоятелна лексикална единица, тогава НЕ се пише слято.

Казано по просто - ако махнем НЕ и остава безсмислица, НЕ се пише слято, например негодувам (няма годувам, затова думата се пише слято). Други такива думи са:
    небивалица, небрежен, неведение, неведом, невежа, невеста, невзрачен, невинен, невръстен, невъзмутим, негативен, неглижирам, негодяй, недей, незабавно, неизбежен, нелепо, немарлив, немотия, ненавиждам, непоколебим, неутрален, нехаен, нехранимайко,

2. Ако отрицателната частица НЕ се отнася за дума със сказуемна функция, тя се пише отделно от думата. Към този случай се отнасят глаголите и деепричастията.

С други думи, ако с НЕ искаме да посочим отрицание на действие, частицата се пише отделно от това действие. Примери:

Не знам колко е часът.
    Не мога да реша тази задача.
    Имаше задръстване и не успях да пристигна навреме.
    Не гледайки в краката си, детето се спъна и изтърва чантата.
    Учениците не разбрали урока и не написали домашните си работи.

3. Когато отрицателната частица НЕ се отнася до дума, която е съществително, прилагателно, наречие или определение, са възможни и двата случая – НЕ да се пише както слято, така и разделено. Зависи от смисъла, който искаме да вложим.

А) Ако искаме да изразим противоположното значение на думата, тогава НЕ се пише слято.

Б) Ако с НЕ искаме да посочим отрицание на смисъла на думата, но без да се позоваваме точно на нейното противоположно значение, тогава НЕ се пише отделно от думата.

Например:

Макар и некрасиво (А), лицето й е миловидно.
    Не красива (Б) жена търси, а умна.

Неведнъж (А) сме обсъждали този въпрос.
    Този ден се срещнахме не веднъж (Б), а три пъти.

Той е некадърен (А) да върши работата си.
    Искат не кадърен (Б) човек, а послушен.

Не пълнотата (Б) й е причина да не я одобрят, а неумението (А) да се облича подходящо.
    Непълнотата (А) на събраните доказателства ги прави неизползваеми (А) в съдебното производство.

Глобяват не явилите (Б) се навреме, а неявилите (А) се в определения час.

Учениците, неразбрали (А) урока, дошли с ненаписани (А) домашни работи.

Специално внимание трябва да се обърне на една група глаголи, които се образуват с представката НЕДО-, като недовиждам, недочувам, недоглеждам, недоспивам (си), недояждам (си), недоумявам. При тях представката НЕДО- е неделима, сричката НЕ е част от представката, а не е отрицателната частица НЕ. Образуваните по този начин думи имат самостоятелно значение.
    Същевременно съществуват сходни по звучене и буквен състав съчетания, в които НЕ е отрицателна частица и при тях тя се пише отделно от основната дума, която започва с представката ДО-. Затова ако проблемната дума започва с НЕДО-, трябва внимателно да вникнем в смисъла, който желаем да вложим. Ето няколко примера:

Повторете, моля, че недочувам (слухът ми е слаб)
    Не дочувам никакъв звук (слухът ми е нормален, но в момента не долавям нищо; основната дума е дочувам)

Разбира се, че ще го уволнят, щом системно недоглежда (работи немарливо, през куп за грош).
    Бъди спокоен, не доглеждам филма, а си пиша домашното (не довършвам гледането, а правя друго нещо)
    взето от: http://tags.tutmanik.com/%D0%9E%D1%8...0%9D%D0%95.htm

Град
    Сахара
    ти ок ли си?6 месеца...?нямаш си и представа колко малко са тези 6 месеца...хората са влюбени нещастно по половин живот ти се чудиш за половин година
    Pero nadie, nadie pudo amarte como yo!!!

Цитирай Първоначално написано от AFT
    Отрицателната частица НЕ

Кога отрицателната частица НЕ се пише отделно от думата, за която се отнася и кога – слято?

Отделяме внимание на този уместен въпрос, защото погрешното слято изписване на НЕ е често явление. В пресата и другите информационни издания такава грешка рядко се допуска, но почти всеки интернетен форум изобилства с “незнам”, “немога”, “неразбирам”. Среща се и отделянето на НЕ, когато трябва да се изпише слято, но общо взето тази грешка се допуска доста по-рядко.

Дори да е изписана неправилно слято или пък разделено отрицателната частица НЕ, общият контекст обикновено подсказва смисъла, който е искал да вложи авторът на написаното. Затова такива грешки не са фатални, но е по-добре да не се допускат. Не само защото показват пропуски в езиковата култура на пишещия, а преди всичко защото изморяват читателя, който трябва да гадае какво е искал да каже авторът на текста.

