.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 7 от общо 7
    Повече от фен

помощ по математика :(

Моля помогнете ми наистина е важно, ако ми помогнете с тези задачи ще съм ви много, много благодарен. Ще може ли да ми решите/докажете следните 2 задачи:

1. Диагоналите на квадрата образуват четири еднакви правоъгълни равнобедрени триъгълника. Защо?
    2. В квадрата пресечната точка на диагоналите е равноотдалечена от страните му. Защо?

Ето и чертежа:

Мисля, че мога да ги реша донякъде, но искам всичко да е точно, защото наистина е много важно.

Благодаря Ви предварително.

1. Диагоналите на квадрата образуват четири еднакви равнобедрени триъгълника, защото те се разполовяват от пресечната си точка => ОА= ОB= ОC= ОD

2. Пресечната точка се явява височина и във чвтирите еднакви триъгълника => и четирите височини са равни

само може ли да питам кой клас си

Повече от фен
    7 защо проблем ли е

ами пич задачите се решават елементарно и имам чувството, че се даваха по-рано О.о

Повече от фен
    е добре де ся първата задача ми е вярна кат я показах на г-жата но втората не била така казах и че се явяват височини и => са равни, но тя вика че не е така защо

Супер елементарни са...
    1-вата:Триъгълниците са правоъгълни, защото диагоналите са перпендикулярни, тоест образуват прав ъгъл. Равнобедрени са, защото ъглите са по 45 градуса-диагоналите на квадрата са ъглополовящи на ъглите му ,които са по 45 градуса.
    2-рата: точката от долната страна, където пада перпендикуляра ще е Р, а от ляваат-М. Разглеждаш триъгълник ВОР и ВОМ-удна обща страна, по един прав ъгъл и един равен ъгъл, по 45 градуса, пак защото диагоналът е ъглополовящо.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си