- Форум
- По малко от всичко
- Музика и ТВ
- Към Анти-чалга феновете...
Нито ме е дострашало да го коментирам, нито да защитя собствената си тези. Изобщо не съм го видял това, защото аз се включих в темата едва след като 1/3 беше написана и не съм чел първите 10 страници, ами започнах от там, докъдето бяхте стигнали.Първоначално написано от Battlescarred
Да не се изказваме неподготвени пак, кой го дострашало и кой не...
Второ, искам да уточня, че аз чалга няма да си пусна вкъщи, но не ми пречи като съм на купон или нещо такова да слушам това, което другите искат пък било то Андреа, Преслава, Галена или Metallica, Rammstein, The Clash.
А сега ето и коментарите ми към горния пост, за които ревате от 5 страници насам.
Първо, това:
е адски клиширано. Какво значи масова музика? Какво значи простовати хора? Поредната генерализация. Не всички, които слушат чалга са прости. Всяка такава генерализация е хипер слаба и отворена към критики, защото всяка такава генерализация има много изключения. Ако това твърдение се отнася до слабоумните празноглави фешани, кифли и всякакви такива приматни зомбита съм съгласен. НО! Има и много хора, като мен, за които чалгата не е начин на живот, а просто дребен детайл, който не им пречи или, който не определя начина им на мислене! За афинитет към турското ни най-малко не може да се говори, защото много от новата генерация чалга звезди подражават на западния поп-модел и все по-рядко може да се завъртят разни парчета свързано с ориенталските и сръбските ритми. Доказателството: Десислава и Андреа влязоха в World Chart Express на MTV, а втората подписа договор с Universal Music. Не ми е известно компанията да е продуцирала балканска чалга.Чалгата е масова музика за простовати хора с афинитет към турски и ориенталски ритми![]()
Следващия цитат:
Какво значи прпагандират неуместно облекло, че даже били виновни за моралната деградация? Много плоско твърдение. Ако едно момиче има достатъчно мозък в главата си, а не е куха позьорка няма да и отнеме много време да загрее, че провокативното облекло не е за всеки и не е особено подходящо да се носи на улицата. Отделен е въпросът за умствената деградация във всяко следващо поколение, което е причината много малолетни к***и (масата днескашни момичета) да подражават на въпросните представителки на стила. Още повече, че една от най-големите "звезди" в света, а именно Мадона е пробила с провокация. И не виждам причина да вините чалгата за тази деградация. Тази деградация е доста осезаема, но определено не е чалгата основният проблем. Проблемът са ценностите на едно общество и ценностите възпитани от семейството, а тези ценности не се градят на музикални предпочитания.намират облик в лицемерните поетични-диарии на няколко силиконови к**ви, които пропагандират неуместно облекло и са основни виновници за моралната деградация на подрастващото поколение.
За това, че вашето поколение на прехода не тачи чалгата пак доста мога да поспоря. Една маса 20-30 годишни хора стават неопознаваеми като пийнат две водки и въртят такива сеири на омразната ви чалга, че съм се чудел това хора ли са? Примати ли са? Какво значи таргет - селяните? Трябва да ти кажа, че една маса от известните богати хора в българското общество слушат чалга. Ходил ли си в Кошарите? Иди и виж какво е. И тук не става въпрос за селяни, а за видни политици и хора от видния софийски "елит", който всеки средностатистически човек разпознава. А това за ВИП няма какво да го коментирам. В България представите за ВИП са далеч от моите и тези в останалата част на света. В България всеки втори е титулован "ВИП", всеки, който се е появил веднъж по телевизията ВИП, та то оставаше и чалга певиците да не са. Те са направо много известни, сравнение с 80% от останалия "натрапен" ВИП.Чалгата, т.е. "свирнята" е лесно смилаем продукт, който е добра почва за виреене на иначе незаинтересования младеж, дете на новото време. Нашето поколение на прехода не тачи чалгата, докато идното е закърмено с нея. Пост-социалистически музикален стил с обособен таргет - селяните. Скоро обаче този "стил" прераства в нещо много по мащабно - поп фолк, докато достигне до крайната фаза - наричаме поп-фолк изпълнителите ВИП.