Основните случаи на употреба на отрицателната частица НЕ са четири.

1. Ако с НЕ се образува нова дума, в която основната част не съществува като самостоятелна лексикална единица, тогава НЕ се пише слято.

Казано по просто - ако махнем НЕ и остава безсмислица, НЕ се пише слято, например негодувам (няма годувам, затова думата се пише слято). Други такива думи са:
    небивалица, небрежен, неведение, неведом, невежа, невеста, невзрачен, невинен, невръстен, невъзмутим, негативен, неглижирам, негодяй, недей, незабавно, неизбежен, нелепо, немарлив, немотия, ненавиждам, непоколебим, неутрален, нехаен, нехранимайко,

2. Ако отрицателната частица НЕ се отнася за дума със сказуемна функция, тя се пише отделно от думата. Към този случай се отнасят глаголите и деепричастията.

С други думи, ако с НЕ искаме да посочим отрицание на действие, частицата се пише отделно от това действие. Примери:

Не знам колко е часът.
    Не мога да реша тази задача.
    Имаше задръстване и не успях да пристигна навреме.
    Не гледайки в краката си, детето се спъна и изтърва чантата.
    Учениците не разбрали урока и не написали домашните си работи.

3. Когато отрицателната частица НЕ се отнася до дума, която е съществително, прилагателно, наречие или определение, са възможни и двата случая – НЕ да се пише както слято, така и разделено. Зависи от смисъла, който искаме да вложим.

А) Ако искаме да изразим противоположното значение на думата, тогава НЕ се пише слято.

Б) Ако с НЕ искаме да посочим отрицание на смисъла на думата, но без да се позоваваме точно на нейното противоположно значение, тогава НЕ се пише отделно от думата.

Например:

Макар и некрасиво (А), лицето й е миловидно.
    Не красива (Б) жена търси, а умна.

Неведнъж (А) сме обсъждали този въпрос.
    Този ден се срещнахме не веднъж (Б), а три пъти.

Той е некадърен (А) да върши работата си.
    Искат не кадърен (Б) човек, а послушен.

Не пълнотата (Б) й е причина да не я одобрят, а неумението (А) да се облича подходящо.
    Непълнотата (А) на събраните доказателства ги прави неизползваеми (А) в съдебното производство.

Глобяват не явилите (Б) се навреме, а неявилите (А) се в определения час.

Учениците, неразбрали (А) урока, дошли с ненаписани (А) домашни работи.

Специално внимание трябва да се обърне на една група глаголи, които се образуват с представката НЕДО-, като недовиждам, недочувам, недоглеждам, недоспивам (си), недояждам (си), недоумявам. При тях представката НЕДО- е неделима, сричката НЕ е част от представката, а не е отрицателната частица НЕ. Образуваните по този начин думи имат самостоятелно значение.
    Същевременно съществуват сходни по звучене и буквен състав съчетания, в които НЕ е отрицателна частица и при тях тя се пише отделно от основната дума, която започва с представката ДО-. Затова ако проблемната дума започва с НЕДО-, трябва внимателно да вникнем в смисъла, който желаем да вложим. Ето няколко примера:

Повторете, моля, че недочувам (слухът ми е слаб)
    Не дочувам никакъв звук (слухът ми е нормален, но в момента не долавям нищо; основната дума е дочувам)

Разбира се, че ще го уволнят, щом системно недоглежда (работи немарливо, през куп за грош).
    Бъди спокоен, не доглеждам филма, а си пиша домашното (не довършвам гледането, а правя друго нещо)
    взето от: http://tags.tutmanik.com/%D0%9E%D1%8...0%9D%D0%95.htm
    Ей, приятелче я се осъзнай на къв се правиш като копваш нещо от правописа хаха да дори труда няма да си направа да го прочета,защото ми спамиш в темата

Цитирай Първоначално написано от nyx
    ти ок ли си?6 месеца...?нямаш си и представа колко малко са тези 6 месеца...хората са влюбени нещастно по половин живот ти се чудиш за половин година
    Но такива колкото мен повечето забравят след 2 3 месеца аз само такива познавам тъй че тва си е много ;] ...

Град
    ОБИЧАМ СИМОНА
    А да забравиш някой който не е боклук, отрепка... някой който е наистина перфектен.. реален.. истински.. който винаги си търсил?

как се забравя това?

