Цитирай Първоначално написано от Niakoitam
Но иначе колко удобна логика за всички рационалисти само.Щом нещо не е напълно доказано значи не съществува.
Добре де, розовият слон не те ли убеди? Ако приемаме и недоказаните неща за съществуващи, то не биха ли съществували безкрайно много неща? Тоест да съществува всичко за което си помислиш? А пък избирателно да избираме кои недоказани неща съществуват - на каква основа? Кои казва кое недоказано нещо съществува и кое - не? Някой болен който се изживява като сътворител на Вселената?

Концепцията за Discworld на Тери Пратчет още от малък ми е допадала. Също така за Смърт и Багажа Но в един подобен свят можеш да обясниш много неща. Може би ако си чел поредицата "Войната на Безсмъртните" (от Филип Хосе Фармър - Philip Jose Farmer) ще се сблъскаш с интересни теории, не като тези на Тери Пратчет. Неговите спокойно може да са истина и никой не може да докаже противното. Но никой не може и да докаже че са верни - затова книгите му са в раздел "Фантастика".

Да не споменавам любимата ми поредица "Хрониките на Амбър" (от Роджър Зелазни). Ами ако той е прав? Ако всичко се гради на Ред и Хаос, а всичко останало са сенки на Реда и Хаоса? Изкривени, неточни изображения на оригиналите, преплитащи се и създаващи безкрайно много вариации на двата свята? Отново никой не може да докаже че са грешни. Но и неговите книги са в раздел "Фантастика".

Що се отнася до откритията - който е казал че нещо по-тежко от въздуха няма да полети е бил тотален лумпен и не е виждал комар, птица или пък пеперуда. Тоест - живял е в пещера и не е излизал навън Повечето погрешни разбирания и схващания са основани на липста на факти и граденето на теории върху непотвърдени факти.

Знаели са че звездите сменят положението си спрямо Земята периодично, включително и Слънцето. Решили че земята е център, около който се въртят звездите. Идеално, какво. Липсвали са им факти, но са си изградили теорията и никой не е можел да докаже за момента че грешат.

По абсолютно същият начин по който ти градиш теорията си за душата. Липсват ти факти. Но си изграждаш теорията и я приемаш за вярна понеже няма доказателства за противното...

Науката е прекрасна защото се самокоригира. Да ти дам ли пример? Каква формула за път, скорост и време си учил в училище? S=V.t ? Изминатият път (S) е равен(=) на скоростта(V) умножена(.) по времето(t). За съжаление това не е точно така. Отклонението което получаваш по формулата е пренебрежимо малко, ако ползваш малки числа. Опитай се да изчислиш колко път ще измине обект движещ се с 210 000km/s за период от 15 години. Отклонението което ще получиш е ОГРОМНО. Как? Защо? Каква е абсолютно точната формула за изминат път? Учи физика(или отиди на безплатните уроци които дава бившият ми преподавател... питай).

По абсолютно същият начин можеш да се запиташ дали знаеш нещо още по-простичко - след като достигнеш светлинна скорост и се опиташ да ускориш над нея - какво се случва? Стар Трек минава на 5-та светлинна скорост, нали? Е, на практика не е така. Веднъж след като дотигнеш светлинна скорост, това е предела. Няма повече. Не може. Всеки опит да ускориш скоростта си, води до забавяне на подсветлинна скорост. V=V1- 1/V2, където V е текуща скорост, V1 e достигнатата светлинна скорост, V2 е скоростта с която се опитваш да ускориш. И отново. Тази формула не е перфектно вярна! Открита е и вярната формула, която заема има-няма един лист формат A4. Защо горната не е вярна? Понеже се базира на S=V.t, непълната формула за равноускорително движение, непълната формула за 3-та космическа скорости още няколко(с цел да се получи що-годе лесно смилаем за публиката резултат). Възниква и редица други интересни въпроси...(дори и просташки неща като "спряла светлина - точка източник") които няма да започвам да обеснявам - учете си физиката, питайте си учителите.

Всичко де що е доказано, а не е вярно - значи се основава на други неверни факти или е било прието на доверие, без достатъчни доказателства. Същото което искаш да направят и хората, приемайки безприкословно че имат души, че има задгробен живот и така нататък

Сънищата ми са си една камара безсмислици. Пряк или преносен смисъл - все там. Един път беше малко странна ядрена бомба, друг път всички хора просто замръзваха на място, посиняваха от студ, падаха и умираха, трети път пък просто се "кристализираха" на място, след което последва звук като от свирка и всички се пръснаха на части, четвърти път пък се давеха от голямо наводнение - потъваха като ютии. Познати, непознати... всички. И аз все си стоях и наблюдавах безпристрастно. Понякога се опитвах да помогна на някого - безуспешно. Друг път се радвах че всички умират. Все там. Връзка нямаше никаква. Връзка още няма. Няма и да има, защото дори един сън да се сбъдне, това означава че 13 други няма да се сбъднат. Човек умира само един път, доколкото ми е известно А пък и досега най-дръзко се твърди за едно възкръсване, не за 13. Както и да - тоталните идиотщини

Вярвам ли в Бог? Тц. Нивгаш. Но пък за сметка на това уважавам другите които вярват Стига да не ме занимават с вярата си. Опитвали са се да ми "покажат правият път". Тия занимателните хора им описвам как да се обърнат на 180 градуса, да си изместят центъра на тежестта напред, започвайки ритмично да си слагат единият крак пред другият редувайки ляв, десен, ляв, десен... и хоп - на майната си Останалите както казах ги уважвам. Ходих да гледам как на един метъл му гонеиха бесовете. Верно - малко приличаше на побой с пръчка. Но щом се чувства добре от това - кой съм аз да му преча. Жалко че виното им не струва. Споменах ли че последният път като влизах в църква беше заради облог дали ще се подпаля или няма? Е, спечелих пет лева и убедих две колежки че не съм вампир

Деца, зарязвам ви че гостенката ми се събужда

ПП. Докато се върна