Не съм съгласен, че е само политическа игра. Не че няма и такъв елемент, но до голяма степен тези религии са имали нужда от своята агресия, за да оцелеят, тъй като са се зараждали в доста враждебна към тях среда.
А ако погледнеш в Стария завет, ще откриеш доста текстове постановяващи го като единствената истина и еврейският (и съответно християнският и мюсюлманският) бог - като единствен исински, което директно провокира агресия към другите. Текстовете изобилстват от описания, как еврейският бог е по-силен и могъщ, пък другите фалшиви, несъществуващи и тн и тн
Например аз ако ти кажа "Аз вярвам в истината, а ти в някаква простотия", е много вероятно дори и да не те нападна, да провокирам твоята агресия към мен.
Повечето други религии позволяват на последователите си да интегрират вярвания от различни други религиозни системи в техните, без това да е проблем, но в Стария Завет е записано "Аз съм Господ, Бог твой, да нямаш други богове освен мене!"... Това е достатъчно, да превърне една ерлигиозна система гнездо на консервативни и зловредни течения, спиращи прогреса...
Иначе мен не ме притеснява, че всеки може да вярва в каквото си иска, стига това да не пречи на човешкият ход напред.