Град
    40 Miles from the Sun
    beb4yy, копнах го, щото меко казано ми е писнало от малоумни хлапета като теб, които не знаят как да пишат без да допуснат и най-елементарните грешки, обаче се правят на много големи и готини. Кви са тея задръстени учители, които са те пуснали да минеш 5-6-7 клас въобще?!?!

beb4yy, копнах го, щото меко казано ми е писнало от малоумни хлапета като теб, които не знаят как да пишат без да допуснат и най-елементарните грешки, обаче се правят на много големи и готини. Кви са тея задръстени учители, които са те пуснали да минеш 5-6-7 клас въобще?!?!
    хлапе ще викаш ма не на мене не ме познаваш грам за да го кажеш ясно в такива гадни моменти аз не мисля за правописа незнам дали зн и стига спами бе човек писнало ми е от такива като теб

Град
    40 Miles from the Sun
    Аре, моля ти се. В кои моменти въобще мислиш?

Цитирай Първоначално написано от BigFakeSmile
    да знам...много боли..
    аз съм така вече почти година
    ама усещам, че чувствата ми сега са лееко по слаби
    нищо друго не помага така, както времето..колкото и невъзможно да ти звучи това сега...
    Aз съм така 3 години ... вече ии боли боли ... не помага нищо ...

Аре, моля ти се. В кои моменти въобще мислиш?
    толкова ли няма какво да правиш че да неможеш да спреш да пишеш като някой няма желние

Град
    40 Miles from the Sun
    Да, немога. Едно е да си глупав и да не знаеш нещо, друго е да те поправят, а ти напук и от мързел да продължиш да бъдеш невеж, особено когато говорим за нещо като правописа и то с ученик, който отдавна е минал 4-5 клас, дори и 7 клас, когато се учеха най-усилено тези неща. Все тая, то си е за теб. ^^

Да ви кажа ужас е с тва забравяне немога да си намеря място вечерите през деня се оправям но вечер мира нямам дори и в съня си какво да правя

Зависи от твоя незабравим ..Ако той наистина е заслужавам много и силно ще го забравиш ,опитай се да не мислиш за него като за начало...

Град
    blg
    Цитирай Първоначално написано от NightGuardian
    изтрий му скайпа и не го гледай в импулс
    iztrii vs negovi snimki ot kompa i tela si ii kudeto oshte imash ( ot koshcheto sushto) vs koeto ti napomnq za nego.. pesni koito ti e prashtal i s koito te e poz.. i tn ... gledai da izbqgvash sreshtite si s nego ne se interesuvai ot tova kak jivee s kogo e i kude e dokato ti mislish za nego ... volqta e nai vajna kazvash si spiram i se stremish malko po malko da spresh !
    "Стилът никога не излиза от мода !!!"

Цитирай Първоначално написано от GaBiIi__
    iztrii vs negovi snimki ot kompa i tela si ii kudeto oshte imash ( ot koshcheto sushto) vs koeto ti napomnq za nego.. pesni koito ti e prashtal i s koito te e poz.. i tn ... gledai da izbqgvash sreshtite si s nego ne se interesuvai ot tova kak jivee s kogo e i kude e dokato ti mislish za nego ... volqta e nai vajna kazvash si spiram i se stremish malko po malko da spresh !
    Много си мила мерси ..

Град
    blg
    Цитирай Първоначално написано от beb4yy
    Много си мила мерси ..
    znam che ne sum mila ii moje da ti se stori gadno tva no prosto tqbva da zabravish za chuvstvata si za da spresh da naranqvash sebe si s bolkata koqto qvno izpitvash
    "Стилът никога не излиза от мода !!!"

Ot възрастта е-и аз съм го преживяла...влюбена си в някакъв образ,но ще разбереш,че това не е това което искаш да е и което търсиш,всъщност никой от форума не е в състояние да ти помогне,колкото и да искаме....въпрос на осъзнаване и воля е...а точно тези проблеми ще те подготвят за живота...... ;]]] Успех и бъди щастлива с това,което имаш,докато се бориш за останалата част,която ти принадлежи :]]

Какво по-точно й обичаш?
    Как те обижда? Да, голяма любов.
    Не искаш, ей това е целият ти проблем.
    "... И знай, че само глупакът повтаря старите грешки, надявайки се на нов резултат!"
    ~
    When I see you, you make me lose all control
    Like a fire, burning deep in my soul!

И аз съм така г/д 9 месеца вече.Най-странното е,че не можеш да го намразиш нали? Поне при мен е така ....

Цитирай Първоначално написано от SmeX
    И аз съм така г/д 9 месеца вече.Най-странното е,че не можеш да го намразиш нали? Поне при мен е така ....
    хаха същотото немога си намеря причина просто а има много ..

Цитирай Първоначално написано от beb4yy
    Много си мила мерси ..
    znam che ne sum mila ii moje da ti se stori gadno tva no prosto tqbva da zabravish za chuvstvata si za da spresh da naranqvash sebe si s bolkata koqto qvno izpitvash
    но мойто не беше ирония наистина даваш добри съвети

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си