Боже, вие хора как точно търсите, че не намирате нищо, не ми е ясно. Явно незнаете какво да търсите...Или аз се бъркам какво ви трябва?
Всички резервати по света са защитени природни обекти. В резерватите са под закрила всички елементи на биологичните съобщества - дори растения и животни, които на други места са многобройни. Освен в резервати, редките природни забележителности се пазят близко до естественото им състояние и в други защитени природни обекти - национални паркове, защитени местности, природни забележителности, ловни развъдници и исторически места.
Първият обявен български резерват (1933 г.) е Силкосия (Странджа, в землището на с. Кости, Бургаско). В България се намира най-старият национален парк на Балканския полуостров - народен парк Витоша (12 хиляди хектара). Най-значителната защитена природна територия у нас е народният парк Пирин (27 хиляди хектара), който се отличава с оригинален растителен и животински свят. Най-големият резерват е Лопушница (Узунбуджак) в Странджа планина, където расте малка част от многовековна девствена гора. В резервата Парангалица е запазена част от една от най-старите иглолистни гори в Европа - отделни смърчове достигат повече от 60 метра височина. В резервата Боатин под връх Тетевенска баба растат 200-годишни букови гори, а в сгушения в южните склонове на Стара планина резерват Джендема се намират едни от най-непристъпните места в нашата родина - страховити пропасти, високи водопади, отвесни скали. Много известен е и резерватът езеро Сребърна в близост до Силистра с площ 600 хектара, където живеят около 140 вида блатни и водоплаващи птици, например пеликан.
Аз съм дала само една съвсем малка част, има толкова други неща, които могат да се намерят из нета - пещери, гробници, паметници на културата и какво ли още не. Дано да съм помогнала.