Неда и кучетата(Теодора Димова)

НЕДА: - Татко продължаваше да ни изпраща пари. Добре печелеше, защото ни изпращаше доста пари. Понякога отивах на летището и изчаквах самолета от америка. Въобразявах си, че го виждам... как слиза от самолета, как върви... преметнал шлифера си през една ръка, в другата куфар... а аз се приближавам към него и се хвърлям в прегръдките му... и в първия миг той не ме познава, а аз казвам:" Татко, аз съм, Неда... аз вече пораснах... " и след това той ме прегръща и започва да ме целува и всичко е отново каквото си е било... Вечер преди да заспа, му разказвах онова, което се е случило, бях сигурна, че ме чува... Криех истината дори и от себе си,лъжех!... дори себе си... че татко се е върнал за Коледа, че с Наум ще прекараме лятото в Америка... че много бързам за пощата, защото непременно трябва да му изпратя писмото, днес!... Днес! Утре вече не може... и отивах до пощата, купувах марка и я залепвах на плика и отгоре написвах: Америка, щата Охайо, за татко, когото от две години не съм виждала... Ей!... Къде си!... (Неда тревожно се оглежда) Къде!...
Неда и кучетата(Теодора Димова)

НЕДА: - И отидох в Париж. И там се роди дъщерята на Наум - Неда. И продължих нататък. И ето ме - накрая на света. около мен има чудовища от мрак и самота. и няма накъде да бягам повече. И извиках Наум - слуга! слуга!... Заповядвам ви -застреляйте ме! Вие сте единственото същество, което ме обича, затова -заповядвам ви -застреляйте ме! Но ти си далеч, Наум, чак в Париж, и куршумът ти няма да ме достигне!... А ако е вярно, че душите на самоубииците се прераждат в кучета, тогава шансът ми да те намеря, Джес, ще е много голям... ще се скитам по цялата земя и по миризмата, рано или късно, ще те открия!... Бабо!... Как завършваше онази приказка за някакво малко момче или момиыче, което... което... Какво беше направило?... Какво му се беше случило?... Бабо?!... Стига си мълчала, като че ли откакто умря, вече не ме чуваш!... Какво му се беше случило... какво... (Като че ли с всички сили се опитва да си спомни. и не може. И не може. Не може. Не може да си спомни и цялата ще се взриви)