.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 18 от общо 18
    Повече от фен Аватара на Samoten89
    Град
    Варна

Уникален парадокс!

Човекът, който говорел истината, но не съвсем.

"Веднъж, както си вървял, един пътник срещнал старец, който седял край пътя и пушел лула.
    - Първото нещо, което ти каже първият човек, когото срещнеш днес, няма да бъде истина - рекъл старецът. - Довери ми се - не вярвай на онова, което ще ти каже!
    - Добре - казал пътникът. - Но, я чакай малко: ти си първият човек, когото срещам днес.
    - Точно така! - отвърнал старецът.

Може би забелязахте, че тук има нещо смущаващо. Ако старецът казва истината, тогава първото нещо, което казва, не е вярно. Но ако първото нещо, което казва, не е вярно, тогава първото нещо, което казва е вярно.
    Това е вариант на прочутият парадокс на лъжеца, формуларан за първи път в Древна Гърция преди 2000 години.
    Пътникът помислил, че е намерил изход от парадокса: твърдението, че това, което е казал отначало старецът, не е нито вярно, нито невярно. В края на краищата защо всяко подобно изречение трябва да бъде или вярно, или невярно?
    - Старче, ти се опитваш да ме измамиш - рекъл пътникът. - Очевидно е, че това, което казва, не е нито вярно, нито невярно.
    - А-ха - отвърнал старецът. - Ти изказваш твърдението. че не е вярно, че това, което казах, е вярно, и също така не е вярно, че това, което казах, не е вярно.
    - Да - потвърдил пътникът.
    - Добре тогава, ако не е вярно, че това, което казах, е вярно, тогава, това, което казах , не е вярно!
    Главата на пътника го заболяла. Старецът продължил невъзмутимо:
    - А ако не е вярно, че това, което казах, не е вярно, тогава това, което съм казал, е вярно! Защото това, което казах, е точно това, а именно, че това, което съм казал, не е вярно!
    Пътникът изпитал непреодолимо желание да натъпче лулата на стареца в гърлото му.
    - Затова нали разбираш - казал старецът, - твоето предположение е погрешно: не е вярно, че това, което съм казал, не е нито вярно, нито невярно."

Какъв е вашият отговор на този парадокс? Вярно или невярно е това, което казва в началото старецът?

Доверявам се на един всепризнат философ:
    "Нещата просто се случват. На кой му пука..." -е казал великия философ Дидактилос

Парадокса с костенурката и заека също е много интересен )
    Пишете грамотно, на кирилица!
    Пийте си млякото редовно!
    Слушайте мама и тате!

Ми...и мене като пътниак ме заболя главата не е вярно,защото...вярно е защото....аз се обърках само докато го четях

Ами не е много трудно ето началото:"Веднъж, както си вървял, един пътник срещнал старец, който седял край пътя и пушел лула.
    - Първото нещо, което ти каже първият човек, когото срещнеш днес, няма да бъде истина - рекъл старецът. - Довери ми се - не вярвай на онова, което ще ти каже!
    - Добре - казал пътникът. - Но, я чакай малко: ти си първият човек, когото срещам днес.
    - Точно така! - отвърнал старецът." Реално старецът не дава никаква информация, която да може да се окачестви като истина или не, той просто казва да не вярва на първия срещнат човек, тоест на него самия. Това е, иначе останалата част е точно хвърляне в тъча, съществената е в цитирания откъс
    Ако не можеш да намериш истината в себе си,къде другаде очакваш да я намериш!!! Доген

Знаещия истината никога не се насилва да бъде убедителен, той е убедителен, защото знае истината!!

Не знам и мене ме заболя главата 3 пито го четох, но се пак Ilikeliljon +1
    The shadow of the wicker man is rising up again!
    http://www.hanovete.com/?recruit=2H85550

Абе може отговора да е още в началото,но ми донесе главобол поне до утре сутрин хахаха

+1

старецът казва ч1е първото нещо което му кажат няма да е истина ... от тук следва че старецът лъже защото е първит .. но ако лъже значи първото нещо което кажат на пътника Е истина => старецът казва истината
    Живей на ръба, в противен случай заемаш твърде много място!

Град
    Някъде по широкия свят...
    Старецът лъже ,че ще излъже,с което казва истината ,дам интересен парадокс. Може би единствения начин да се сложи край е ,като се постави условие ,че ще го излъже първия човек когото младежа срещне след предупреждението на стареца.
    War is tool ,with this tool the powerful people manage their plans for the new world. World of mass slavery ,world of mind control. If you haven't realise it yet- you are part of that enslaved humanity too.

ОБИЧАМ ТЕ

и нека си го кажем.. всичко е относително
    But I am never beaten
    Broken not defeated,
    I know next to you is not where I belong

А ако не е вярно, че това, което казах, не е вярно, тогава това, което съм казал, е вярно! Защото това, което казах, е точно това, а именно, че това, което съм казал, не е вярно!

"Веднъж, както си вървял, един пътник срещнал старец, който седял край пътя и пушел лула.
    - Добре - казал пътникът. - Но, я чакай малко: ти си първият човек, когото срещам днес. - Точно така! - отвърнал старецът. "

По това можем да съдим, че пенсионера казва истината

Супер фен Аватара на Shia

Човека е станал рано сутрин и се е погледал в огледалото,за да се оправи т.е той среща себе си в образа на огледалото и ако си е измъмрил нещо от сорта на "Боже,великолепен си" ,то това е лъжа щот "Първото нещо, което ти каже първият човек, когото срещнеш днес, няма да бъде истина "

Едит: Всъщност ,старецът, казва ли изобщо нещо на пътника,че да има вярно и невярно.Старецът единствено го предупреждава....

Голям фен Аватара на NamelessRomantic
    Град
    Един объркан човек в един объркан свят.
    Технически,това може да се сведе ди простичкия парадокс на човека,който казал "Аз лъжа."
    Точка.
    Ако има нещо - свиркай на ЛС.

Мега фен Аватара на PurpleDream
    Град
    ....in the rain...
    дядото си е правил як ташак с пътника
    Залагате ли?! Спечелихте ли?!
    Че аз умирам, а вас ви презирам!

Голям фен Аватара на gret4ety
    Цитирай Първоначално написано от PurpleDream
    дядото си е правил як ташак с пътника
    +1

Аз само като видях името на темата и си представям как изглежда човека който я е писал... слаб с голяяяма глава..... с огромни очила.... кафява велурена блуза с подплънки на лактите и снимка на айнщаин в гардероба. Това е като израза "аз винаги лъжа" има такива словосъчетания които не си съвпадат. Няма никакъв "уникаааален парадокс"

Лъжа е.
    Щом стареца казва лъжа, от там следва, че първия човек който срещне пътника ще казва истина. Стареца казва, че първия човек когото срещне ще изрече лъжа. Това е лъжа, защото стареца всъщност казва истина.

Завърта се безкраен цикъл като започва от лъжа преминава в истина после в лъжа отново-истина-лъжа и т.н....
    Винаги очаквай неочакваното!

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от Ilikeliljon
    Ами не е много трудно ето началото:"Веднъж, както си вървял, един пътник срещнал старец, който седял край пътя и пушел лула.
    - Точно така! - отвърнал старецът." Реално старецът не дава никаква информация, която да може да се окачестви като истина или не, той просто казва да не вярва на първия срещнат човек, тоест на него самия. Това е, иначе останалата част е точно хвърляне в тъча, съществената е в цитирания откъс
    +1

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си