Първо, не съм съгласен, че чалгата е наложена от тоталитарния режим в България. Има огромна разлика между Лили Иванова, Камелия Тодорова, Тоника, Тони Димитрова, Паша Христова и Азис, Камелия, Андреа, Преслава и сие. Разликата е от земята до небето между естрадата и поп-фолка. Огромна е. Дори в музикалните инструменти, ритмите, произхода и т.н. Аз не съм живял преди 40 години, но не виждам никаква цензура, след като майка ми и баща ми са слушали Beatles, ABBA, Boney M и ред други западни групи/певци. Това, че чалгата копира балкански ритми вече го коментирах горе. Много от новите изпълнители на стила се насочват към западното звучене на попа. Дадох и примври с Андреа, Десислава и МТВ, Юнивърсал. Изобщо чалгата не е удар. В крайна сметка чалгата е въпрос на избор и до ничий врат не е опрян ножа да слуша или да не слуша. Сърди се на хората, които я финансират не на тези, които я слушат. В крайна сметка не е луд този, който е изял баницата, а този, който му я е дал.Който се забавлява на чалга - прав му път, нека бъде свободен. Продукт на масовата култура, която е единственото отроче на отровената от социализма и комунизма българска музикална почва. Обяснението е много просто - когато имаш в продължение на 30-40 години едни и същи музикални изпълнители, обединени под шапката на комунистическата партия и изкуствено създадения модерен музикален елит - позволените "естрадни" певци, значи имаш крайна фаза на тоталитаризъм и цензура в изкуството, в частност - музиката. След неговия край, който е сравнително късно за развитието на каквито и да е музикални стилове тук, тъй като вече са отминали или отмиращи, единственото, което може да вирее е неумиращия народен ритъм, често изкопиран от близки-нам балкански народи и примесен с люта доза пошла приказки. Лицемерието на днешните поп-фолк певици пеещи за любов, докато проституират дори на сцената залива младежите и прави общата маса такива затъпяващи овчари без никакво чувство за самооценка. Наличието на огромно количество чалга заведения е просто един най-нормален завършек на ударния икономически план за завладяване на музикалната сцена от страна на поп-фолк индустрията.
Няма какво да ми честитиш. Нито се обличам, като чалгар, нито живея заради чалгата, нито тя определя умствения ми багаж, нито е моят начин на живот, нито нещо ми зависи от нея, нито образа на чалга парче е утопичен за мен. Никоя не я натрапва. Ако не ти харесват заведенията, в който се пуска чалга просто не ходи там. Аз не съм стъпвал през живота си на чалготека. Ако не ти харесват телевизиите, по които се пуска чалга просто не си ги пускай. Те не са толкова много, че да се неизбежни. И не си мисли, че освен за най-кухите чалгари Планета е висша форма на живот или, че нейните представители са герои. Голяма част от хората, които слушат чалга осъзнават, че това не е правилният начин на "поведение" и, че това не е нещо възвишено. Това, че ти съдиш по парадиращите лекета по улицата е друг въпрос. Мен те също ме дразнят, но не по-малко от останалите парадиращи индивиди. Аз хиляда пъти казах, че нещо, с което не се парадира и не се натяква и натрапва, не пречи и това не важи само за чалгата, а за всички стилове, защото за някои хора както за теб чалгата е нетърпима, така за тях хауса или пънка или метъла и т.н. Всяко нещо, което не се натрапва не е вредно, а аз не съм останал с впечатление, че чалгата се натрапва кой знае колко. Напротив даже - колкото е слушана, толкова е и плюта. Просто за тези като теб, за които е трън в очите, е 1000 пъти по-осезаемо и натрапчиво.Честито, очевидно и вие сте част от тези хора.
Нямам против някой да се забавлява или да си пие и да слуша Галена, но да ми казва, че чалгата е музиката на забавляващите се младежи и да ме ограничава, да ми го натрапва отвсякъде, във форуми, по телевизията, по заведенията... няма да се получи момчета и момичета. Дреме ми, че сте духачки, подобно на героите ви от "Планета", дреме ми, че единственото което мозъка ви смила са "любовните сълзи" на Галена, просто не ме занимавайте със смърдящата ви циганска музика
П.С.: Няма да поправям правописни грешки, да не си изсмучете от пръстите, че лъжа.![]()