Здравейте!
Скоро гледах едно филмче, в което се обясняваше за заплануваните мисии на НАСА до Марс (след 2020 може би дори след 2050). Във филма беше показано как един от най-големите проблеми е липсата на гравитация и неуспешните опити да се направи ракета с изкуствена гравитация, която да заведе астронавтите до Марс. Не беше обяснено точно защо имат този проблем след като изкуствена гравитация може да бъде направена чрез центробежна сила. Общо взето разбрах, че, за да създадат изкуствена гравитация трябва да накарат ракетата да се върти, но беше показано как тя е с дизайн подобен на сатурн 5 (ракетата откарала ни до луната) и как се върти напред-назад (не като торпедо а като химикал метнат от човек например). Зададох си въпроса защо просто не направят объл транспорт, който да се върти, създавайки изкуствена гравитация, но се усетих, че там идва проблема с двигателите, както и със самото изкарване на ракета с такъв дизайн в Космоса. В крайна сметка след 2 дни ми дойде в акъла една идея, която съм доста убеден, че решава проблема с гравитацията, с дизайна, и с изкарването в Космоса (тук идва по-трудната и по-скъпата част, може би 2-3 пъти по-скъпо идва от нормална ракета, което далеч не е малко - милиарди долари). Няма да ви съобщавам моята идея каква е и не се хваля колко съм умен или нещо подобно. Търся информация за концепциите на НАСА за създаване на изкуствена гравитация за мисиите до Марс.
П.П. Далеч съм от мисълта, че съм измислил нещо гениално или нещо, за което до сега не са се сетили от НАСА, но съм доста убеден, че няма причина, която да направи направата на този космически кораб невъзможна (във филма се твърдеше, че учените се мъчат с всички сили да създадат изкуствената гравитация, нужна на космонавтите, но неуспешно за сега) и си мисля, че цената или по трудното сглобяване (което по моята идея ще се осъществи в Космоса над Земята след изтрелване на може би 2 или 3 ракети вместо 1) не е причина да кажат, че е невъзможно, а просто би ги затруднило.
Моля ви не ме питайте каква е идеята ми, няма да я споделя! Искам просто да намеря информация за концепции и опити свързани с изкуствена гравитация.
БЛАГОДАРЯ!