1. Проблемът за жената в световната литература
2. Проблемът за жената в българската литература
3. Проблеът за жената в стихотворението на Елисавета Багряна “Потомка”
4. Проблемът за жената в стихотворението на Блага Димитрова “Жена”
2.Теза
1 Микротеза
В стихотворението “Потомка” е разкрит образът на жената, търсеща своите корени, стремяща се да се върне към миналото си .
2 Микротеза
В произведението “Жена“ на Блага Димитрова поетесата разкрива сакралния образ на жената, носителка на всички тежки отговорности, длъжна да роди, отгледа и възпита своите рожби .
3 Доказателствена част
1 Микротеза
В стихотворението “Потомка” е разкрит образът на жената, търсеща своите корени , стремяща се да се върне към миналото си
1. Прабабата – нейният образ разкрива, че непокорната кръв, течаща във вените на потомката, е наследствена.Тя е закърмена с непримиримостта и жаждата за живот. “Но усещам в мене бие древна,
скитническа, непокорна кръв.
Тя от сън ме буди нощем гневно,
тя ме води към греха ни пръв.”
2. Потомката – лирическата героиня с гордост изповядва кръвната си връзка с дедите. “Затова аз може би обичам
необхватните с око поля,
конски бяг под плясъка на бича ,
волен глас, по вятъра разлян.”
3. Българката е горда със своя произход “Може би съм грешна и коварна ,
може би сред път ще се сломя-
аз съм само щерка твоя вярна,
моя кръвна майчице-земя.”
Извод 1
Стихотворението утвърждава свободолюбието като върховна, универсална човешка ценност.
Преход
Както в стихотворението “Потомка” от Елисавета Багряна, така и в стихотворението “Жена” от Блага Димитрова се засяга проблема за нежната половина от човечеството, която заема важна роля в нашия “мъжки свят”.
2 Микротеза
В произведението “Жена“ на Блага Димитрова поетесата разкрива сакралния образ на жената, носителка на всички тежки отговорности, длъжна да роди,
отгледа и възпита своите рожби.
1. Разсъждения за неспокойствието
Жената носи живот пълен с мисли и тревоги. “Как тревожно е да си жена.
Красота и усмивка да бъдеш
Сред всекидневния сив кръговрат
вярност – срещу измъчения вятър,
нежност – в загрубелия сват.”
2. Разсъждения за дълга
Жената е носител на живота . Та трябва да роди,отгледа и да възпита децата си. “Отговорност е да си жена.
Бъдещето да носиш в утроба.
Да продължиш в един детски вик
Дългата мъчителна целувка.”
3. Разсъждения за саможертвата
Изразява божественото в жената, която е готова на пълно себеотрицание в името на семейството. “Саможертва е д си жена.
И до ранена, разбита гръд
Чистите извори да защитаваш-
Просто, за да съществува светът.”
4. Разсъждения за самочувствието
Жената е заслужила своето самочъвствие със важната си обществена роля на земята “Горда съм, че съм жена”
Извод 2
Стихотворението разкрива жената не само като човек, който е създаден единствено, за да отглежда деца, а кото човек със собствено право на избор и горд от своята същност.
Заключение:
Извод 1
Стихотворението утвърждава свободолюбието като върховна, универсална човешка ценност.
Извод 2
Стихотворението разкрива жената не само като човек, който е създаден единствено, за да отглежда деца, а кото човек със собствено право на избор и горд от своята същност.
Автори:
Георги Тодоров, Николай Вълчев и Християн Карастоянов VIII “e” клас