Пиперин е алкалоид със силна миризма на черен пипер.Използва се в традиционната медицина и като инсектицид.
Може да се синтезира от черен пипер използвайки дихлорметан.
-Биологична активност-
Пиперин инхибира CYP3A4 и човешки P-гликопротеин, ензими, важни за метаболизма и транспорта на ксенобиотици и метаболити.

През февруари 2008, учените откриха,че може да стимулира пигментация на кожата, заедно с излагане на UVB светлина.

Благодарение на неговия ефект върху метаболизма пиперин трябва да се приема предпазливо от физически лица

Пиперина е открит от Ханс Кристиан Орстед през 1819.
Цвета на пиперин може да варира между версията му в природата и нейната версия създадена чрез синтез.Пиперин е естествено по-жълтеникав прах, а след синтез е по-силен зелен нюанс към него.

Пиперин е разтворим в алкохол, хлороформ, етер, бензол и вода. Пиперин не е много реактивен, освен ако в разтвор.

Когато се вари с алкохолен разтвор на сода каустик се получава пиперинова киселина

Пиперина има и по-рядко срещани имена piperoylpiperidine, piperylpiperidine, и piperoylpiperidin